Het Gaaien ABC.
Hier vind je verschillende feitjes over je pyrrhura
die elke (toekomstige) eigenaar wel moet weten..
En op alfabetische volgorde!!

Rechts bevind zich een lijst met het overzicht, op volgorde, wat er hier allemaal behandeld is! (niet met mobiele versie)

 

Aanraken!
Ook al is een pyrrhura officieel een grote parkiet, qua aanraken verschilt hij niks van een papegaai. Kromsnavels gebruiken veel delen van hun lichaampje om aan te geven dat ze elkaar lief en leuk vinden, of zelfs heeel erg lief. Dus met aanraken en aaien moet je erg opletten. Het laatste wat je wil is een pyrrhura die helemaal verliefd op je word, erg partner gedrag gaat tonen en de gedragsproblemen die er bij horen vertoont. Die gedragsproblemen zijn vaak het bijten en aanvallen van jou en/of je familie, en erg schreeuwen als hij niet bij je zit omdat je vogel altijd bij jou wil zijn. Je vogel raakt in principe gefrustreerd omdat jij hem blijft opwinden door zijn erogene zones te stimuleren maar niet zijn “lusten los kan laten”. Jij bent immers geen vogel en kan niet aan die wensen voldoen..
Wat je wel mag aanraken is eigenlijk heel simpel; kopje, nek, pootjes en bovenkant van de  borst gaat soms ook nog. Overige plekken zijn not done! Sommige zijn er niet zo heel gevoelig voor, heel af en toe worden sommige al gestimuleerd  van het kopje kroelen, ook al is het “officieel” geen erogene zone. Vogels zijn net zo verschillend als wij mensen.. Niks is natuurlijk leuker dan lekker kroelen en kriebelen met je vogel, maar zet het welzijn van de pyrrhura voor je eigen menselijke wensen. Als het beter is helemaal niet te kroelen, doe dit dan ook niet...
De plaatjes laten je de zones op het lijfje zien, met uitleg. Het is in het Engels geschreven maar wel begrijpbaar!


Ademhaling.
Vogels hebben een van de meest productieve ademhalingsstelsel van het dierenrijk, hieronder een uitleg:
Bij de inademing stroomt een deel van de ingeademde lucht direct door naar de luchtzakken en vermengt zich met de daarin aanwezige lucht, de rest van de ingeademde lucht stroomt naar het eigenlijke longweefsel en wordt door het bloed opgenomen. Bij de uitademing wordt de nog ongebruikte lucht, die in de luchtzakken was opgeslagen via het longweefsel uitgeademd. Op deze wijze komt er tijdens de uitademing opnieuw zuurstofrijke lucht door de longen. Vogels halen dus twee keer zuurstof uit de lucht die ze in één keer inademen: ofwel bij het inademen ofwel bij het uitademen.
Nu snap je waarom rook en vervuilde lucht extra slecht is voor je vogel.


Agressie.
Er zijn meerdere redenen waarom een pyrrhura agressief kan zijn!
- Controle over jou
- Angst!
- Territorium of partner beschermen, bijvoorbeeld in de kooi, of zelfs zijn favoriete mens tegen andere mensen!
-Pap vogeltjes kunnen ook bijten omdat ze honger hebben! Dus vooral nog als ze jong zijn. Nog een kleine reden waarom pappen beter niet moet gebeuren..
-Natuurlijke agressie, het kan in de genen zitten! Maar aangezien pyrrhura over het algemeen niet zo agressief zijn tegen mensen, moet je je hier niet zo'n zorgen over maken bij je keuze voor een pyrrhura! Ze zijn van nature wel vrij agressief en fel tegen andere vogels!
Nu je deze redenen voor agressie weet, kan je ook bepalen hoe je jouw vogel kan helpen en het af te leren! --

Aanvallen.
Dit hoort nog onder agressie,  want als jouw vogel je echt aanvalt, laat hij de ergste vorm van uiting van agressie zien!
Herken een aanval bij je pyrrhura! Vaak zal hij zijn staart uitwaaieren en zijn kop veren opbollen, en vervolgens op snelheid en met open bek vol in attack modus gaan! Probeer te kijken wat er is dat dit gedrag veroorzaakt! En ga vervolgens hiermee aan de gang om het te voorkomen.

Angst.
Het is belangrijk om je vogel goed te kennen, en te kunnen herkennen wanneer hij angstig is. Kijk goed naar het gedragen probeer in zijn oogjes te lezen wat er aan de hand is! In tegenstelling wat de meeste mensen denken, kan je heel veel zien aan de ogen van je vogel.. Angst en nieuwsgierigheid zijn het makkelijkst te herkennen. De oogjes zullen staren, niet knipperen, en helemaal gefocust zijn om eventuele aanvallers niet te missen. --
Ook zijn signalen als de veren strak tegen zich aantrekken om zichzelf kleiner te laten lijken, een overduidelijk gemis van ontspanning, een korte schelle roep of juist volledige stilte en opeen stokstijf zitten  een teken  van angst. Mocht je vogel niet gewiekt zijn zal de volgende stap wegvliegen zijn. Bij ernstige angst kan de vogel zelf volledig verstijven en doen alsof hij dood is, dit is heel gevaarlijk aangezien de vogel daadwerkelijk zijn lichaamsfuncties verminderd en zo echt dood kan gaan.
Als jouw vogel in constante angst leeft zullen er zeker gedragsproblemen ontstaan. Probeer je vogel dan ook te helpen door te ontdekken wat er is en over de angst heen te komen, of desnoods hetgeen waar hij bang voor is te verwijderen.vermijden!

Allergie voor pyrrhura.
Pyrrhura hebben natuurlijk wel gewoon ontlasting en een huidje, dus de allergie voor deze dingen zal niet beter zijn met een pyrrhura. Wel hebben pyrrhura in tegenstelling tot bijvoorbeeld valkjes en kaketoes, een klier met olie. Dus geen veren kapot bijten en verspreiden over het verenpak om waterdicht te blijven, maar olie! Mensen met een allergie voor vederstof kunnen dus beter tegen pyrrs dan tegen valkjes. Wel bedenken, ze hebben veren. Als je heel erg allergisch bent blijft het een probleem! Een goede luchtreiniger doet gelukkig ook wonderen.


Badderen.
Pyrrhura zijn zoals veel kromsnavels gek op lekker badderen! Sommige willen elke dag meerdere keren, andere maar paar keer per week of nog minder. Murphy bijvoorbeeld, krijgt elke ochtend aangeboden maar wil niet altijd! Samen badderen versterkt de band met je pyrrhura, en is ook daarom een echte aanrader!
Het is ook zeker iets wat je regelmatig (1 tot 2 keer per week minimaal) je pyrrhura moet aanbieden, al zullen de meeste anders wel hun waterbakje gebruiken! Het is erg goed en nodig voor het verenpak en het huidje van je vogeltje. Het verenpak zal aanzienlijk glanzen en het huidje goed verzorgd. Dit is ook handig bij de rui, minder irritatie als bij een droge huid wanneer de veertjes doorkomen!
Sommige sprayen met de plantenspuit, de ander neemt ze mee in de douche, en andere pyrrhura houd juist weer meer van een badje in eenkommetje. Kijk wat jouw pyrrhura fijn vind, zodat badderen een leuke en band vormende ervaring is! Zorg wel dat in alle gevallen de vogel goed nat wordt, spray meer dan alleen de buitenste veertjes nat!

Probeer te vermijden dat je pyrrhura een bad neemt vlak voor het slapen! Nat kunnen ze beter niet gaan slapen, ze kunnen hier ‘verkouden’ van raken.

Bijten.
Bijten heeft echt zoveel achterliggende redenen... maar is alsnog goed te voorkomen! Want vaak is de grootste reden voor bijten het feit dat het baasje de vogel niet begrijpt. Jonge vogels zullen vooral uittesten, een oudere goed opgevoede pyrrhura zal uiteindelijk nooit zonder reden (tot bloedens toe) hard bijten. Meer over bijten word besproken onder gedragsproblemen.

Dominantie.
Bij agressie kon je al lezen dat dominantie een reden voor agressief gedrag kan zijn. Er is nog veel discussie of kromsnavels nou echt rangordes hebben en dominant gedrag vertonen op de menselijke manier, of zoals honden dat doen. Persoonlijk sta ik aan de kant dat het gedrag van kromsnavels niet te vergelijken is met mensen of honden. Dus ook vind in kromsnavel dominantie ene ander iets.
Een manier van dominantie voor je pyrrhura is hoogte. Probeer er altijd voor te zorgen dat jou vogel niet hoger zit dan jou. Mocht dit toch het geval zijn met bijvoorbeeld speeltoestellen aan het plafond, zorg dan dat je vogel goed getraind is en alsnog netjes opstapt, blijf “de baas”. Met deze hoogte dominantie moet je zo denken, in een kromsnavel zijn point of view is hoger zijn dan jou, superieur zijn aan jou. Dit hoeft niet per se altijd geuit te worden met slecht gedrag, en zeker niet als het niet dagelijks is dat jouw vogel in hogere positie zit. Maar op langere termijn kan je zeker ontdekken dat je vogel toch een loopje met je kan gaan nemen..
Denk hier ook aan de kooi, je pyrrhura zal het liefst zo hoog mogelijk in zijn kooi zitten omdat hij zich daar het prettigst voel. Probeer dan ook de kooi niet hoger te zetten dan ooghoogte om gedragsproblemen te voorkomen!

Fobie.
“mijn vogel is bang voor een specifieke kleur of object, kan dit?”  Jazeker! Ze kunnen ook een fobische angst ontwikkelen voor personen..
Spullen en kleuren kunnen uit de buurt van de vogel gehouden worden, of je kan met je vogel trainen dat hij de angst er niet meer voor voelt en inziet dat er niks mee aan de hand is. Dit is vooral nodig wanneer een vogel bang is voor mensen. Het vertrouwen moeten worden hersteld!

Foerageren.
In het wild zijn pyrrhura's wel 6 tot 8 uur bezig met eten zoeken, ofwel foerageren!! Het is dus de nummer 1 bezigheid van je vogeltje, afgezien van slapen, als hij in  het wild zou leven! Je snapt dan wel dat je pyrrhura bij jou een vrij makkelijk foerageermoment heeft, met zijn etensbakje vol en hooguit een half uur plezier ervan per dag. En wat moet hij dan met de overige uren in zijn dag?(vooral als hij overdag alleen zit als jij werkt) Gelukkig zijn er veel foerageer speelgoedjes op de markt. En ook genoeg te vinden om zelf te maken! Bij de pagina Verrijking kan je meer hier over vinden :)

Gapen.
Wanneer je vogel gaapt vlak voor z’n bedtijd of als ie al heel lang actief is en nog geen tukje heeft gedaan, is hij gewoon een beetje moe! Ook met war warmer weer kunnen ze, net als wij mensen, gapen. Maar mocht je pyrrhura over de hele dag opvallend veel gapen, dan moet je naar de VA! Want een vogel die veel gaapt kan problemen hebben met zijn luchtwegen en moet zeker bekeken en geholpen worden door iemand met verstand hier over!

Handen.
Sommige pyrrhura’s kunnen bang zijn voor handen. Bedenk maar dat een tijger zijn klauwen heeft waar wij onze handen hebben, en dat wij met onze bouw gelijk staan aan een roofdier. Hierdoor dus een natuurlijk angst voor handen. Deze angst voor handen kan zeker overwonnen worden! Leer je vogeltje eerst opstappen via een stok, en wanneer je in ieder geval de basis vertrouwen hebt (hij komt zelf op je af en zoekt contact in de kooi/buiten de kooi), bied iets dat ie heel lekker vind aan tussen je vingers. Je vogel zal langzaamaan je handen associëren met iets goed. Hierbij is belangrijk, heb geduld. Vertrouwen moet ook zeker van beide kanten komen!

Humeurtje.
Ook pyrrhura;s kunnen last hebben van een ochtend en/of avondhumeur! Je zal het snel genoeg merken aan je pyrrhura, hij zal bijterig zijn of juist de hele tijd de rug toekeren en niet bij je willen zitten, het verschilt per vogeltje. Probeer gewoon rekening te houden met het karakter van je vogel en dwing hem nergens toe. Ook jij hebt misschien een ochtend humeur en wil dan niks te maken hebben met iemand totdat je eerste koffie er in zit. Nou, zo ook jouw vogeltje (maar dan zonder koffie natuurlijk hihi).
Ook de jaargetijde kan je vogel flink veranderen, sommige zijn van lief knuffeltje zo veranderd in monster als ze veel last hebben van het tijdsverschil naar de zomertijd en de bijkomende hormonen (zie ook hormonen).

Hijgen.
Hijgen kan betekenen dat je vogel het te warm heeft, of het stress niveau te hoog oploopt!
Zorg dat de vogel koel zit, maak eventueel de pootjes nat met koel water als afkoeling, wanneer je het kan herleiden naar hitte.
Bij stress, zet de vogel even apart en donker. Gun het wat rust, en check een paar keer voorzichtig of het goed gaat.

Hoesten.
Ook onze pyrrhura’s kunnen hoesten! Mocht dit opeens een keertje zo zijn, zonder herhaling, niks aan de hand. Maar als je vogel regelmatig hoest, ga naar de VA! Ook dan kunnen ze ziek zijn, vaak is het dan iets met de luchtwegen of ademhalingsorganen.

Hormonen
Zie INFO POSTS, Hormonaal gedrag

Intelligentie.
Vergis je niet. Je pyrrhura is misschien klein en geen “echte papegaai”, maar zeker wel slim! Ze kunnen echt inschatten hoe een situatie is en hierop inspelen. En vergeet zeker maar je pyrrhura de baas te zijn zonder goede opvoeding, ze nemen zo een loopje met je!
Aangezien ze ook aardig kunnen leren praten, zul je zien dat ze ook echt een situatie kunnen verbinden met woordjes. Is je pyrrhura lekker aan het eten en jij zegt vaak lekker hey, en hij neemt het over, zal ie dit zeker onthouden. Wanneer hij iets lekkers eet of jij eet iets wat hij lekker vind, zal ie hoogstwaarschijnlijk ook uit zich zelf lekker hey gaan roepen!
Ook omdat ze vrij slim zijn is het belangrijk ze bezig te houden. Ze genieten er echt van om trucjes te leren en lekker met jou te trainen, en lekkers verstopt in een doosje kan ze zeker weer even bezig houden! Kijk vooral op de Verrijking pagina om te zien hoe je je pyrrhura bezig kan houden.

Jaloers.
Jij en je partner zitten lekker op de bank, je pyrrhura zit bij jou op je schouder. Iedere keer als je partner jouw aanraakt of in de buurt van de plek komt waar je pyrrhura zit, begint je pyrrhura met aanvallen! Of je hebt twee pyrrhura, je knuffelt lekker met de ene en de ander word opeens pislink op jou of die pyrrhura en gaat opeens flink in de aanval!
Hier uit blijkt wel dat ook pyrrhura jaloers kunnen zijn, en niet alleen in deze situaties. Ook een nieuwe baby of ander huisdier waar aandacht naar toe gaat kan ongewenst jaloers gedrag opwekken zoals schreeuwen en bijten.
Om dit te voorkomen is het belangrijk om je vogel altijd genoeg aandacht te blijven geven, en nieuwkomers goed te introduceren zodat je vogel zich erbij betrokken voelt. Probeer er ook voor te zorgen dat alle familieleden tijd doorbrengen met de vogel en ze badderen, met ze spelen of trainen om een band te ontwikkelen. Acceptatie kan een hoop jaloers gedrag voorkomen..

Klikken.
Maakt je pyrrhura een soort klikgeluid? Soms betekend dit angst, maar vaker doen de huiskamervogeltjes het uit plezier!
Kijk vooral goed naar de lichaamstaal bij je pyrrhura wanneer hij klikt. Dan weet jij ook hoe je er op moet reageren!

Knarsen.
Vlak voor het slapen zal je dit sowieso te horen krijgen. Een zacht soort knars geluid. Je pyrrhura is dan lekker aan het ontspannen voor het slapen gaan en zal z'n bekje laten knarsen. Ook op andere momenten van de dag waarop je pyrrhura volledig ontspannen is zal hij dit gaan doen. Er word gedacht dat dit is om de snavel te verzorgen. De boven en onder kant slepen over elkaar heen wat een soort veil idee geeft, en ze zo hun snaveltjes zelf bijvijlen. En misschien ook om voedselrestjes te verwijderen..

Kooihaat.
Wanneer een pyrrhura met grote moeite en zelfs bijten terug in de kooi gaat, heeft je vogel waarschijnlijk een kooi haat ontwikkeld. Dit overkomt de beste, bedenk maar dat jij liever ook uit je kooi zou zijn met al die leuke dingen te doen buiten de kooi! En dit probleem is vaak sneller en groter met handopfok pyrrhura’s.
Als het echt out of control wordt en je wilt dat je pyrrhura graag zijn kooi in gaat, geef hem dan geen lekker meer buiten de kooi en bewaar het voor in de kooi. En dan niet perse wanneer je weggaat, maar ook op andere momenten. Zet je pyrrhura in z’n kooi, geef wat lekkers, en haal hem weer netjes met het stap op commando uit de kooi. Herhaal dit een aantal keer en je zult zien dat de kleine zelf steeds netter in de kooi zal stappen. Als je weggaat kan je ook doosjes met lekkers in de kooi leggen, zodat je pyrrhura lekker bezig kan zijn, en zo bijna uit zal kijken naar in de kooi gaan.
Bedenk wel dat jij het beste in controle kan zijn over van en in de kooi gaan. Niet iedereen doet dit, maar zo houd je meer controle over je pyrrhura en ook dominantie over zijn kooi kan hierdoor vermeden worden. Dit geldt ook voor speelplekken.

Kinderen.
Veel kinderen vinden zo’n vogeltje natuurlijk helemaal het einde! En vaak voelen papegaaien en grote parkieten ook aan dat het om een kind gaat en zijn geneigd zich rustiger en liever te gedragen wanneer een kind ze vast heeft! Met kinderen die geen vogels gewend zijn altijd opletten, de snelle bewegingen van kids kunnen vogels laten schrikken en angst veroorzaken voor kinderen of mensen op zich. Altijd blijven opletten en niet alleen laten, want niks is natuurlijk leuker voor zowel het kind als je pyrrhura om lekker met elkaar te spelen!

Kleur.
Vogels zien meer kleuren, en ze zien ze anders dan wij ze zien! Blauwe lichtstralen komen minder goed bij ze binnen, waardoor ze beter in de verte kunnen zien. Rood komt weer heel erg goed bij ze binnen, vandaar dat rood ook een gevoelige kleur kan zijn voor je pyrrhura, meestal in een positieve manier. UV-licht en een extra kegel in het oog, zorgen er voor dat ze meer kleuren kunnen zien dan mensen. Ook fluoresceren kleuren meer voor vogels dan voor ons. Zo is een grijze roodstaart vrij saai voor ons, in de ogen van een vogel zal het prachtig fluoresceren.

Pyrrhura met ei vast in het lijfje

Leg problemen.
Mocht je een popje hebben die eitjes legt die niet bevrucht zijn, haal dan vooral de eitjes niet meteen weg (de broedtijd is ongeveer 3 weken) laat je vogeltje haar ding doen en haal de eitjes pas weg als ze er zelf niet meer naar om kijkt. Anders zal je haar stimuleren meer te leggen!
Het is ‘normaal’ als je vogel zo’n 1 tot 2 legsels per jaar legt. Dit zal ook weinig kwaad kunnen. Maar bedenk je dat het veel calcium en energie vergt om een ei te produceren en leggen. Probeer met wat extra calcium en het liefst pellets als hoofdvoer je vogel te ondersteunen. Als je pyrrhura keer op keer en achter elkaar legt kan dit zeker een probleem vormen, zeker zonder ondersteuning. Ze kan calcium uit haar botten gaan gebruiken en verlamd raken. Het ei kan vast blijven zitten. Er kunnen infecties ontstaan en ze kan volledig uitgeput raken en sterven. Als jouw vogel dit probleem heeft raad ik ook ten zeerste aan  hulp te zoeken bij een vogelarts! Deze zal je ook zeker aanraden alles wat nest gedrag geeft te verwijderen uit de kooi, zodat ze misschien minder geprikkeld raakt te gaan leggen.


Muziek.
Pyrrhura’s reageren misschien niet zichtbaar goed op muziek als de grotere gaaien, maar zijn er zeker wel gevoelig voor! Het is ook zeker een aanrader om de radio aan te laten voor je pyrrhura als jij niet thuis bent. Dit kan gezien worden als gezelschap, maar het is ook zo dat stilte in het wild gelijk staat aan gevaar! Als jouw vogeltje de hele dag in een vrij stil huis zit zou hij zenuwachtig kunnen worden en constant op zijn hoede zijn. Muziek kan ze dus ontspanning geven. Het is hoe dan ook een echte tip om dit te doen, ook als er meer dan 1 vogel in huis zit.
Sommige houden van praatprogramma’s, andere echt van muziek. Wij hebben ontdekt dat Murphy sterk reageert op muziek met gitaar. Hij gaat dan af en toe zitten fluiten en mee bewegen, ook bij drum’n’bass krijgen we die reactie. Zijn hele houding is ontspannen en plezierig, niet angstig (wat soms wel is als muziek te hard staat). Andere muzieksoorten lijkt hij niet op te reageren. Dus bij ons staat overdag arrow classic rock aan ;)

Niezen.
Als je pyrrhura net zijn kop in bijv. het badje heeft gestoken, zal hij waarschijnlijk een geluidje maken dat je meteen doet denken aan niezen! En dat is t ook, hij probeert het water uit de gaatjes boven zijn snaveltje te blazen. Af en toe niezen is dan ook niet vreemd voor een pyrrhura, tenzij het vaak en achter elkaar is. Dan heb je kans dat je pyrrhura ziek is, ik raad dan ook zeker aan onmiddellijk naar de VA te gaan.

Nagels / Teentjes.
De nageltjes van je pyrrhura zijn hetzelfde als onze nagels, en hebben ook zeker verzorging nodig. Normaal gesproken zullen de nageltjes zelf al aardig slijten, mits je vogel op goede ondergrond kan lopen/zitten. Denk hierbij aan harde takken van met schors, zoals die van fruitbomen of wilgen (goed schoonmaken als ze uit de natuur komen!) Let op met slijtstokken! Vaak veroorzaakt dit meer problemen en beschadigingen aan de pootjes zelf dan dat het wat doet voor de nagels! Verschillende diktes van de takken is een goede oefening voor de teentjes van je pyrrhura, wat zeker nodig is.
Als de nagels echt te lang zijn geworden, is knippen noodzakelijk. Knip liever niet zelf de eerste keer, ga naar de vogelarts en laat het je voordoen. Als je in het leven knipt van de nagel kan je vogel flink gaan bloeden, en het kleinste beetje bloed is al heel veel voor een klein lijfje.
Ik heb van mijn vogelarts de tip gekregen om wekelijks een vijltje (zo’n houten vijltje die je zelf ook gebruikt) langs de nageltjes te halen. Je kan je vogeltje dan in een handdoek vasthouden, z’n teentje bij het nageltje vast houden en de vijl er langs halen, zo’n 2 keer. Let op dat het teentje niet beweegt, anders kan je de pyrrhura pijn doen! Murphy heb ik zo getraind dat ik hem op zijn rug op mijn schoot leg, m'n hand die het teentje vasthoud drukt dan ook licht op z'n lijfje. Hij stribbelt nu al amper tegen en geniet er soms zelfs van. Ik doe dit wel altijd na badtijd of in de avond, wanneer hij vrij rustig is.

Overgewicht.
Pyrrhura’s kunnen, vooral wanneer het ze aangeboden word, door veel vet eten zeker ook overgewicht krijgen! Er is een goede manier om dit te controleren, aangezien gemiddeld gewicht niet veel zegt! Als jouw vogel net wat kleiner, groter of zelfs gespierder is dan een gemiddelde pyrrhura van zijn soort kan het gewicht best een paar gram anders zijn.
Je kan het gewicht checken aan de hand van het borstbeen. Steekt het uit is je vogel aan de lichte kant. Voel je het niet zitten, is hij aan de dikke kant. Zie plaatje:








Opgroeien, veranderingen
Zie ook pagina Pyrrhura Levensfases!

Plukken --

Poetsen, overpoetsen---

Positief belonen ---


Praten.
Pyrrhura's kunnen zeker leren praten! Meestal begint dit rond de 1jaar zich echt te uiten, sommige eerder andere later. Mannetjes lijken sneller te gaan praten dan popjes, maar ze kunnen t allebei. Een pyrrhura die zich heel erg bind met een mens en de hele dag met die persoon is heeft meer kans om te praten en zal ook zeker meer zeggen dan een pyrrhura die zich niet bind of een pyrrhura die veel alleen is.

Reuk.
Door onderzoek is bewezen dat het reukvermogen van de meeste kromsnavels niet goed ontwikkeld is, met het idee dat in het wild geuren snel  verdwijnen.


Roken.
Omdat veel mensen roken en zeker niet iedereen hun vogeltje daar van veiligstelt, hier een stuk over roken. Of je uiteindelijk zelf iets er aan doet of beseft dat luchtreinigers en een goede ventilatie het wel minderen maar niet verwijderen, is aan jou zelf.
Lees vooral eerst het stukje over Ademhaling om te begrijpen hoe de rook en stoffen erin door je vogel heen gaan. Je snapt dan wel dat al die chemicaliën extra aankomen. Bedenk vooral dat meeroken voor mensen al slechter is dan voor een roker zelf aangezien in de rook van de sigaret zelf de meeste slechte stoffen zitten!
Dus die combinatie van giftige deeltjes en gassen in de lucht en een dynamisch luchtwegen zijn geen goede match. Er is nog meer, onderzoek toont dat het ook veren plukken en over poetsen kan starten! Sigarettenrook stijgt op, want het is verwarmd. Als het afkoelt komt het naar beneden. Het landt op vogels, hun zit stokken, hun kooi, speelgoed en voedsel. Ook je handen kunnen onder zitten met stoffen door het vasthouden van een sigaret, en komt zo op je pyrrhura.. Als het eenmaal op de vogel zit zullen sommige proberen hun aangetaste veren te verwijderen, je snapt het resultaat.

Rug liggen.
Pyrrhura´s zijn speelse beestjes, die ook graag met hun pootjes spelen. Dit resulteert dan ook zeker wel dat ze spelend op hun ruggetje worden gezien! Het is dus absoluut niet raar en hartstikke normaal voor een vrolijke pyrrhura om op de rug te liggen.
Sommige willen ook graag zo spelen of kroelen met jou (let dan wel op waar je de pyrrhura aanraakt en niet te stevig gaat aanraken, zie Aanraking, ook met spelen kan het om gaan slaan in seksueel opwinden)
Schrik ook absoluut niet als je pyrrhura op de grond van de kooi ligt op zijn rug! Dit is voor sommige een heerlijke slaap positie :)

Rui
Zie pagina INFORMATIEVE DOWNLOADS, en download de PDF over het verenpak voor meer info over rui!


Schouder.
Op de schouder zitten is altijd een no-no met papegaaien. Vooral onzekere papegaaien willen graag zo hoog mogelijk zitten om alles goed in de gaten te houden, door ze daar te laten zitten stimuleer je die onzekerheid. Ook is het zeer moeilijk om ze goed in de gaten te houden, te pakken en te corrigeren. Als ze bijten zie je het niet aankomen en je hoofd is een vrij kwetsbaar doelwit.
Hetzelfde geldt ook wel voor onze pyrrhura's, al zijn ze kleiner en sneller wat het moeilijk maakt ze van je schouder af te houden.
Voor grote parkieten worden dan ook wel de regels vaak wat aangepast. Heb je een onzekere en/of agressieve pyrrhura, hou deze dan zeker weg van je schouder! Blokkeer je toe loop omhoog met je hand zodra deze gaat klimmen, gebruik desnoods een stok die aan het eind blokkeert dat hij je hand op kan komen.Dit voor jouw eigen veiligheid en training om van het gedrag af te komen.
Je mag je pyrrhura met goed gedrag zeker wel toelaten te gaan zitten op je schouder, probeer wel vol te houden hem daar alleen zelf te zetten en niet hem te laten klimmen. Zorg dat je vogel wel ten alle tijden goed weer op stapt, anders krijg je hem moeilijk weer van je schouder af! Jij kent je pyrrhura uiteindelijk het best, en jij weet zelf dan ook zeker wanneer en hoe jouw pyrrhura op je schouder mag zitten! Wanneer zelf klimmen naar de schouder geen problemen levert in het gedrag van je pyrrhura en voor jouw geen probleem is, hoef je dit zeker niet te verbieden of veranderen.

Slapen.
Slaap is erg belangrijk voor een pyrrhura! Een gezonde vogel moet zeker 10 tot 12 uur slaap per nacht krijgen.
Dit zal zeker makkelijker gaan in de winter dan in de zomer. In de winter is het al vroeg donker en zal je kleintje met weinig moeite vroeg het nestje in gaan. In de zomer is het soms wel licht tot 22.00 en een vogel zal meer moeite hebben om dan braaf om 20.00 met de zon nog in de woonkamer te gaan slapen.
Als jouw vogel bijvoorbeeld in de woonkamer staat, is het aan te raden die 10 tot 12 uur voor hij weer op moet staan, hem in de kooi te zetten en langzaam de kooi donkerder te maken met een doek. Het kan ook in 1 keer erover gegooid worden, maar ik heb zelf ontdekt dat dat niet door alle pyrrhura’s word gewaardeerd en kan resulteren in hard geroep. Denk ook er aan om het geluid van tv of radio niet te hard te zetten.
Het beste is om een aparte rustige plek te hebben om je pyrrhura zijn nodige slaap te gunnen, bijvoorbeeld in een apart kamertje. Bij grotere gaaien worden slaapkooien vaak gebruikt, bij pyrrhura kan dit zeker ook handig zijn. Niet alle pyrrhura’s reageren hier weer goed op.
Het beste is om de slaapplek van je vogel niet in je eigen slaapkamer te hebben, jullie kunnen elkaar zo wakker houden!

Slopen.
Sloper, dat is jouw pyrrhura zijn tweede naam! Pyrrhura’s zijn gek op dingen kapot knauwen, in stukjes scheuren, alles kan kapot! Het houd ze lekker bezig en blij. Zorg zeker altijd voor genoeg sloopspeelgoed overal waar ze zitten, anders mag je niet klagen als ze aan je mooie bank of tafel beginnen

Speeksel (mens en dier)
Soms zie je dat mensen hun kromsnavel lekker tussen hun tanden laten wroeten of hun tong laten aflikken bij wijze van kus. 
In principe niks mis mee, maar toch bevat een snaveltje van je pyrrhura een aantal bacteriën. Soms zelfs bacteriën waar jij zelf ziek van kan worden. Omgekeerd ook, bacteriën van jou kunnen naar je vogel overlopen. Of jij hebt net iets gegeten waar je vogel niet tegen kan...
Het zelfde geldt voor speeksel van je hond of kat, deze bevatten ook bacteriën die gevaarlijk kunnen zijn voor je vogeltje. Vooral wanneer dit samen gaat met een open wondje! Dus wees altijd een beetje voorzichtig.

Teflon.
Teflon is vaak verwerkt in de anti aanbak laag van je pan, bij verhitting komt dit vrij bij de eerste keren dat je de pan gebruikt. Bij oververhitting komen deze dampen ook weer vrij! Stop dus liever met het gebruiken van deze pannen of zorg voor een goede afzuiging en natuurlijk dat je pyrrhura niet in de buurt is. Dit geldt ook voor gourmetten en de barbecue!

Televisie.
Vergis je niet, televisies kunnen meer schade aanrichten bij je kromsnavel dan je zou verwachten.
Een donkere kamer en het flikker licht van de tv, samen met de manier waarop vogels dingen zien, kunnen een dodelijke combinatie veroorzaken. Je pyrrhura kan er bijvoorbeeld slecht van gaan slapen als de kooi er vlakbij staat, en slaaptekort kan veel problemen en zelfs dood veroorzaken.
Er zijn ook gevallen bekend dat de kromsnavels een soort epilepsie ontwikkelde, of gewoon van pure stress omdat ze de tv eng vonden een hartstilstand kregen door de constante stress.

Tijdsbesef.
Vergis je niet, pyrrhura's hebben een goed besef van tijd. Dit maakt het nog noodzakelijker om ze te vermaken met speelgoed en muziek wanneer jij niet thuis bent!

Voer opgeven---

Wieken
Zie pagina INFO POSTS, overige, Wieken!


Zindelijk.
Nee, hier krijg je geen tips en trucs voor, persoonlijk ben ik tegen het zindelijk maken van kromsnavels! Vind ook dat andere dat ook moeten zijn... Zindelijk maken kan zeker handig zijn, het kan ook zeker goed gaan maar het kan ook fout gaan. Je pyrrhura heeft een snelle stofwisseling en zal wel 1 keer per 10 minuten moeten poepen. Als jij jouw pyrrhura zodanig zindelijk krijgt dat hij nooit meer uit zich zelf poept en het binnen houdt, kan dit erge darmklachten veroorzaken! Het is zeker niet onbekend dat vogels hierdoor zijn gestorven. 
Overigens zal je merken dat de meeste pyrrhura's uit zichzelf al vrij zindelijk zullen worden! Een kromsnavel in het algemeen poept niet graag op de plekken waar hij graag is. Zo ook niet op jouw. 
Murphy, en menig ander pyrrhura, heeft zichzelf vrij netjes aangeleerd niet te poepen wanneer hij op ons zit! En doet ook zijn best objecten waar hij op zit, zo als de bank, zo nu en dan te ontwijken, door te hangen en op de grond te poepen :) 

Zon.
Zon is goed! Lekker mee naar buiten en de zon in doet je pyrrhura en zijn veren zeker goed. De UV stralen, en met name de UV3 stralen, zorgen namelijk voor de aanmaak van vitamine D3, noodzakelijk om voldoende calcium op te nemen! Hierbij hoeft de pyrrhura niet in directe zon als hij dat niet wil, de weerkaatsing in de schaduw is ook goed.
Vitamine D3 reguleren de opname van calcium en fosfaat in het bloed in de darmen. Ook vermindert het de afbouw van calcium in de botten en bevordert het immuunsysteem. Langdurig tekort verhoogt dan ook de kans op hart en vaatziektes en sommige vormen van kanker, en maakt de kans op botverweking, lever- en nieraandoeningen groter.

Zuivel.
Kromsnavels zijn lactose intolerant, dus kunnen niet goed de lactose in zuivel verwerken. Melk, ijs, slagroom en koffiemelk zijn een aantal producten die echt beter niet gegeven kunnen worden. Ze bevatten suikers, vetten en natuurlijk lactose in vloeistof vorm wat het makkelijk maakt het op te nemen en des te slechter. Kaas, en vooral de gele soorten die minder lactose bevatten, mag in hele kleine (kruimels) hoeveelheden en heel af en toe gegeven worden. De lactose in kaas is in vaste vorm en word minder snel opgenomen. Dit maakt kaas niet iets super goed voor je vogel!
Oude kaas daarintegen bevat geen lactose, maar blijft door het hoge zout/vet gehalte geen goede snack.
Het zelfde geldt voor yoghurt, alleen griekse yoghurt zonder toevoegingen. Hier zit calcium, proteïne en goede vetten in. Niet meer dan een paar hapjes en zeker niet elke dag.
Betere manieren voor calcium zijn groene groentes, ei, eischillen en in geval van tekorten zijn er supplementen te vinden in de dierenwinkel.



 

PERFECT PYRRHURA

Voor een goede verzorging van de pyrrhura