De lichaamstaal en het geluid van een pyrrhura.


 

De lichaamstaal van je pyrrhura herkennen is, in mijn mening, een van de belangrijkste dingen om te kunnen! En om hier vervolgens goed op te reageren ook.
Vogels spreken namelijk boekdelen met hun lijfje maar ook in de oogjes kan je veel informatie vinden over de gemoedstoestand van je purrhura. Sommige acties kunnen zowel iets negatiefs  als iets positiefs betekenen. Goed kijken naar de algemene stemming en houding van je pyrrhura zal je helpen te herkennen wat hij precies bedoelt.

Hier een lijstje met dingen die je de pyrrhura vaak genoeg zal zien doen, met een korte uitleg erbij! Toch zal je pyrrhura ook zijn eigen persoonlijke beweginkjes en dergelijke gaan ontwikkelen, die je zeker zelf wel zal kunnen lezen met wat aandacht en liefde.


Staartveren waaieren.
Dit is vaak in combinatie met andere bewegingen.  Je pyrrhura is boos, agressief, heel enthousiast of probeert te imponeren (laat zien hoe mooi, sterk en gezond hij is). De verdere houden zoals die van de veertjes en de pupillen laat zien welke mood hij heeft.

Staart op en neer wippen of schudden.
Je pyrrhura is blij! (soms zelfs seksueel opgewonden)
Schudden betekend ook wel dat er een poepje aan komt!

Hoofd snel en kort op en neer bewegen en nek uitstrekken, gaat soms samen met iets vast houden met een pootje.
Dit is voer opgeven, een teken van affectie op partner gedrag niveau.Het gaat niet altijd gepaard met daadwerkelijk voer dat omhoog komt, vooral als jij daar de kans niet toe geeft. Je moet dit gedrag zeker niet stimuleren (Pyrrhura ABC voor meer uitleg)

Hoofd en bovenlichaam met grote beweging op en neer bewegen, soms met licht gespreide vleugels.

Dit heeft meerdere betekenissen; Je pyrrhura is gewoon blij! Of hij is blij om jou te zien en wil naar je toe en aandacht hebben.
Je pyrrhura wil gaan vliegen.
Je pyrrhura wil ergens graag heen waar hij niet zelf bij kan komen, dit gedrag zal ie dan met de kop in de  richting van bijvoorbeeld de kooi of een speeleilandje doen!

Veren op het kopje opzetten.
Soms gepaard met schouderveren opzetten, dit betekend vaak dat je pyrrhura boos of agressief is.
Alleen kop veren is ook tegen van opgewonden zijn, dus positief.
Let maar eens op als ze enthousiast spelen, dan gaat vaak de staart wijd en de kop veren ophoog, een soort blij agressief spelen ;)


Veren in de nek opzetten.
Als dit samen gaat met het kopje omlaag houden (een soort buigen) wil hij graag in zijn nekje gekroeld worden.
Veren plat tegen het lichaam aan.
Je pyrrhura is nerveus of bang. Samen met een uitgestrekt lijfje en ogen wijd op iets gericht gewoon een oplettende nieuwsgierigheid.

Helemaal “bol” zitten.
Wanneer je vogel helemaal bol, op 2 pootjes en met ingetrokken kopje zit en slecht tot niet reageert, voelt hij zich niet zo prettig en is hoogstwaarschijnlijk ziek. Contacteer zeker een VA.
Als je vogel met een goede houding bol  zit en helder uit zijn haar oogjes kijkt en goed reageert, is hij ontspannen en tevreden!

Stijf zitten
Je pyrrhura is hoogstwaarschijnlijk verstijft van angst en reageert niet meer, probeer hem te kalmeren of laat hem juist met rust als jij zelf de oorzaak bent!
Als hij nog wel reageert op de omgeving en stijf zit, is hij waarschijnlijk waakzaam.

Poetsen, staart poetsen.
Als je pyrrhura bij je zit en zich begint te poetsen, en dan met name de staart, is hij tevreden en ziet je niet als bedreiging.
In sommige situaties waar je pyrrhura niet weet hie hij moet reageren of nerveus word, zal hij zich ook kunnen gaan poetsen, om de situatie te proberen te negeren.Rug liggen.
Pyrrhura’s zijn echter ruggen liggers! Ze spelen vaak op hun rug, en sommige slapen ook zo! Schrik dus zeker niet als hij opeens op zijn ruggetje ligt in de kooi, pootjes ingetrokken of soms verstrengeld, en tevreden met de oogjes dicht. Ook zo lekker liggen in je hand is niet vreemd, warm en veilig. Soms gaan ze voor hun eigen gemak ook lekker zo liggen poetsen! Ze voelen zich hoe dan ook vertrouwd en veilig wanneer ze dit doen.Op de kop hangen.
Een blije pyrrhura zal zeker speels op de kop gaan hangen, ook aan bijvoorbeeld je vinger.

Vleugels uitrekken
Dit gebeurd vaak op 1 pootje, waarbij het pootje dat zich aan de kant van de uitgestrekte vleugel bevind mee strekt. Je pyrrhura voelt zich prettig en niet bedreigd, en strekt zich even lekker uit.

Het gehele verenkleed kort opschudden.
Dit word vaak gedaan voor, tijdens of na het poetsen. Dit om vuil te verwijderen en de veertjes op de goede plek te schudden.
Als de vogel spanning heeft, kan hij het zo ook van zich af proberen te schudden.
Sommige pyrrhura doen dit als ze hun baasje of een vriendje zien, om te groeten of uit pure blijdschap (Blije spanning). Zelfs wanneer ze op hun favoriete plekje (of mens) aankomen kunnen ze dit doen omdat ze blij zijn daar weer te zijn.

Snavel knarsen.
Meestal vlak voor het slapen of tukken. Hij is ontspannen  en tevreden.

Erg naar achter leunen, terug deinzen.
Je vogeltje is bang of onder de indruk! Als het voor een object is, laat hem rustig kennismaken, anders zal hij bang weg vluchten.

Verstoppen.
Verstoppen kan uit speelsheid, angst of niet lekker voelen. Met speels verstoppen zal je pyrrhura een hoop blije geluidjes maken en leuk bezig zijn. Ook een bange pyrrhura zal zich verstoppen en angstig overkomen. Zieke pyrrhura’s proberen zich te verstoppen uit zelfbescherming, in het wild bijvoorbeeld voor roofdieren. Je ziet het verschil hier makkelijk.
Ook is het niet vreemd als ze onder dingen kruipen om te nestelen.

Vleugels beetje van lichaam af.
Soms als een vogel t warm heeft, spreiden ze de vleugels een beetje om warmte te verliezen.
Ook doen ze dit als ze nerveus en o hun hoede zijn!

Wiegen of steeds van poot wisselen.
Je pyrrhura is een beetje boos en kan agressief uitvallen als hij dit doet.

Snavel open houden.
Als er geen duidelijk gehijg bij zit, doen ze dit vaak uit agressie, klaar om te bijten.
Soms samen met een soort grommen of blazen.

Nek uitstrekken en veren opzetten.
Je pyrrhura toont territorium of agressief gedrag, vaak loopt dit uit in een aanval.

Pootje opgetrokken.
Wanneer een pyrrhura tevreden en ontspannen is, zal ie vaak op 1 pootje gaan zitten.

Aan pootje knabbelen.
Je vogel voelt zich prettig, op z’n gemak. Vaak is dit ook om het pootje te reinigen van dode huidcelletjes.

Nagelbijten.
Ook pyrrhura’s kunnen nagelbijten. Uit verveling of om zichzelf te verzorgen, nooit zoals mensen van stress!Vleugels laten hangen.
Echte baby pyrrhura’s doen dit omdat ze nog moeten leren de vleugeltjes goed in te slaan.
Oudere pyrrhura doen dit wanneer ze moe zijn, of als ze net gebadderd hebben om de  vleugels te laten drogen.
In het ergste geval doen ze dit omdat ze ziek zijn.Vleugels wapperen, een soort vliegen op de plek.
Meestal word dit gedaan om de vleugel spieren te trainen! Ook wel om blijdschap te tonen of je aandacht te trekken.
Trillen.
Meestal doet een vogel zich wanneer hij gespannen, bang of heel erg opgewonden is (zowel normaal als seksueel opgewonden). Of wanneer hij nat is en de veren wil droogschudden (dus niet uit kou). De rest van de lichaamstaal van je vogel zal je laten zien welk van de twee het is.


Ook aan ogen kan je dus veel zien, hier een aantal makkelijk herkenbare dingen;

Pupillen de normale grootte.
Hij is ontspannen en tevreden.

Pupillen worden snel groter en kleiner, ook wel pin pointing genoemd
.
Je pyrrhura is opgewonden, dit kan zowel negatief of positief zijn.

Pupil blijft je nauwkeurig volgen.

Je pyrrhura houd je goed in de gaten en is dus erg behoedzaam. Let op, dit kan overslaan in agressief gedrag.

Oogjes half of helemaal gesloten.

Je pyrrhura is heel erg ontspannen, tevreden, en geniet erg. Bijvoorbeeld tijdens het kroelen.
Of hij slaap natuurlijk!


Het geluid dat je pyrrhura maakt zegt ook veel over de gemoedstoestand van je pyrrhura en helpt je de lichaamstaal te lezen.
Er zijn 4 algemene goed herkenbare geluiden die een pyrrhura maakt. Daarnaast zijn er nog tientallen geluidjes die je pyrrhura zal maken, maar omdat elke pyrrhura een geval apart is zijn deze moeilijk te beschrijven. Na een tijdje samen met je pyrrhura zul je ze zelf herkennen!

Meest bekende, knars achtige geluidjes.
Je pyrrhura is in totaal tevreden rust stand! Het knarsen van de snavel, de twee helften over elkaar heen schuren, word eigenlijk alleen gedaan wanneer een vogel tevreden is. Soms ook uit woede, de boze knars. Deze klinkt wel vaak net wat anders. Soms word gezegd dat hierbij ook de snavel word verzorgd.

Kort geluidje dat bijna klinkt als een eendje:
je pyrrhura vind de situatie vreemd, soms zelfs een beetje eng, hij bevind zich er liever niet in.

Een hoog soort gil, maar lager dan een gemiddeld fluit-geluid.
Dit kan in combinatie met opgeschudde veren en een uitgestrekte nek. Staat voor territorium gedrag of gewoon agressief gedrag. Zonder die kenmerken kan het ook een nerveuze roep zijn.


Harde intense schreeuw/meerdere schreeuwen.
Je vogel heeft pijn of is in grote angst, gaat altijd wel gepaard met gefladder/vliegen.

Korte vaak schelle fluit geluiden achter elkaar.
Je pyrrhura roept je! Vaak wanneer je uit zicht bent zal hij dit doen. Hij wil bij je zijn, en vraagt zich af of alles wel goed gaat. De band tussen jou en je pyrrhura zal versterken als je lief terug fluit of roept, zodat hij weet dat het goed gaat en je in de buurt bent!

’s Morgens en ’s avonds zul je zeker een aantal minuten gefluit en kreetjes of zelfs geschreeuw horen van je pyrrhura. In het wild is het namelijk een gewoonte om iedereen goedemorgen te zeggen en bij elkaar te roepen om te gaan foerageren met deze roepjes. In de avond weer om iedereen bij elkaar te roepen en slaap lekker te zeggen voor de nacht.

 

PERFECT PYRRHURA

Voor een goede verzorging van de pyrrhura