OVERIGE INFOPOSTS
Infoposts die niet echt onder 1 vakje te plaatsen zijn, maar zeker het lezen waard zijn!
- Spijsvertering en maagkiezel.
- Wieken!
- Kweken met je vogel? Een ervaringsverhaal.
VERTEERBARE INFOPOST: SPIJSVERTERING EN MAAGKIEZEL
Zo, we gaan eens lekker tegen de veren van sommige hier in strijken! Niet omdat ik t leuk vind.. Maar omdat het een veelbesproken onderwerp is en ik de perfectpyrrhura visie hier graag deel. Ondanks de verschillende meningen.
We gaan het hebben over de maag van een gaai en de waarde die maagkiezel (ookwel niet verteerbaar grit) heeft......
Het spijsverteringsstelsel van een gaai is niet zo simpel! Het is niet gelijk aan dat van ons maar goed aangepast aan het voedsel van een gaai. Bij elk soort zit er ook wel verschil in het deel wat belangrijkste is voor dit verhaaltje namelijk de spiermaag. De ene gaai heeft een meer gespierde spiermaag dan de ander vanwege het natuurlijk dieet, maar de basis is hetzelfde!
Voedsel gaat erin, dit verdwijnt in de krop waar het geweekt word. Neem zaadjes nu even, die worden eerst in t snaveltje gepeld! (dat is al die troep, zelf bij zonnepitjes zonder de harde schil halen ze dat velletje er nog af!)
Vervolgens gaat dit zaadje als t geweekt is door naar het eerste maagje, de kliermaag! Hier word het verder verteerd doormiddel van de sappen in het maagje. Samen met wat van die sappen gaat het nog brokkige voedselpapje door naar de spiermaag. De spiermaag is zoals je wel ziet aan de naam een heel gespierde maagwand, die heel ruw "bekleed" is. Deze maag kan allemaal bewegingen maken om het ruwe papje helemaal te verpulveren zodat het door kan lopen naar de darmen.
Hier in de spiermaag gebeurd dus een vrij grove handeling. Een veelvoorkomend misverstand is dat onze "huis"papegaaien maagkiezel nodig hebben en sterven zonder. Papegaaien halen velletjes van hun zaadjes af, krijgen van ons tegenwoordig heel vaak een pellet dieet wat heel zacht is, fruit, groente.. Alles wat zij krijgen is makkelijk verteerbaar!
Hier dus ook waarom vele geloven om nog wel zaadjes te blijven geven om de spiermaag "gespierd te houden". Van alles wat ze eten is zaadvoer nog het zwaarste verteerbaar.
Vaker sterven onze gaaitjes aan een constante inname van maagkiezel dan dat zij er daadwerkelijk nut van hebben!
En waarom eten onze gaaien in het wild dan regelmatig zand en kiezeltjes (aka maagkiezel)? Omdat zij een geheel ander dieet hebben en wel vaker dingen eten die te hard zijn en waar zij hulp bij nodig achten. Zij eten wanneer nodig ook niet rijp fruit, en maken dit dan goed met bijvoorbeeld klei die gifstoffen neutraliseerd.
Het is ook zeker niet zo dat maagkiezel nou volledig MOET verdwijnen, maar het is bewezen dat onze huiskamer gaaien prima kunnen overleven zonder maagkiezel! Maar niks moet! Maar wees voorzichtig. Je kan het eens in de zoveel tijd kort aanbieden, als zij het nodig achten kunnen ze wat nemen. Maar let op dat ze niet hele snavels vol wegwerken, verstopping in de maag door teveel kiezels is echt mogelijk!
Ook kunnen ze het als een malle gaan eten als ze maagproblemen hebben of tekorten aan mineralen, dus het is meteen een soort heads-up ook..
Een goede andere is het verteerbaar echte grit, dan wel die versie zonder maagkiezel erdoorheen dus. Vele geven het advies om producten te geven die verteerbaar zijn ipv niet verteerbare kiezels/zand die blokkades kunnen leveren.. Verteerbaar grit noemen ze ook wel gewoon grit. Vaak komt dit nog vrij grof aan in de spiermaag en word daar vermalen, wat tegelijkertijd meehelpt met ander voedsel in de maag. Dit word dus opgelost voor de calcium/mineraal opname en hoeft niet zoals met maagkiezel weer in zn geheel door het darmstelsel.
Vogelartsen zijn ook nogal dubbel in deze informatie. Onze va is wel oplettend met de obstructie door teveel maagkiezel, en geeft ook aan dat dit niet onderdeel is van het dieet voor de huiskamergaai. Een dierenarts geeft vaak aan dat ze niet zonder kunnen door een gebrek aan kennis.
Ga zelf vooral eens op onderzoek, in amerika zal je ontdekken dat er veel onderzoeken zijn geweest en nog maar een heel klein deel vd mensen hun papegaai maagkiezel geeft. Gewoon omdat het niet nodig word geacht.
In australie daarintegen word het nog met regelmaat gegeven. Uit onderzoek naar de wilde papegaaien uit australië blijkt ook dat veel australische papegaaien meer maagkiezel/zand naar binnen werken dan gemiddeld lijkt bij gaaien uit andere werelddelen. Zo zie je dat het ook per werelddeel of zelf land fiks kan verschillen
Gebaseerd op wat wij afgelopen jaar hebben onderzocht, krijgen de 3 heren van PerfectPyrrhura maar zelden maagkiezel aangeboden. Als ze t krijgen is het de schelp/kiezel grit mix, goed uitgekozen naar grote van de vogel.
Wij doen het nooit door het voer heen uit angst voor teveel inname. Als het aangeboden word let ik ook goed op de eventuele inname, ik bied dus geen bakje vol aan. Zowel forpus als pyrrhura hebben nooit de behoefte gehad om ook maar iets ervan te nemen.
Om nog even de verteringsweg af te maken: Vervolgens gaat het voedsel naar de dunne darm, waar alle belangrijke dingen gebeuren van stofopname etc, we gaan er niet teveel op in;) Die overgaat naar de dikke darm. Tussen deze twee darmen zitten 2 blinde darmen! Die breken ruwe celstoffen af, die zijn niet te verteren in de andere darmen :)
En dan komen we bij de cloaca! Ja, ze hebben geen blaas of nieren, alles gaat tezamen en komt hier ook gezamenlijk weer uit :)
Dit dus vanuit PerfectPyrrhura oogpunt. Van ons mogen jullie echt een andere mening hebben! Wij zijn alleen niet uit op ellenlange discussies, en staan achter onze VA en onze onderzoekjes. We proberen jullie met dit stuk alleen te inspireren om zelf eens verder te kijken en onderzoeken en een conclusie te vormen die bij jou past. Niet die van de hoofdmoot gebaseerd op oudere informatie of iets dat ooit ergens gezegd is en een leven is gaan leiden :)
INFOPOST WIEKEN!
We doen allemaal zelf wat we goed achten voor onze vogels. Ik zie ze liever ook vliegen, maar als er word gekozen voor een wiek dan beter goed dan slecht!
De laatste tijd worden weer vogeltjes gewiekt met t idee van lekker naar buiten, vanwege gedrag, voor veiligheid, die discussie is een altijd gaande iets.
Eigenlijk hou ik me daar altijd buiten! Ik ben iig niet anti-wiek, zolang t voor de juiste redenen word gedaan.. Maar laatste tijd zie je zoveel enge, verkeerde en extreme wiek acties voorbij komen.....
Hoe knip je nu goed? Er zijn zoveel plaatjes op inet te vinden hierover..
Hier wat tips:
Pakweg word als advies gegeven, wiek de eerste 6 tot 8, maximaal 10 veren. Knip deze minimaal 1 cm onder de dekveren! Doe nooit meteen alles op zn maximaal! Doe bijvoorbeeld eerst 6 veren en 2cm, en test wat je vogel doet.. Je kan makkelijker meer dan minder knippen als je eenmaal wat hebt gedaan.. Een vogel die neerstort kan zichzelf namelijk ernstig verwonden.
Laat je het bij een vogelarts doen, is dit testen lastiger. Sommige zullen wel zo goed als maar kan dit in de gaten houden. Andere niet altijd.. Zij zullen snel 8 of 10 veren nemen met 1 cm. Kans is dus dat het teveel is en je vogel naar beneden knalt. Het best is dus eigenlijk zelf meteen te leren hoe je het moet doen en weggaan daar met een wiek van 6 veren en het thuis aanpassen.
Let wel op, heel veel artsen, vogel of dierenarts, weet niet eens hoe ze correct moeten wieken! Dierenwinkels ook niet! En ook kwekers doen het niet perse altijd correct!
Als je het dus zelf niet kan en wilt laten doen is het heel simpel:
De enige goeie manier van laten wieken door een ander is eerst zelf onderzoeken hoe men hoort te wieken (zoals hierboven aangegeven bijvoorbeeld) en dan 2 keuzes
1. Mensen vragen of ze in je buurt wonen, vragen waar ze het hebben gedaan of dat ze het zelf hebben gedaan, en dan fotos vragen van de wiek!
2. Gewoon naar een vogelarts, kan het echt niet anders dan een vogel behandelende dierenarts en daar eerst uitleg vragen hoe ze wieken, en met je eigen kennis van hoe t hoort beoordelen of het kan..
Kijk uit met deze 2 wiekvariaties!
-De laatste grote slagpen(nen) laten staan voor het mooie is gevaarlijk op 2 manieren: de veer heeft geen steun en zit gevaarlijk, hij kan breken met bloeden tot gevolg. Geldt ook voor 2 veren.
Die veren zijn juist waar de vogel veel draagkracht mee heeft. Gewoon vliegen kan dus nog dus mee naar buiten is een slecht idee.
(Hier vliegt bijv murphy gewoon rondjes op 2 grote slagpennen elke kant)
-Eén kant wieken is onverantwoord. De vogel kan soms zelfs nog vlucht maken maar heeft nul controle. Vliegt dus meer in (dodelijke) stortvlucht neer, en het is heel erg oncomfortabel voor de vogel.
Bijgevoegd even een plaatje van google.
Het witte en roze gedeelte dus nooit knippen!
BESEF TEN ALLE TIJDEN, WIEKEN IS GEEN GARANTIE DAT JE VOGEL BUITEN NIET ONTSNAPT!!!
ONZE VOGELS ZIJN KLEIN, LICHT, EN KUNNEN NOG STEEDS VER KOMEN MET EEN ZUCHTJE WIND! VOGELS DIE AL VEEL GEVLOGEN HEBBEN, HEBBEN VAAK AL EEN STERKE SPIEROPBOUW WAT ZE AL HELEMAAL NIET SNEL BEPERKT MET EEN WIEKJE!
KWEKEN MET JE VOGEL? (Ervarings verhaal).
Veelal hoor ik mensen zeggen dat het ze niet uitmaakt wel geslacht ze hebben en wat ze erbij zetten, mocht het man pop zijn is het alleen maar extra leuk want dan krijg je babies! Andere willen perse een tam setje pop-man juist voor de kleintjes. Iedereen denkt altijd alleen aan het leuke, niet aan de moeilijke kanten. De lange dagen zenuwen of het goed gaat, eventuele vogelarts bezoekjes, kleintjes die het niet redden..
Danielle heeft zelf de ervaring van een tam koppeltje en is bewust en goed geïnformeerd toch voor nestjes gegaan. Een goede manier om er dus wel aan te beginnen! Ze heeft dit stukje dan ook hierover geschreven.
Neem vooral eens de tijd om het door te lezen als je ook een koppel hebt of wilt!
***De andere kant van een nestje pyrrhura’s.
Door Daniëlle Arts
Oh wat leuk je hebt een nestje.. Dat is wat ik hoor als onze vogels een nestje met eitjes hebben.
Leuk want dan heb je straks kleintjes. Kan je lekker knuffelen..
Euhh ja dit klopt maar toch wil ik jullie ook eens de andere kant laten lezen.
Want wat houdt het nou precies in een nestje hebben.
Het begint allemaal met dat een popje broeds wordt. Dat merk je aan haar omdat ze overal donkere plekjes op zoekt. Ze kruipt overal in en tussen, ze gaat rare geluidjes maken. De poep wordt anders, natter dan normaal. Als je haar regelmatig weegt zie je dat ze enorm aan komt in gewicht.
Ze komt wel 25 gram aan van wat ze normaal weegt!! Het is nogal wat voor een vogeltje van 75 gram om dan ong 100 gram te wegen.
Het is verstandig om een broedblok op te hangen, want ze moet ergens op een goede veilige plek haar eitjes durven te leggen. Sommige popjes leggen overal een ei, en maakt het niet uit waar ze leggen. Maar de meeste popjes willen toch wel een veilig plekje. Als je ze dat niet geeft houden ze hun ei vast.. wat de kans op verstenen vergroot en dat ze het ei niet meer kunnen leggen.
Dit noemen ze legnood. Soms moet het ei zelfs operatief verwijdert worden en het is niet altijd zeker dat ze de operatie overleven aangezien de pop toch onder narcose gebracht moet worden.
Daar beginnen de zorgen.. ze krijgt een bolle buik. Er komt een eitje aan, maar wanneer komt het?
Wanneer duurt het te lang? Afwachten maar..
Gelukkig gaat alles goed ei 1 is er. Trots dat ze is en ik op haar. Maar nu op naar ei 2. Wat duurt het lang. Ik weet van de vorige keer dat er 2 dagen tussen zat.
Maar na 2 dagen nog niets.. pff wat duurt het lang.
Zou ze er last van hebben? Ze eet en drinkt goed, ze is levendig, maar erg zwaar.
De volgende ochtend is het ei er nog niet. Ik besluit haar een beetje te stomen, dat schijnt nog wel eens te helpen als ze moeite hebben met het eitje eruit persen. Ik heb het een kwartietje gedaan en ja hoor daar was het ei!! Toeval of heeft het echt geholpen? Ik weet het niet.. maar god wat was ik blij dat het eruit was.
Op naar ei 3. Gelukkig geen problemen net als met het 4de en zelfs het 5de ei. Gelukkig is het daar bij gebleven.
Na een week kun je goed zien of het bevrucht is. Altijd spannend, ik begin het nu al eerder te zien. Bij 2 eitjes kon ik het al na 2 dagen zien. Bijzonder hoor. Zelfs een kloppend hartje gezien in het ei.
Nu hopen dat het goed blijft groeien. Er kan nog van alles mis gaan in het ei.
Gaat Yuna wel goed broeden? Tja de vorige keer wel, maar zal dat nu ook weer zijn? Laten we het hopen.
Ondertussen het leven van Yaro. Hij eet momenteel voor 2, voor zichzelf en voor Yuna. Hij voert haar heel de dag door in het blok. Als ze honger heeft laat ze zich goed horen en gaat Yaro naar haar toe om te voeren. Voor de rest van de dag zit hij op zijn deurtje van de kooi. Hij verdedigd de kooi want hij wil Yuna en zijn eitjes beschermen. Logisch..
Verder moet Yaro boven in het blok slapen terwijl Yuna benden ligt. Hij mist het om bij zijn meisje te liggen en slaapt slecht. Ik merk het aan hem overdag. Hij dut regelmatig, gaapt veel en is af en toe chagrijnig. Heel soms geeft hij zichzelf de tijd om even te knuffelen met ons.
Wat houdt een nestje voor ons in.
We vinden het super leuk om leuke dingen met ze te doen. Wandelen, fietsen, dagjes weg etc.
Maar zodra ze eitjes hebben is dat onmogelijk!!
Yuna kan niet mee want ze moet de eitjes uitbroedden en Yaro wil niet mee omdat hij het nest wil bewaken.
Yuna zien we nauwelijks.. even het blok uit om te poepen en snel een hapje eten en een hele snelle knuffel en weer terug. Ik mis haar echt heel erg. Ze is zo lief altijd en wil altijd graag bij ons zijn.
Yaro wil bijna niet bij ons zitten, heel even en dan weer terug. Spelen doen ze niet.
1 week voordat ze een eitje legt gaat ze ongeveer het broedblok in. 3 Weken broedden vanaf het eerste eitje tot wanneer de kleintjes weg gaan.. Dat houdt in dat we ze 16 weken ongeveer niet of nauwelijks zien.. En Yaro is weken van slag..
Dan na ongeveer 3 weken broeden komt als het goed is het eerste eitje uit.
En nu? Gaan de ouders goed voeren? Wat als ze het niet doen? Gaan we bij voeren als ze niet voeren? Pappen is tegen mijn principes maar wat doe je als het er echt op aan komt? We hebben wel pap in huis, yuna en yaro vinden dat lekker en ze kunnen nu alles gebruiken.
Als de kleintjes het ei uit zijn, moeten ze gecontroleerd worden of ze goed te eten krijgen.
Zit de krop goed vol? Zijn ze levendig genoeg?
Oh ja de kleintjes moeten geringt worden, welke dag ook al weer. Te vroeg is niet goed, want dan trappen ze ze uit en als het te laat is is het ook niet goed want dan krijg je de tenen er niet meer door. Leuk joh dat ringen, je hebt het gevoel dat je de pootjes breekt.. zo teer en zo klein.
Met een sate prikker moet je het ene teentje terug door het ringetje halen.. echt zenuwslopend is dat en met trillende handen sta ik daar dan.
Hoe reageren de ouders als ik ze uit het blok halen? Vinden ze het wel goed? Worden ze boos?
Gaan ze wel weer voeren? Is aalles wel goed met de kleintjes, geen spreidpootjes? Komen ze goed aan in gewicht? De kleintjes worden dan ook regelmatig gewogen.
Als ik ergens aan twijfel raadpleeg ik een vogelarts. Geen twijfel over mogelijk, als het nodig is laat ik de arts naar ons komen. Want ik vind het te risicovol om daar heen te gaan.
Veel mensen vinden een vogelarts duur, als je deze thuis laat komen is het nog duurder.. Maar als het nodig is is het nodig toch?
Als we langer als een paar uur weg gaan. Hebben ze wel genoeg eten en drinken? Is het niet te warm? Wat als de kleintjes ineens het blok uit komen? Gaat dat dan wel goed of vallen ze naar beneden?
Steeds maar vragen en zorgen die in mijn hoofd rondspoken.
En die kleintjes gaan ook naar een nieuw huisje.. Ondanks dat we de huisjes selecteren. blijft het moeilijk. Ik zal altijd bereikbaar zijn voor vragen, advies etc. En dat doe ik met alle liefde.
Wij vinden het erg leuk om contact te houden met de kleintjes, nou ja de baasjes. Wat maken ze mee, gaat het goed, kunnen we ergens mee helpen etc etc.
Dus voor iedereen die denkt.. leuk een nestje.
Bedenk je goed wat het inhoudt. Het is niet alleen leuk om met de kleintjes te knuffelen. Er komt veel meer bij kijken.
En nu vragen jullie je af waarom doe je het dan? Vind je het dan niet leuk?
Ja natuurlijk is het leuk. Maar mensen denken vaak dat het alleen maar leuk is een vogel in de huiskamer die een nestje heeft. En dat is niet zo, je moet er behoorlijk wat voor inleveren. Niet alleen wij, maar ook de vogeltjes. Maar dat wordt niet verteld.
Het kost veel tijd en energie, ze eten niet maar vreten! We zorgen voor ze met alle liefde en plezier en we geven ze een zo goed mogelijke start voor de rest van hun leven.
❤❤❤