Houd je Pyrrhura bezig en blij!

Speelgoed brengt verrijking in het leven van je vogel, vandaar dat deze 2 ook samengaan op deze pagina. Onder aan deze pagina vind je een lijst met leuke winkels vol speelgoed! Eerst een korte uitleg over verrijking en vormen van verrijking:

Pyrrhura's zijn dus intelligente wezens, leuk voor ons want ze zijn dus gek op dingen leren! Daar in tegen zijn intelligente wezens ook gevoelig voor verveling. Bedenk zelf maar dat je een hele dag in een klein kooitje of er boven op moet zitten met niks te doen, horen of zien…
Verrijking is dus een super belangrijk deel van je gaaitje zijn leven. Wat is verrijking dan precies?
Je vogel verrijken is
je vogel bezig houden. Zorgen dat hij niet de hele dag in zijn kooi een beetje voor zich uit staart. Bedenk maar even hoe ze in t wild zijn! Wat doen ze daar de hele dag? Gemiddeld is een papegaai in het wild wel 6 tot 8 uur per dag bezig met voer zoeken, ook wel foerageren genoemd. Ze zijn altijd alert op roofdieren en ander gevaar, vliegen regelmatig (maar niet vaak ver, wat veel mensen wel denken! Energie moet bespaard worden..). En leven met een partner en in groepsverband. Samen poetsen, spelen en bezig zijn.
Hieruit kan je dus al samenstellen wat jij je vogel allemaal moet geven voor een goede verrijking!
Geef hem het eten niet op een dienblad, laat hem ook moeite doen. Geef je vogel foerageer mogelijkheden. Zorg ervoor dat hij wat te zien en te horen heeft. Geef wat te doen, slopen, spelen!
Zorg dat je vogel zich kan bewegen, zijn energie kwijt kan. Verrijking is dus zowel mentaal als fysiek!

Vanwege mijn grote voorstander van foerageren als super verrijking voor gaaitjes, word de volgende pagina ("Foerageren!") volledig hier aan gewijd!

Verrijking is ook naar buiten gaan. Buiten is een contant veranderend iets, een levende vorm van tv! Ze voelen de wind, horen geluiden. Zien, dankzij natuurlijk licht, alle kleuren die ze kunnen zien en alles om hun heen beweegt en geeft een constante prikkeling in dat kleine hoofdje. Ze hebben wat te zien, horen en doen. Zelf in een kooi buiten in de tuin of balkon is al een geweldig intense verrijking!
Ook een speelplekje voor het raam geeft dus al een leuke versie van deze verrijking. Ook dan zien ze vanalles, beweegt van alles en kunnen ze zich prima vermaken. Soms al kauwend op een hapje, een stokje of een speelgoedje!
Binnen kan je ook een radio aanzetten, vooral als je weg bent. Sommige vogels vinden rustige jungle geluiden heel leuk. Dit geeft ze ook een vorm van verrijking. Let wel op dat sommige dit dus absoluut niet waarderen en dat het constant ook tot een vorm van overstimulatie kan zorgen, wanneer ze zich niet in een positie voor rust bevinden dankzij al die geluiden. Vogels moeten ook goed kunnen rusten.
Gewone muziek is ook leul, bijv de radio een een zender die word gewaardeerd. Vooral als jij niet thuis ben is dit super. Stilte betekend in de natuur gevaar...

Voelen is ook een verrijking, en hier komen dan ook de speelgoedjes aan te pas! Speelgoed omvat vaak alle kanten van verrijking. Voelen dus, maar ook geluid, het trainen van de hersentjes zelfs al met simpel slopen. Het houd ze bezig en houd de hersenen actief. Het is dus gewoon gezond!

Wat is nou veilig, en wat niet..

Wat is niet veilig is altijd een veel besproken onderwerp, in de loop der tijd zal er vast nog wel wat risico speelgoed bij komen te staan ook! Die pakken we eerst even aan.
We beginnen even met de uitleg van de term "Risicovol speelgoed". Dit is speelgoed wat eventueel bij sommige karakters (vogels) een gevaar voor het welzijn kan zijn. Speelgoed waar je eigenlijk een risico voor het leven van je vogel mee neemt, door dit in de kooi te hangen. Het is wel de keuze om alsnog dit risicovol speelgoed te kopen en dit alleen onder toezicht te laten gebruiken! Zo kan je zelf bepalen en in de gaten houden of het goed gaat. Soms is het wel echt beter het gewoon helemaal te vermijden, helemaal als je het nog niet in huis hebt. Maar wat verstaan wij onder risicovol speelgoed? Op een rij: Alles met Katoentouw (of ander synthetisch touw) en stoffen slaaphutjes, belletjes, rubber, plastice kraaltjes/onderdeeltjes, speelgoed met lijm, met plastic rietjes, open (katten)balletjes, alles van aliexpress.
Ten eerste, de meest Voorkomende en onderhand ook bekende, katoentouw! Katoentouw, dat is toch natuurlijk? Jazeker, katoen zelf wel. Helaas is het eindproduct wat jij ziet zodanig bewerkt, gebleekt, geverfd en verpest dat het niet natuurlijk meer te noemen is. Waarom dan nog wel verkocht als vogelspeelgoed? Omdat er vraag naar is, bedrijven het maken omdat het al tientallen jaren word gedaan en winkels ook gewoon hun centjes willen verdienen. Katoentouw kan prima buiten de kooi nog gebruikt worden, onder toezicht en controle. Het gevaar zit hem vooral in de losse pluizen en het knagen aan het touw zelf. De losse pluizen geven ophangingsgevaar, het klit en maakt stropjes. Voor hoofdjes, pootjes, teentjes of gewoon een nageltje. Het opeten is ook niet fijn. Het spul verteerd namelijk niet, en elk kleine draadje en pluisje kan in de krop achterblijven en over dagen/weken/maanden of zelfs jaren opbouwen en uiteindelijk een verstopte krop geven. Waardoor de vogel niet kan verteren/eten, langzaam verhongerd en je raad het wel.
Dit geldt dus ook voor die "leuke" pluizige vogeltentjes. En ook voor die vilten tentjes. Knagen eraan is langzaam dodelijk, of snel wanneer er iets fout gaat met in rafeltjes blijven hangen.
Belletjes zijn een mooie tweede punt. Die leuke belletjes aan veel speelgoedjes. Meestal zilver, soms gekleurd, of een lange rij gekleurde. Dat verf op die gekleurde is al een dingetje. Dit heeft al voor vergiftigingen gezorgd namelijk! Ook het materiaal van de bel zelf is vaak van gevaarlijk materiaal. Verder is de constructie in het belletje al gevaarlijk, waar het klepeltje aan hangt. Je ziet hier vaak een rondje waar het klepeltje dan aan vast zit. Het klepeltje zelf soms ook met een gevaarlijk ringetje of rondje. Hier zijn al menig snavelpunt aan vast komen te zitten of zelf klepeltjes ingeslikt. Met vaak nare gevolgen!
Ook de haakjes waar je speelgoed aan ophangt brengt zijn gevaren. Wat je wilt zijn die echt goede ophang haken, of plastic haakjes. Of gewoon touw. Geen sleutelringen of rare karabijnhaken, en ook niet te dunne dingen. Ze hebben soms de neiging stiekem er aan te zitten en voor je het weet zit het einde van de haak ergens in de snavel of de sleutelring erdoor heen.. De kwekerringetjes aan de pootjes kunnen hier ook om vast komen te zitten. Foto met goede en slechte haken volgt ASAP!
Rubber, ik denk dan meteen aan die kleine balletjes met spikes en ook die mini gympjes of cloggs, rubberen figuurtjes. Zou jij graag rubber eten? Want ookal zullen ze het niet snel express eten, je weet hoe ze slopen. De kans dat er stukjes toch de krop in gaan of je hebt er net een die het wel graag eet. Bij honden is het ook met regelmaat raak en die eten het ook niet bewust. Rubber kan soms ook een chemische reactie veroorzaken.
Let altijd op als je plastic kraaltjes of figuurtjes gebruikt. Zorgt dat het sterk genoeg is! En kijk hiermee dus ook uit bij het kopen van speelgoed met plastic onderdeeltjes. Dat de snavel van je vogel niet te groot/sterk is ervoor!
Beetje too much dit te noemen want het klinkt zo logisch? Toch is er veel speelgoed met lijm! Vaak het goedkopere spul, trapjes maar ook speeltjes. Je kan niet weten welke lijm is gebruikt, of dat je vogel het gaat losvreten. Risicovol dus, want genoeg ook zonder lijm te vinden..
Een nieuw iets is plastic rietjes. Iets wat snel kapot word gekauwd en eventueel ingeslikt. Je vogel zal niet de eerste zijn...
Open balletjes, zoals kattenballetjes, worden ook wel gebruikt in speeltjes. Of de balletjes los als speeltje. Bedenk wel de risico's hieraan. Sommige balletjes nog erger dan de ander, snaveltjes die erin vast komen te zitten, of zelfs teentjes in bepaald soort gaten. Of de snavel krijgt dat belletje erin te pakken, zit vast in dat rare kruisvormige gat en zit daardoor vast in de bal. Stress kan veel schade leveren hier!
Ik pak hier meteen mijn kans en zeur over Aliexpress. Met de mega goedkope chinese namaakzooi.

China heeft helaas andere, slechtere wetten dan europa. Ze hebben daar slechte controle ook. Geverfde speelgoedjes die loodhoudende verf bevatten, RVS dat geen RVS is maar gewoon staal of verzinkt spul dat eventueel kan vergiftigen. Bespoten speelgoedjes, dus giftig. Giftig leer. Gevaarlijke belletjes en heel veel gevaarlijke (niet RVS) ophanghaakjes en (sleutel)ringetjes. Plastic dat te dun is. En de containers worden vaak met giftig gas ingespoten zodat alle beestjes dood gaan voor vervoer.... Ja ook in nederland word Chinees speelgoed verkocht, maar dit is vaak wel onder europese normen gemaakt. Die speeltjes 10 keer zo goedkoop in China zijn eventueel de merkloze gevaarlijke neppers.

Ik hoor je denken, is er dan nog wel iets veilig?! Ja hoor! Er is echt nog heel veel vogelspeelgoed dat wel veilig is bestempeld. Er zijn namelijk steeds meer merken die dit beseffen en het meer natuurlijke pad op gaan (en hun voordeel, net als met biologisch eten, het is wat duurder om te maken en vaak ook dus meer winst op het product haha). Gewone dierenwinkels hebben dit nog niet altijd, maar de gemiddelde winkel die zich ook op vogels richt wel :)
Goede voorbeelden van veilig speelgoed zijn touwen van sisal- hennep-, zeegras- of kokostouw. Al is het bij deze touwen ook losse draadjes en pluisjes wel blijven controlen, het is tenminste niet materiaal dat de krop verstopt. Speelgoed van gedroogde palmbladeren, vaak pinata's genoemd, zijn een heel leuk sloop materiaal, wat bij veel pyrrhura echt een geweldige hit is. Ook bird kabob, gemaakt van gedroogde cactus, is geweldig sloop materiaal. Beide dingen kun je vaak ook prima gebruiken om lekkers in te verstoppen!
Je hebt ook matten gemaakt van zeegras, daar zijn vaak bakjes en andere leuke speeltjes en frutsels aan vast gemaakt. Zeegrasmatten zijn echt een hit bij kleinere vogels (grote vogels slopen het vaak te vlot haha) mede dankzij het vrij zacht materiaal, dat toch zo is gevlochten dat het enorm interresant is voor de snavel.
Veel speelgoed van hout zijn natuurlijk super leuk, vooral gecombineerd met andere frutsels. Hier wel altijd bij blijven opletten op de materialen van die frutsels, katoen zit er nog wel eens tussen!
Foerageerspeelgoed is eigenlijk een gigantisch leuk iets, en een must! Je kan van zo makkelijk als een kokosnoot aan touwen tot een acryl puzzel gaan. Hierover dus meer op de pagina Foerageren!
Zoals je ziet, er is zat speelgoed dat helemaal volledig veilig word geacht. Mocht je toch twijfelen aan speelgoed dat je hebt of wilt hebben, en een priveberichtje op de facebook pagina of een mail naar perfectpyrrhura@gmail.com zo gedaan, en binnen een paar uur heb je antwoord!


Leuke winkels waar veilig speelgoed te vinden is!
Met alle informatie van deze pagina, kan je nu bewust op zoek gaan naar veilig speelgoed!
Ik zal hier een paar websites vermelden waar je wel wat kan vinden. Vaak wel even al het gevaarlijke spul negeren en kijken naar het meer veilige, of eventueel stil staan bij wat aanpassinkjes. Of natuurlijk buiten de kooi onder toezicht ;)
Als je klikt op de namen word je meteen doorgeleid naar de webshop!

Avonturia
De grootste dierenspeciaal zaak van de benelux, met een gigantisch gedeelte gericht op vogels. Ook wel bekend als de Vogelkelder. Veel leuk speelgoed van foerageer tot training tot natuurlijk, bedenk het maar.


Hareco dier en vriend
Een winkel waar ook vele leuke vogels vandaan komen die getest zijn op 3 belangrijke ziektes! En waar service en klantvriendelijkheid belangrijk zijn! Je komt daar niet weg zonder   de juiste speelgoedjes met het juiste advies wanneer nodig. Heel veel veilig natuurlijk speelgoed ook! Bezoeken kan ook natuurlijk gewoon via de website!


Parrots & toys
Leuke speel/klim/zit toestellen en ook veilige hutjes! Alles is gemaakt van kokos- en sisaltouw gevlochten tot een stevig vlechtwerk met soms een wilgenstok of kokosnoot voor het plezier! Super voor in de kooi maar ook speelplekken en bomen voor buiten                                                 de kooi (met wilg), en hele touwen bouwsels om op te hangen. Alles gaat via hun fb site op bestelling, en eventueel wachten is het zeker waard.
 

PERFECT PYRRHURA

Voor een goede verzorging van de pyrrhura