PERFECT PYRRHURA
/

Voor een goede verzorging van de pyrrhura

Meest gestelde pyrrhura-vragen!
WORD FEBRUARI SOWIESO NOG AAN GEWERKT!

Op onze fb groep, maar ook via mail en pb op de pagina krijgen we regelmatig dezelfde vragen! Het leek daarom handig om wat standaard vraagjes hieronder te benoemen met wat standaard antwoorden.
Regelmatig verwijs ik gewoon naar een pagina op de website als info. Deze verwijzingen zijn blauw en onderstreept, als je er op klikt word je direct door verwezen naar de juiste pagina! Want daar is de site dan ook gewoon voor natuurlijk! Maar sommige kleine dingetjes heb ik (nog) nergens benoemt of kan wel even opnieuw beantwoord worden :).

Tevens is deze pagina dus een manier om te kijken of jouw vraag of onderwerp er tussen staat, en te kijken waar op de site je misschien het antwoord dat je zoekt kan vinden! Voor het gemak zijn de vragen al een beetje opgesplitst onder specifieke onderwerpen. Hier een overzicht van onderwerpen en de bijbehorende vragen te vinden op deze pagina:

INRICHTING (kooi, speelgoed, speelplek)

Wat is een geschikte kooi / tralieafstand?
Welke bodembedekking is goed voor de kooi/speelplek?
Welk speelgoed kan ik wel/niet kopen voor mijn pyrr?

ALGEMENE VERZORGING

Is mijn vogel in de rui?/Wat is er mis met mijn vogels veren (zwart/dof)?
Mijn vogel wil niet badderen, is dit nodig?
Wat is wieken, hoe wiek ik?
Heeft een pyrrhura veel aandacht nodig?

GEZONDHEID

Wat houd geteste vogel in?
Wat houd vogels testen op ziektes in?
Is mijn vogel ziek?

Mijn vogel is ziek, waar moet ik heen?
Kan ik geurkaarsjes/wierook branden in dezelfde ruimte als mijn vogel?
/Kan ik luchtverfrisser gebruiken bij mijn vogel?
 

VOEDING

Wat is de hoofdvoeding voor een pyrrhura?
Wat zijn gezonde snacks?

Welke producten zijn slecht (gifig) voor mijn vogel?
Mijn vogel wil geen groente eten, hoe kan ik hem dat leren?

GEDRAG / OPVOEDING

Mijn pyrrhura bijt, kan ik wat doen?
Mijn pyrrhura schreeuwt veel, is hier wat aan te doen?

Plukt mijn pyrrhura?
Is mijn vogel hormonaal, wat kan ik hier aan doen?

Heeft mijn vogel last van partnergedrag?

KWEKEN / KWEKERS

Waar kan ik op letten met een kweker?
Waar kan ik bij een vogel op letten met ophalen van jonkie/oudere vogel?
Help, mijn vogel heeft eitjes!

OVERIG

Kan mijn pyrrhura samen met andere vogels?
Heeft mijn pyrrhura een vriendje nodig?

Wat is een goede beloning met trainen?
Hoe kan ik mijn pyrr vervoeren?

Wat zijn tuigjes? Welke zijn geschikt voor pyrrs?

We laten hierbij veel vragen betreffende gedrag en voeding wel achterwegen. Deze zijn namelijk per situatie zo verschillend dat het niet slim is dit algemeen te beantwoorden. Een verkeerde aanpak kan dingen alleen maar erger maken tenslotte!


INRICHTING (kooi, speelgoed, speelplek)

Wat is een geschikte kooi / tralieafstand?
- Zie meer over dit onderwerp onder de pagina "Basis Verzorging", onder kopje 'kooi'. 

Welke bodembedekking is goed voor de kooi/speelplek?
- Er zijn onderhand heel veel verschillende soorten bodembedekking op de markt, voor ieder wat wils. Meest gebruikte zijn simpel krantenpapier (let op, als ze dit in waterbak soppen is het niet aan te raden!), beukensnippers, back2nature of andere merken karton/papier bedekking, zeoliet (vooral handig voor chronisch zieke vogels of mensen!) en nog wel wat.
Af te raden zijn wel echt de ouderwetse schelpenzand (kan door stuiven luchtwegproblemen geven bij huiskamer vogels), maar ook back zoo nature kokos bedekking. Er is hier meermaals schimmel in gevonden en daardoor geen goede aanrader (meer). 

Welk speelgoed kan ik wel/niet kopen voor mijn pyrr?
- Hopelijk kunnen de meeste vragen of bedenkingen over speelgoed beantwoord worden op pagina "speelgoed en verrijking", hier vind je ook tips over gevaarlijk ofwel risico speelgoed. En ook pagina "foerageren", voor wat tips betreffende foerageer speelgoed, en info over foerageren.


ALGEMENE VERZORGING

Is mijn vogel in de rui?
Wat is er mis met mijn vogels veren (zwart/dof)?

- Je kan alles vinden over de veren en rui in het PDF bestandje 'Het verenpak', op pagina "Informatieve downloads"!

Mijn vogel wil niet badderen, is dit nodig?
- Badderen, douchen, sproeien, het is allemaal in t voordeel van je vogel! Ook veren en huid moeten af en toe een beetje schoon gemaakt worden. Sommige vogels moeten het leren leuk vinden, er staat meer over badderen etc op pagina "Info posts", "Verzorging", infopost 'Badderen of douchen met je pyrrhura'!
Daar zal je tips vinden, zoals nooit met warm/heet water de vogel badderen en nooit voor het slapen, en hoe je de vogel kan helpen het leuker te vinden.


Wat is wieken, hoe wiek ik?
- Een nog vrij gehaat onderwerp voor vele vogelliefhebbers. Je hebt mensen fel tegen, en mensen extreem voor wieken. En dan mensen zoals wij, die proberen het voor iedereen begrijpbaar te maken zo dat je bewust je keus kan maken.
Mocht je zoeken naar correcte manier van wieken, zie dan vooral pagina "info posts", in net menu onder "overig", 'Wieken!'.
Mocht je algemene wiek info zoeken, hier komt een basis:
Wieken is het afknippen van de vliegpennen, die zich aan de vleugels van je vogel bevinden. Dit doet zolang correct word geknipt geen pijn en komt weer terug zodra de pennen  er uit gaan met een rui. Door middel van wieken zorg je ervoor dat je vogel niet meer omhoog en ver kan vliegen. Dus nog wel naar beneden kan 'glijden' of zelfs stukjes nog kan vliegen. Wieken betekend niet dat je je vogel volledig lam maakt betreffende vliegen! Vogels kunnen zelfs buiten met een zuchtje wind nog ver komen!
Wieken is het beste te doen als de vogel al heeft leren vliegen en landen. Dan zijn de spieren ontwikkeld en ook het ademhalingssysteem is wat beter ontwikkeld. Tevens maakt dit de basis dat de vogel niet keihard neer knalt wanneer deze valt maar netjes naar de grond kan dalen. Dit voorkomt dus ook gewonde.
Ik noem even een aantal van de voor en nadelen op zodat je een goed overwogen besluit kan nemen.
Bevonden voordelen van wieken: 
Makkelijker op te voeden, vogel kan tenslotte niet zomaar overal komen. WAt dan ook meteen een ander voordeel is, vogel komt niet makkelijk op plekken waar je ze niet wilt. In dammen van agressie bij bijv broedsheid. Vogel kan zich niet gewond/dood vliegen tegen muur/raam etc. Vogel is minder snel geneigd te ontsnappen (let wel, ook gewiekte kunnen wanneer los buiten nog gewoon kwijt raken!). Meerdere vogelsoorten in huis, en voor de veiligheid dat ze niet bij elkaar kunnen is wieken handig.
Bevonden nadelen van wieken: 
Vogel heeft dat wat hem vogel maakt niet meer. Wieken kan eventueel tot geestelijke schade zorgen bij vogels die gewend zijn te vliegen, waardoor je een depressieve/angstige vogel over kan houden. Vogel raakt zijn energie minder goed kwijt, vogel heeft ook meer kans op vervetting. De algemene gezondheid van de vogel blijkt in mindere staat, zowel de luchtwegen, spieren als zelfs de witte bloedlichaampjes die minder aanwezig zijn. (google vooral eens op dit onderwerp, het liefst in het Engels voor meer info). Vogel kan wegkomen van eventuele andere huisdieren.

Wieken voor tam maken vinden wij grote onzin! Ja het is 'makkelijker', maar de vogel word tam vanuit een bepaalde onzekerheid want hij kan niet weg. Als men dan alsnog direct wiekt wel het liefst voor veiligheidsredenen.. Een vliegende vogel kost misschien soms iets meer tijd en moeite maar word even leuk en lief tam als een gewiekte zou worden. Soms zijn de ongewiekte zelfs moeilijker tam te krijgen omdat ze zich kwetsbaar en onveilig voelen en het vertrouwen in de mens een moeilijker doel maakt.

Let wel, veel van de punten van voordelen van wieken zijn prima te overkomen als je tijd en liefde steekt in de opvoeding van de vogel en aanpassingen maakt in je huis. Natuurlijk snappen we dat wieken in geval van een huis vol kinderen ook echt geen slecht plan is, want die laten nou eenmaal wel eens de deur open etc. Maar als je puur vanuit de vogel kijkt lijkt niet wieken toch altijd zo een voordeel te hebben..... Wij hebben natuurlijk niks tegen mensen die er wel voor kiezen, iedereen weet zelf het beste wat goed is voor hun vogel. Zolang er maar echt vanuit de vogel word gekeken en niet vanuit de mens..

Heeft een pyrrhura veel aandacht nodig?
- Pyrrhura zijn dan wel parkieten, ze behoren gewoon tot de papegaaienfamilie. Ze zijn intelligent en hebben zeker veel aandacht nodig. Meer info over de aandacht die een pyrrhura verwacht staat op pagina "info posts", "Verzorging", 'de 3 manieren van aandacht geven'. Dit is een algemene richtlijn om je eigen manier te helpen vormen.

GEZONDHEID

Wat houd geteste vogel in?
Wat houd vogels testen op ziektes in?
-
Meer hierover is te vinden op pagina "Meest voorkomende ziektes".

Is mijn vogel ziek?
- Kijk vooral snel op pagina "info posts", "gezondheid", 'Herken een zieke vogel'. Maar sowieso, als je het vermoeden hebt snel naar de arts!

Mijn vogel is ziek, waar moet ik heen?
- Je vogel en jij zullen naar een vogelarts, VA, moeten. Op pagina "Vogelartsen" staan meerdere artsen en hun locatie.
Lees vooral de infopost 'Een VOGELarts, geen DIERENarts' op pagina "info posts", "gezondheid".

Kan ik geurkaarsjes/wierook branden in dezelfde ruimte als mijn vogel?
Kan ik luchtverfrisser gebruiken bij mijn vogel?
- Nee, het is af te raden ook maar iets dat brand in dezelfde ruimte als je vogel te gebruiken. Dit geldt ook voor dingen die parfum af geven, zoals die stopcontact luchtverfrissers of zelfs deo. Eigenlijk zijn veel producten ook slecht voor onze longen met veel blootstelling, zelfs gewone kaarsjes. Roken is ook uit den boze. Dit komt door het uitgebreide ademhalingssysteem dat onze vogels hebben. Dit systeem is uitermate effectief, 1 ademtuig word 2 keer "gebruikt" om zuurstof uit te halen. Tevens loopt het systeem tot in de holle botjes van onze vogels dankzij speciale luchtzakjes. Ze hebben dit systeem ook echt nodig voor het vliegen (in het wild dan.....). Hierdoor zijn schadelijke stoffen ook veel schadelijker!! Denk ook maar aan de kanaries die ze vroeger gebruikte in mijnen. Die gingen veel eerder neer dan mensen....Lees ook meer hierover op pagina "info posts", gezondheid", infopost Meeroken. Tevens is er een stukje bij "Gaaien ABC" te vinden, onderwerp 'Ademhaling'

 

VOEDING

Wat is de hoofdvoeding voor een pyrrhura?
- Je kan de basis vinden over voeding op pagina "Basis verzorging" onder kopje Voeding. Hier zul je info vinden over zaad, pellets en versvoer. Dit is wel een simpele basis, meer info over voeding kan je vinden op pagina  "Informatieve downloads", in het artikeltje 'Pellets, zaad en versvoer'. Dit zal je helpen je pyrrhura correct te voeren op een manier die jij prettig vind ook!

Wat zijn gezonde snacks?
- Natuurlijk denk je snel dat elke snack speciaal voor vogels in de winkel goed is. Dat valt nog vies vaak tegen! Soms heeft gedroogd fruit sulfiet zelfs die speciaal voor vogels. Veel producten bevatten ook veel suikers en andere dingen die het niet schadelijk maken, maar eigenlijk niet geweldig als regelmatige snack.
Fruit vinden ze al snoep op zich en is daardoor ook een paar keer per week in mondjesmaat een geweldig tussendoortje (zie pagina "informatieve downloads", Fruitsuikers voor meer info over fruit, zo ook pagina "Voedingstips" en infopost 'Gedroogd fruit en sulfiet' op pagina "Info posts", "voeding").


Welke producten zijn slecht (gifig) voor mijn vogel?
- Er zijn dingen die direct schadelijk tot dodelijk zijn, maar ook dingen die op lange termijn problemen kunnen leveren. Meer hierover op de pagina "Giftig?" en op een dowloadbaar pdfje op pagina "Informatieve downloads" genaamd 'Wat allemaal slecht is voor je pyrrhura'.

Mijn vogel wil geen groente eten, hoe kan ik hem dat leren?
-
We hebben hier een klein infopostje met wat basis tips voor staan, "info posts", "voeding". Maar er is per vogel natuurlijk altijd nog meer te bedenken. Je mag altijd contact opzoeken mocht je vast blijven lopen. Vergeet niet dat het bij de meeste vogels gemiddeld 2 tot 4 weken duurt voor ze iets nieuws überhaupt willen proberen. Dagelijks aanbieden en dus helaas vaak weggooien hoort er wel bij!

GEDRAG / OPVOEDING

Mijn pyrrhura bijt, kan ik wat doen?
-

Mijn pyrrhura schreeuwt veel, is hier wat aan te doen?
-

Plukt mijn pyrrhura?
-


Is mijn vogel hormonaal, wat kan ik hier aan doen?
-
Je vogel kan best wel eens hormonaal zijn, veel info hierover is te vinden op pagina "info posts", "gedrag en opvoeding", 'Hormonaal gedrag'.

Heeft mijn vogel last van partnergedrag?
-
Als je meer wilt weten over partnergedrag, kijk dan op pagina "info posts", "gedrag en opvoeding", 'Partnergedrag'.


KWEKEN / KWEKERS

Waar kan ik op letten met een kweker?
-
Helaas, zitten er veel kwekers tussen waar je gewoon beter niet je vogel kan halen. Heel erg aan te raden is online je kwekers naam te googlen, en t aller liefste op social media een oproepje te doen. Helaas zijn er meerdere winkels in bijvoorbeeld Rijswijk en Den Haag echt niet aan te raden, mede dankzij ziekte en leugens over de vogels hun leeftijd, tamheid etc. 90% van de winkels is een afrader, degene die geteste vogels leveren daarentegen zijn vaak wel aan te raden! (Zie hierover meer bij een vraag onder onderwerp Gezondheid)
Tevens zijn er kwekers die zieke vogels leveren, op dit moment is er een kweker in midden Beemster die kweekt met ziek bestand. Wees hier alert op!
Een goede kweker is open over zijn of haar vogels, laat ook zonder problemen diverse foto's zien van oudervogels en kleintjes. Gezonde ouders is vaak een zekerheid voor gezond kleintje.
Ze staan open voor alle vragen die je maar wilt stellen. Maar de beste kwekers zijn ook hen die toegeven niet alles te weten! Een kweker zonder tamme vogels in de huiskamer is nou eenmaal wel wat beperkter in kennis. Ook niet elke goedbedoelende kweker is echt op de hoogte over voeding. Kwekers staan soms ook makkelijker in dingen betreffende gezondheid, gewoon naar de vogelarts voor raad is aan te raden. Gelukkig zijn er ook echt heel veel fijne, serieus goed bedoelende kwekers!
Let goed op de klik met de kweker en de info die je over de koppels en kleintjes krijgt. En wees echt niet beschaamd social media (of ons via mail!) te gebruiken. Er zijn helaas echt mensen die gebruiken maken van dierenliefde en hier op vervelende manier aan verdienen...
Bedenk ook wat je zelf fijner vind. Iemand die ze dus thuis als tamme vogels heeft met af en toe een nestje, of iemand die het hobbymatig doet op kleine of grote schaal. Een volière vogel heeft een andere start dan eentje in de huiskamer. Ook bepalend is wat de kweker met ze doet. Iemand in een huiskamer is er altijd wel veel mee bezig, uitzonderingen daar gelaten. Mensen met volières laten vaak de natuur hun gang gaan en besteden niet veel aan het laten wennen aan mensen en handen, of andere huiskamer dingetjes. Sommige daar in tegen zijn daar wel al met de babies mee bezig. Die vogeltjes hebben een voorsprong met handtamheid.

Waar kan ik bij een vogel op letten met ophalen van jonkie/oudere vogel?
-
Je kan natuurlijk naar de oudervogels vragen als je een jonkie oppikt. Oudervogels die gezond zijn is altijd positief. Tevens kan je het beste op letten of de vogel oud genoeg is en zelfstandig eet. Lees hier meer over op pagina "Weet waar je aan begint", over papvogels.
Je kan met zowel oude als jonge vogels opletten of ze gezond zijn. Natuurlijk zijn ziektes niet altijd te zien aan de buitenkant, omdat ze ook drager kunnen zijn (zie pagina "Meest voorkomende ziektes")
Maar je kan veel wel checken. Zien de veren er goed uit, missen er niet veel veren, zijn er niet teveel beschadigd of zwart. De oogjes, oren en neusgaatjes moeten droog zijn zonder klontjes of vochts (of wondjes). Oogjes moeten mooi helder en open zijn (jonkies zijn soms nog wat slaperig dus dat kan lastig zijn haha). Ook de cloaca en de veren erom heen moeten schoon zijn. Eventueel zijn jonkies een klein beetje vies als ze nog in het blok zitten. Maar een goede kweker helpt de ouders als het jong te vies word. De pootjes moeten niet aangekoekt zijn met poep, net als t buikje en kontje. De vogels horen ook niet volledig futloos in een hoekje te zitten. Jongen in het blok reageren over het algemeen wel direct. Een oudere vogel moet dus niet op de grond van de kooi in een hoekje weggestopt zitten en amper reageren. Je kan ook kijken of de ademhaling niet te vlot of moeizaam gaat en of het staartje niet mee wipt met de ademhaling. Dit kan duiden op luchtwegproblemen.
Zo kan je heel oppervlakkig een beetje controleren waar je mee te maken hebt en of het beestje eventueel ziek kan zijn.

Kweken, is dat nou slim?
-
Meningen zijn hier heel erg over verdeeld. Je hebt mensen die het doen om geld te verdienen naast het hebben van een leuke hobby. En mensen die hun tamme vogels af en toe eitjes laten hebben. Op pagina "info posts", "overig", 'Kweken met je vogel? Een ervaringsverhaal'.
Je moet denken aan het extra geld, andere voeding, soms wekenlang je eigen vogels niet kunnen benaderen of gewoon niet uit de kooi zien. Emotioneel kan het zwaar zijn, kleintjes kunnen overlijden. De tijd die eventueel moet steken in een kleintje die gepapt moet worden als je daar voor kiest.

Help, mijn vogel heeft eitjes!
-

OVERIG

Kan mijn pyrrhura samen met andere vogels?
- Alles over dit onderwerp is te vinden op pagina "de (a)sociale pyrrhura".

Heeft mijn pyrrhura een vriendje nodig?
-
Alles over dit onderwerp is te vinden op pagina "de (a)sociale pyrrhura".


Wat is een goede beloning met trainen?
- Iets dat je vogel lekker vind! Maar, ook iets dat niet al te lang duurt om op te peuzelen is handig. Je moet dus zelf wel even bedenken waar ze gek op zijn, maar hier een paar opties: Zonnebloempitjes, (gepelde zijn extra handig, die kan je in stukjes breken!), saffloorpitjes, andere zaadjes, trosgierst, stukjes noot (walnoot, amandel etc), kleine stukjes appel of ander snel weg te werken fruit. Alles wel met mate, want teveel is nooit gezond. Hoe meer je traint, hoe vaker de vogel ook genoegen zal nemen met het spel opzich en jouw blijheid/beloning met stem. Sommige weten zelfs pellets en groente te gebruiken als beloning. Natuurlijk is stem of speelgoed ook met pyrrs als beloning te gebruiken, sommige zijn zelfs meer gericht op t spel en jou in plaats van voedsel als beloning. Net als de klik met klikkertraining kan je t allemaal gebruiken!

Hoe kan ik mijn pyrr vervoeren?

- Je hebt verschillende producten op de markt om je vogel veilig te kunnen vervoeren voor bijvoorbeeld naar de vogelarts, uit logeren ivm vakantie. Of gewoon voor het plezier, zoals op visite gaan en wandelen.
Meest geliefd is waarschijnlijk de Pakobird. Dit is een speciale rugtas, met stevig rvs gaas zodat ze wel naar buiten kunnen kijken maar niet kunnen ontsnappen. Wel aan de prijzige kant. Avonturia en Zooplus hebben ook speciale tentjes, transporttas free fly, ook gechikt voor onze vriendjes (sommige knagers krijgen op ten duur wel gaten in het gaas, zoals onze forpus ook voor elkaar kreeg).
Ook kleine kooitjes, grote konijnenvervoersbakjes voor kleine tripjes, of een kat/honden draagbak of bench omgebouwd om geschikt te zijn voor onze voogjes.

Wat zijn tuigjes? Welke zijn geschikt voor pyrrs?
- Veel mensen kennen ons ook vanwege het buiten wandelen met onze vogels. Wij raden hier een goede training vooraf, geen dwang en bepaalde tuigjes voor aan!
Met stipt op nummer 1 vanwege comfort en veiligheid, de Aviator. Voor de pyrr maatje petit. Deze tuigjes hebben geen drukpunten, waardoor ze sneller geaccepteerd worden en kunnen niet snel los geknaagd worden.
Ook de flight suit is onder sommige een hit, maar officieel niet helemaal gemaakt om naar buiten mee te gaan. Erg goed opletten is wel een must, of het goed past en of ze het klitteband met rust laten. Deze heeft daarom wel een speciale pyrrhura maat uitgebracht! Dit is de junior-small. Het is tevens een luiertje. Daarom wel beperkt te dragen ivm hygiene. Maar ook de Aviator is nooit aan te raden uren lang te laten dragen.
Er zijn nog meer tuigjes op de markt. Maar bij vele is de veiligheid altijd een dingetje, of zitten er zoveel harde punten op dat een grote papegaai wel okay er mee is maar de kleintjes toch vaak problemen ermee krijgen. Bovenstaande tuigjes zijn extreem goed getest en al lang op de markt, en daardoor echt veilig te noemen, mits je altijd de staat van de tuigjes in de gaten houdt.
Vergeet ook niet dat tuigjes niet een dwang moeten zijn maar iets leuks. Een vogel die het echt niet wil, nooit te ver dwingen. Een pakobird is een hele leuke, even stimulerende manier om de vogel mee te nemen met wandelen als het tuigje.
We hebben voor jullie ook enkele tips om te helpen het tuigje een succes te maken. Jonge vogels zijn gewoon makkelijker en snel aan tuigjes gewend mits goed getraind en gewend hieraan. Maar ook oudere vogels kunnen met de juiste handelingen prima wennen.
Ten eerste, pre-training is key! De vogel wennen aan alle handelingen betreffende het tuigje. Dit houd dus in dat je de vogel went en traint aan meerdere handelingen. Zoals full-body vast houden, vleugels aanraken/strekken, pootjes aanraken/strekken, tevens met de aviator iets over de kop schuiven. Eerste 3 spreken vrij voor zichzelf. Oefenen met kopje door iets heen kan eerst door te trainen dat je hand sowieso boven het kopje mag komen als je nog niet zo ver bent. Vervolgens kan je een O maken met duim en wijsvinger en oefenen met dit over het kopje schuiven. Vervolgens, of direct ipv de handen, kan je een touwtje tot lus maken, zeer losse lus. En deze oefenen met over het kopje te schuiven. Tussendoor zorg je er ook voor  dat het tuigje een bekend zicht word op een leuke speelse manier. Door het bij je te nemen met knuffelen, spelen, trainen, eten... Als je de vogel zonder tuigje al goed hebt getraind op alle stappen, kan je beginnen met de Aviator over de kop te oefenen. Flight suit kan meteen in 1 keer aan. Dit kan zeker ook met de aviator gewoon in 1 keer. Het is ook net wat jij en de vogel fijn vinden natuurlijk ten alle tijden. Dit zijn slechts tips (laat ik even benoemen dat al mijn vogels tuigjes aan kunnen haha)
Vervolgens raden we echt aan, als je het tuigje aan hebt, ga direct naar buiten. Zorg natuurlijk dat het goed zit, en ga desnoods alleen maar 5 minuutjes in de deuropening/tuin/balkon staan kijken. Maak het tuigje een teken dat er een geweldig uitje gaat gebeuren: NAAR BUITEN! Wees slim, en bouw de tijd in het tuigje op. Als ze eenmaal irriteren en gaan knagen is t moeilijk af te leren..
Binnen blijven kan obsessief bezig zijn met het tuigje voor je vogel promoten. Binnen is tenslotte gewoon maar binnen en daar ben je altijd vrij en blij. Opeens iets dat je beperkt is vervelend. Tuigjes zijn tenslotte een aardige happening om een klein, licht, lijfje. Vergeet dat nooit!
Oefen zelf ook goed dat je weet hoe het tuigje aan moet, zodat je niet loopt te klooien. DAt is onnodig en vervelend voor de vogel. Slecht eerste contact kan er voor zorgen dat het nooit meer wat word! Mocht je hulp willen voor de training voor het tuigje, mag je altijd contact opnemen!