Zoals je wel al hebt kunnen lezen op vorige pagina’s, is de pyrrhura niet de meest simpele vogel om te houden. Menig vogel-eigenaar verkiest de grotere gaaien boven deze kleine felle zuid amerikaanse wezentjes. Maar, wij pyrrhura liefhebbers, zijn juist verliefd op deze kant van de felle vogels in onze huiskamer!
Nu is het handig om wel een beetje te weten wat je tegen gaat komen in het eerste jaar, en daarna, qua levensfases. Bedenk wel, geen enkele pyrrhura is hetzelfde! De één is later of eerder dan de ander. Van sommige merk je veel felheid en sommige amper wat.
Het grootste deel van de pyrrhuras kunnen al rond de 8maanden geslachtsrijp zijn (Er zijn koppels zo jong met succesvolle nestjes) maar over het algemeen word 1 jaar genomen. De goede leeftijd voor kweek is zelfs 1.5 jaar, zodat de vogel er mentaal en fysiek echt aan toe is (met name de pop). Pyrrhura zoals de Cruentata zijn wat aparter, en zijn vaak met 2 a 3 jaar pas geslachtsrijp.
Voor ze geslachtsrijp zijn, gaan ze al meerdere fases door. Natuurlijk de baby-fase. Wij baasjes zullen daar vaak weinig van meekrijgen, want die fase zijn ze vaak met 10-13 weken wel weer uit. Ze leren die eerste weken alles van hun ouders, hoe ze moeten eten, ontwikkeling in het vliegen en in de pootjes te gebruiken.
Dan bij hun nieuwe baasje aangekomen gaan ze vaak een soort gewennings-fase in die ik zeker even wil benoemen. Let op, ook oudere 2e kans vogels hebben een gewennings-fase die je kan verrassen. Laat je niet foppen! In deze fase kunnen ze vreselijk aanhankelijk en knuffelig zijn, of juist heel afstandelijk en bijterig. Ga er goed mee om, want zodra ze gewend zijn na een aantal dagen/weken, nemen ze alles wat ze gezien en gedaan hebben mee in hun volgende fase. En kunnen ze soms opeens het tegenovergestelde zijn! De knuffel bijterig, de bijter knuffelig..
Tussen die 10-13 weken en de 6 maanden hebben ze een peuter-fase, ze gaan verder ontdekken. Grenzen zoeken. Hoe hard kunnen ze gillen, en hoeveel reactie krijgen ze eruit? Hoe hard kunnen we bijten, en wat zijn de gevolgen? Mogen we hier of hier zitten, mogen we dit slopen of niet slopen.. Het is dus aan te raden niet te vallen voor die schattige baby koppies en wel al in de weer te gaan met duidelijk maken wat wel en niet kan. Een mensen-peuter leren we ook al van alles tenslotte. Ook handig is echt te blijven werken met groentes en fruit voor te schotelen, al zijn ze nog zo koppig. Op deze leeftijd veel leren eten is vreselijk handig en vaak net wat makkelijker dan de oudere vogels.
Puber-fase is wat je tegen zal komen tussen de 6 en 12 maand, soms nog makkelijk tot de 18 maand. Hierin zal je merken dat alles wat je in de peuterfase al gehad en aangepakt hebt, zal schelen in de puberfase! Maar, mood swings zijn niet onbekend! Van poeslief naar bed zoals altijd, met wakker worden opeens een piranha.. Bijterige periodes, schreeuw periodes, bedenk maar gewoon dat je vogel zich nu aan het vormen is tot de vogel die hij uiteindelijk zal zijn. Een goede opvoeding en duidelijke, consequente grenzen en 'regels' zullen de vogel helpen, en daardoor jou ook! Want, als je door die puberfase heen bent, ben je nog niet af van de mood swings en rare acties ;)
Vanuit de puberfase, zal je gaan ontdekken dat onze geliefde vedervriendjes echt nog niet zo gedomesticeerd zijn als hond en kat. Ze staan nog goed in contact met hun wilde kany.
Want, elke lente/zomer en soms zelfs nog wat herfst, zit je met een hormonale-fase. Ja, de dagen worden langer, het word warmer, de hormoontjes beginnen te kriebelen. Bij de ene vogel is het zeker meer te merken dan bij de ander, soms is het 2 jaar rustig en krijg je het jaar erop een monster! Je kan er gelukkig mee werken (zie INFO POSTS, Hormonaal gedrag), en een goede basis opvoeding zal er voor zorgen dat het makkelijker is om met je vogel om te gaan.
Ergens tussen de 6 en 12 maanden komen ze ook nog eens in een rui, de eerste jeugdrui. DIe kan wat heftig zijn! Elke rui kan ook het gedrag beinvloeden, meer informatie over het verenpak en rui is te vinden bij Downloads, Verenpak.
Blijf trouwens bedenken, dat bijvoorbeeld een Cruentata alle fases wat langer en later beleefd!
Een klein stukje over opvoeding kan je vinden op de volgende pagina, Basis verzorging!
Ook kan je veel leren over specifieke opvoedinsdoelen op onze pagina of faceboekgroep (links zijn aan de rechterkant van elke pagina te vinden)