Wat NIET goed is voor je pyrrhura, wat juist WEL
en waarom!
Heel belangrijk en daarom ook eerst, een lijst met wat een pyrrhura NIET mag hebben!
Zie meer uitgebreide en downloadbare lijst onder Downloads!
Avacado - De gehele vrucht is giftig!
Chocola - Giftig! Ook producten waar chocola in verwerkt zit!
Rabarber - Bevat veel oxaanzuur, kan organen aantasten en onttrekt kalk aan het lichaam.
Koffie - Cafeïne is erg slecht voor je pyrrhura, dus ook andere drankjes met cafeïne niet geven!
Alcohol - Ook zeer slecht, ze kunnen dit niet verwerken dus let op!
Champignons - Dit kunnen ze niet verwerken, dus niet geven.
Ui - Onttrekt rode bloedlichaampjes van het lichaam, beter niet geven, al zijn kleine hoeveelheden geen ramp.
Zout - Producten met veel zout vermijden, net als voor mensen is veel zout slecht voor je pyrrhura.
Suiker - Teveel is slecht! Veel van wat wij eten bevat veel suikers, nog een reden om ze niet gewoon met de pot mee te laten eten
Kersenpit en ook die van appels, pruim, nectarine, perzik.. - Beter vermijden, er zit een stof slecht voor vogels in deze pitjes. Vruchtvlees daar in tegen is vaak wel geliefd!
Lijsterbespit - Bevat blauwzuur, niet geven.
Bittere amandelen - In grote hoeveelheden kan het giftig zijn, hoe bitterder hoe giftiger want hoe meer blauwzuur het dan bevat.
Pinda's - Ongebrande en dop pinda's kunnen schimmels (aspergillose schimmels, diebook schadelijke srof aflatoxine aanmaken) bevatten en zijn schadelijk of zelfs dodelijk voor je pyrrhura. Deze zitten vaak in zaadmixen, en moeten er zeker uit gehaald worden. (Door verhitting word de schimmel verwijderd, vandaar dat het ook in pellets geen ramp is, al zal ik die vanwege de vettigheid weer niet aanraden voor kleine pyrrhura's)
Kool - Zorgt voor gassen en is een beter om alleen weinig te geven. in kleine mate wel gezond.
Verse tomaat - in kleine hoeveelheden niet giftig en lekker voor je vogel. Teveel is echter niet zo goed, kan maagzweer creëren. Niet rijpe tomaat is niet gezond!
Gedroogd fruit is zeker lekker voor je pyrrhura, al is het meeste gedroogde fruit met zwavel gedroogd om de kleur te behouden! Dit is niet zo goed voor ze. Let dus goed op wat je koopt, lees het etiket en als ‘sulfiet’, ‘zwaveldioxide’, ‘E220’ of ‘E221’ te vinden is mogen ze het niet hebben.
Online is sowieso wel gedroogd fruit te vinden als lekkernij voor je pyrrhura, maar het is zeker ook niet moeilijk om zelf te maken!
Nu dat dan duidelijk is, snap je wel wat zo ongeveer dan ook wel gegeven kan worden! (Fruit zoals appel, abrikoos, banaan, cranberry , mango, nectarine , sinaasappel , papaja, perzik, peer en ananas, verschillende soorten groentes etc etc etc...)
Hieronder een lijstje met producten en een uitleg wat ze kunnen betekenen voor je pyrrhura.
Aloë Vera - Verse aloë vera, of sap gemengd met water, het helpt je pyrrhura met spijsverteringsproblemen en darmaandoeningen. Het bevat namelijk 39 essentiële mineralen, vitamines en alle aminozuren. Het is ook bewezen als ondersteuning voor het verenpak. Ook een geïrriteerde huid knapt op als je de vogel insmeert of sprayt.
Appel - de oplosbare vezel pectine en antibacteriële, anti virale en anti inflammatoire werking maken de appel gezond! (Let op met pesticiden, geef het liefst biologische appels)
Bonen - Vezelrijk, gegeven met de bruine rijst om het goed te kunnen verteren. Bonen moeten een nacht worden geweekt en daarna goed gekookt (vaak 30 minuten, liever een uur)
Bruine rijst - Gekiemd of gekookt. Gezond en word graag gegeten.
Bessen - Biologisch geteeld, pesticiden en bessen zijn een gevaar. Meeste bessen die wij eten vinden ze lekker, met name de bosbes. Niet teveel geven, dit kan gasvorming geven en is niet fijn.
Cayenne peper - Hulp bij spijsvertering, bevat vit. A, B en C, calcium, fosfor en ijzer. Ook goed bij artritis bij oudere vogels.
Kersen - Goed voor de nieren en helpt bij jicht. Erg geliefd! Niet teveel geven, een halfje is zat. Teveel kersen kan problemen geven aan de buik.
Groentes, met name de kruisbloemige - Groentes zijn sowieso gezond, de kruisbloemige xtra door anti-oxidanten. Rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Met name broccoli, snijbiet, bloemkool, spruitjes zijn erg geliefd (geef met mate!)
Boontjes (gekookt) en andere groentes worden zeker ook met liefde gegeten.
Wortels - Vol vitaminen A, goed voor je pyrrhura! En graag gegeten!
Paardenbloem en andere bloemen - Bladeren van paardenbloemen zitten vol vitamine A, B1 en C en bloedzuiverende stoffen.
Thee van kamillebloemen heeft een kalmerende werking, bijvoorbeeld voor het reizen.
Viooltjes, Oost Indische kers, rozen, goudsbloemen, ze mogen het eten!
Eieren - Bevatten alle aminozuren, hoogwaardige eiwitten, en calcium. Een stukje hardgekookt ei gaat er zeker wel in!
Knoflook - Niet aan te raden voor gewoon gebruik! Rijk aan antivirale, antischimmel en antibacteriële stoffen. Niet goed voor langdurig gebruik vanwege bloedarmoede kans, maar zeker een goede natuurlijke antibioticum. Stimuleert immuunsysteem, en helpt giftige stoffen te elimineren. Word ook wel eens gebruikt als smeersel tegen plukken..
Gember - Thee van verse gember of gemberblokjes een paar uur voor de reis en tijdens de reis helpt misselijkheid tegen te gaan bij reisziekte. Ook misselijkheid en maagklachten worden geholpen met gember.
Papaja - Gewaardeerd voor hoge gehalte papaine, sterk spijsverteringsenzym, helpt ook wormen te voorkomen. Vol vezel en stimuleert de eetlust. Kan dagelijks gegeven worden, ze vinden vaak de pitjes lekkerder dan het vruchtvlees.
Zoete aardappel - Rijk aan vitamene A! En B6, C, Kalium en vezels.
Tofu - Vegetarische manier om aan eiwit en vitamine B te komen.
Beetje raar maar waar:
Kip! - Kippenborst is een gezonde toevoeging aan een pyrrhura dieet vanwege de proteïnen.
Ook zijn ze niet vies van vis! Let wel op dat je geen graatjes geeft..
Natuurlijk moet alles wel goed gaar zijn, geen rauw spul!