Gefeliciteerd,
een pyrrhura vriendje in huis!

Hier wat tips om er voor te zorgen dat je Pyrrhura een fijne thuiskomst heeft, en zo een goede start met jou! Mensen hebben hier allerlei verschillende manier voor. Persoonlijk vond ik dit zelf een prettige manier, en lees ook veel positieve ervaringen! Niks hier is verplicht, dit zijn richtlijnen voor mensen die nog onzeker zijn of nog geen ervaring hebben.

Probeer als enige regel aan te houden: Doe alles op het tempo van je pyrrhura, overhaast niks, dwing niks. Dit zal alleen maar tegen werken!
De eerste 5 punten gaan nog aardig op voor zowel jonge pyrrhura's als oudere pyrrhura's. Daarna komt er logischerwijs een verschil. De oudjes zijn al mensen gewend maar zullen zeker nog aan hun nieuwe baasjes moeten wennen. Vertrouwen is alles!

  • Nieuw thuis.
    Zorg dat thuis alles klaar staat! De mooie kooi, zijn nieuwe huisje voor de rest van zijn leventje! Natuurlijk het eten, speeltjes, bakjes.. Zorg dat bij thuiskomst de kleine meteen zijn kooitje in kan en jij niks meer hoeft te friemelen en doen!
  • Ophalen.
    Je nieuwe vriendje ophalen is natuurlijk de aller eerste stap! Zorg voor weinig stress, een klein doosje met wat luchtgaten en het liefst een doekje. Zo zit ie warm en zacht! Of een mooie draagtas/mand. Een vervoerskooi kan bij wat oudere vogels ook. De jonkies zijn nog niet zo goed in stokzitten! Een doek erover heen voor al de indrukken/koude wind is altijd handig!
    Laat hem in de auto (of o.v.) vooral niet los, besteed niet teveel aandacht aan hem. Muziek niet te hard. Hij zal niet stressen door het donker, mocht je toch veel geluid horen praat dan kalmerend tegen hem!
  • Thuis aangekomen.
    Eenmaal thuis, haal je vriendje voorzichtig uit het doosje, desnoods met handdoek, en zet hem in de kooi. Hij heeft alweer veel mee gemaakt! Mocht je het moeilijk vinden om hem er uit te halen, zet dan het doosje open in de kooi of de kooi tegen het deurtje, als jij niet zeker bent van wat je doet zal de kleine het merken..
  • Wennen.
    Laat je kleintje nu lekker in de kooi wennen en rusten. Minstens 1 dag hebben ze zeker nodig om even te acclimatiseren. Geef hem geen directe aandacht, haal hem niet uit de kooi. Hij zal misschien wat angstig lijken, bedenk dat er veel is veranderd voor hem! Andere kooi, andere geuren, kleuren en geluiden, andere mensen, opeens geen of juist wel andere vogels..
  • Contact.
    De volgende dag kan je beginnen met naast de kooi zitten en zachtjes tegen hem beginnen te praten, probeer hem nog niet rechtstreeks aan te kijken. Dit kan angst opwekken. Lees een boekje, kijk tv. Hij zal vanzelf nieuwsgierig worden en komen kijken, contact zoeken.
    Het verschil tussen vogels die mensen gewend zijn en die geen mensen gewend zijn word hier duidelijk merkbaar. Eentje die mensen gewend is zal veel sneller contact zoeken dan de niet gewende vogel.
  • Vanaf hier word het een beetje inspelen op je pyrrhura. Elke vogel is anders, de een zal sneller tam zijn dan de ander. Aan de een zul je sneller merken dat hij eruit wil dan de ander.
    Probeer alles op het tempo van je pyrrhura te doen, en niks te dwingen!
    De ene persoon haalt de pyrrhura er uit door hem te pakken, de ander door het beestje zelf uit de kooi te laten. Om je pyrrhura een beetje onder controle te houden ben ik zelf niet zo fan van hem zelf laten kiezen of hij uit de kooi gaat. Een manier die ik zelf me Murphy heb gedaan is eerst in de kooi leren op en af te stappen zodra hij mijn handen gewend was. Dit kunnen ze vrij snel leren, 1 tot 2 dagen! Zo heb ik hem er vervolgens dan ook uit gehaald toen het moment daar was.
    Zorg ook dat je pyrrhura de eerste week niet de kans krijgt door het huis te vliegen of hem teveel er uit te laten. Je pyrrhura kan het beste leren dat de kooi zijn plekje, veilige haven en voedselrijke plek is in deze eerste week. Dit om hem te laten begrijpen dat de kooi niet een gehate plek is waar je alleen maar in opgesloten wordt.
  • Heb je een gevleugelde pyrrhura (dus niet gewiekt), let dan extra op de eerste keer dat hij er uit mag en daadwerkelijk mag vliegen. Het beste is dit in de avond te doen, wanneer het al wat schemerig tot bijna donker is of gemaakt kan worden, zodat de pyrrhura al wat rustiger is (en moe van de dag). Dit zorgt er ook voor dat de pyrrhura nog voorzichtiger is met het ontdekken van de vreemde plek. Doe de gordijnen of dergelijke dicht zijn, deuren dicht, hangende dingen ook verwijderd voor zo ver mogelijk, zorg gewoon dat er zo min mogelijk is waar tegen aan gevlogen kan worden. Maak het veilig, het zou vreselijk zijn als je pyrrhura meteen een ongeluk krijgt.

Veel kwekers geven als tip om de vogel met handdoek te pakken en knuffelen als je hem nog niet zelf kan pakken. Persoonlijk vind ik dit niks. Als jouw vogel iets niet wil zou ik hem zeker niet dwingen... Win eerst vertrouwen, train het op en af stappen en je pyrrhura zal helemaal uit zichzelf met je knuffelen.

Murphy is een handopfok vogel. Ondanks het verhaal dat hij al heel erg tam was en graag knuffelde heb ik alles op zijn tempo gedaan. Op dag 5 ging meneer spontaan zonder commando op mijn hand zitten en schudden zijn kopje enthousiast op en neer. Ik voelde aan dat hij het tijd vond om uit de kooi te gaan! En het ging zonder problemen en met veel plezier en geknuffel ;)


 

PERFECT PYRRHURA

Voor een goede verzorging van de pyrrhura