ANATOMIE INFOPOSTS

Leer het vogel lijfje door en door kennen met deze handige anatomische infoposts!
- De snavel
- Het verenpak

INFOPOST ANATOMIE, DE SNAVEL

Wist je dat de tong van je gaai niet lijkt op die van ons! Ja, je kon al zien dat t een apart ding is haha. Maar dat er ook botjes inzitten is misschien iets nieuws voor je! De tong is een soort zacht (maar stevig!) vlees omhulsel met botjes in t midden, waarvan t laatste botje bij t puntje in een Y vorm loopt. Hierdoor kan de tong van die mooie bewegingen maken met bijv nootjes, die erg gelijk staan aan hoe wij met 3 vingers wat rondrollen!
En zie je bij Guinness die V vorm? Dat is de "chaonal split", flapjes die de neusholtes beschermen van wat er allemaal naar binnen komt door de keel! 
En speeksel hebben ze niet? Stiekem wel hoor, alleen is alles in de snavel zelf kurkdroog. Achterin zitten de speekselklieren om het droge voer verder te helpen! Het is zelfs zo dat als je vaak een nattige tong opmerkt je beter naar de va kan gaan, dit duid vaak op een ontsteking od!

Nu de snavel zelf!
Wist je dat de snavel is gemaakt van keratine, waar onze nagels bijvoorbeeld ook van zijn gemaakt! Net als onze nagels groeit de snavel van een gaai ook constant. Een gezonde vogel zal niet snel een overgroeide snavel hebben, mits genoeg manieren aanwezig zijn om de snavel natuurlijk te slijpen! Dit is onderandere goed te doen met houten speeltjes, en ze bijvoorbeeld lekker laten knagen op wilgentakken (die ook nog eens gezond zijn)
De snavel zit vast aan de vogel zijn schedel, en is dus eigenlijk 2 botten met keratine lagen eroverheen! Al die velletjes die je wel eens ziet hangen, of die randen op de snavel, komt doordat de laag slijt en de laag eronder er doorheen komt!
Snavels zijn zeer gevoelig, met heel veel zenuwuiteindes aan het puntje. Zelf erin knippen is dus een ding wat je beter niet kan doen.. Vooral als je in t leven knipt kan het erg bloeden. Afentoe bijveilen is dan handiger. Naar de VA gaan als t echt nodig is!
 Maar alsnog, een vogel op een goed dieet met geen andere problemen aan bijv lever, met genoeg natuurlijke manier om de snavel te slijpen, zal niet snel een te lange snavel hebben!

Boven de snavel zie je de neusgaatjes, in een zacht naakt huidje. 
Zoals jullie wel begrijpen halen ze hierdoor adem :) Deze moeten altijd schoon zijn, niet nat, geen snot. Stofvrij ook, de vogel zal hier zelf veelal voor zorgen met niezen. Afentoe niezen is zeker geen probleem dus. Regelmatig niezen, ook met snot, is zeker een reden om naar de VA te gaan!
Ow en als je goed in het neusje kijkt, zie je (bij de ene vogel/soort duidelijker dan bij de ander) kleine frummeltjes zitten. Geen zorgen! Dit is onderdeel van de neusgaatjes!.

HET VERENPAK
Werd te uitgebreid als infopost! Dus een PDF om te downloaden:

 

PERFECT PYRRHURA

Voor een goede verzorging van de pyrrhura