PERFECT PYRRHURA
/

Voor een goede verzorging van de pyrrhura

VOEDINGS INFOPOSTS

Tips en informatie over voeding voor je vogel!
- Introduceren van groente
- Welke producten uit de dierenwinkel PP niet geeft..
- Gedroogd fruit en sulfiet

INFOPOST TIPS VOOR INTRODUCEREN VAN GROENTE

Veel mensen hebben al niet de zin om wat meer moeite te steken in de gezondheid van hun vogel, voedingsgewijs, helaas.. Want zoveel werk hoeft het niet te zijn. Als je je vogel elke dag al 1 stukje groente geeft en door de hele week varieert, ben je al zooooo veel beter bezig dan met helemaal niks of afentoe een stukje.. Je kan ook 3 of 4 keer per week uitgebreider doen met een rauw/kook groentepotje, ook super! Of lekker elke dag!!!! En dan niet elke dag dat fruit. Fruit is gezond, maar met bergen suikers, en ja ook fruitsuikers zijn niet geweldig.
Ze hebben niet genoeg aan elke dag een bak pellets, en al helemaal niet aan elke dag een bak zaad and thats it. Maar hierover later nog eens meer!
Een van de grootste "excuses" die ik hoor: Mn vogel eet het niet. 
Vogels zijn eigenlijk helemaal niet zo kieskeurig! Is het eetbaar, heeft het smaak, dan zal het snel gegeten worden van nature. Het is ook hoe wij ermee omgaan. 

Hier moeten ze niks uit de blender, dus niks wat te klein is, niks dat te groot is ook niet.. Niets dat ontdooid is (en neem het ze niet kwalijk, vaak word t van vriezen/ontdooien een papje). Ik moest even ontdekken en zo merkte ik, en merk nog steeds, wat ze wel en niet willen. Hoe ze soms dingen weken niet eten en opeens wel of je maakt het een keer anders klaar. Ze zijn wel zo wispelturig afentoe :) Ik sta nu lekker elke avond wat anders klaar te maken voor de heren, en soms doe ik bepaalde producten eens anders klaarmaken en zie wat er van komt. (Ook met oog op eventuele bacteriegroei door ontdooien of eventuele schimmelgroei in koelkast vind ik elke avond vers persoonlijk beter.)
Bied dus niet alleen dagelijks groentes aan, maar probeer ook eens de kook over iets te gooien wat ook rauw mag. Of als je t altijd gekookt heb geprobeerd, doe het eens rauw. Mits het rauw gegeven mag worden natuurlijk! (je mag het altijd vragen als je dat niet weet!)
Het dagelijks aanbieden is wel echt een ding. Iets wat heel nieuw en vreemd is kunnen ze gewoon nog wat terughoudend naar zijn. Soms bied ik hier iets nieuws aan en keer op keer eten ze het niet. Maar bij de tiende keer dat ze t tegenkomen, moeten ze het opeens wel!
Probeer te bedenken dat vogels groepsdieren zijn. In het wild kijken de jonkies af van wat de andere eten. Probeer het samen te eten, samen uit een bakje, uit een bordje. Jij van je bord en de vogel niet ver er vandaan met zn eigen bakje. Als je eens oplet, zal je zien dat vaak als jij eet, je vogel ook gaat ( of wil) snacken. Jij eten zij eten, net als in de natuur. Dit versterkt ook nog eens je band!! Het is ook zeker een idee om als jij wat snackt, of je kind, je vogel niet te vergeten!
Vogels foerageren (zoeken eten) in de natuur s morgens en eind van de middag. Dit zit nog redelijk in het instinct van je vogel! Probeer dus een s morgens het stukje groente aan te bieden, of juist eind van de middag. In de avond met jullie tegelijk mag ook, aangezien onze vogels wat aangepast zijn aan andere "bedtijden". Sommige zullen herkennen dat hun vogel tussendoor ook wel eet, maar dat de vogel smorgens en savonds voor het slapen een groter eet moment hebben!
Met kookpotjes smorgens of savonds zal ook helpen om een uurtje van te voren het snoepgoed/zaad/pellets weg te halen. Zet dan wel ook normaal voer klaar als ze geen interesse meer hebben in de groente. Je wilt ze tenslotte stimuleren maar niet uithongeren!

Doe niet teveel verschillende dingen in 1 potje in het begin en let op wat ze eten!
Als ze zich vullen aan 1 ding, kom je nog nergens. Dus mix en kies de samenstelling van wat je aanbied met enige gedachtegang!
In het begin kan je iets wat ze lekker vinden tegen ze gebruiken. Zijn ze gek op chiazaadjes, of juist op broccoli, rijst, noem het maar.. Geef dan eerste week (of 2) altijd dat een beetje door het potje. Wanneer ze gewend raken dat ze iets voorgeschoteld krijgen, zal je zien dat bij sommige, zelfs al is dat ene hele lekkere er niet meer in te vinden, een knop om is. " Hey een bakje eten, lekker!" en hup die snavel erin. Ze zullen uiteindelijk alles wel gaan proeven en hun voorkeuren ontwikkelen! En uiteindelijk kunnen die voorkeuren zeker ook weer afzwakken en andere dingen even makkelijk gegeten worden :) Vogels zijn aardige gewoontedieren, dus gebruik dat hierbij!

Info over verschillende ingredienten word zeker ook nog behandeld🐥

INFOPOST  WELKE PRODUCTEN  UIT DE DIERENWINKEL PP NIET GEEFT..

Een greep van wat de PP flock niet krijgt, wat wel te koop is voor parkiet/gaai in de dierenwinkel. En waarom niet!

Zaadmengeling.
Ik geef praktisch geen enkele zaadmengeling uit de dierenwinkel of zelfs vogelspeciaalzaak. De enige mengeling die ik nu soms mix is wel Kona van World of Birds. En voorheen ook wel andere mengelingen ZONDER vitaminen en mineralen TOEVOEGINGEN en met goed glanzend maar niet TE glanzend zaad. De ergste van allemaal heb ik wel geleerd zijn de xtravital en dat soort mengelingen. Met een hele lijst aan toevoegingen dat het gewoon al ranzig en vochtig aanvoelt. Dat soort mengelingen zijn vaak vreselijk oud zaad met bijna geen voedingswaarde meer behalve vet, en soms zelfs met bedorven zaadjes wat helemaal verpakt is in toevoegingen, waardoor de vogel het wel eet. Met gevolgen van dien.
Ik geef nu vooral biologische zaadmengelingen, zonder olie of vitamine/mineralen zooi!

Zaadstokken (of ander zaadsnoepspul)
Suikerige troep dingen! Vogels overeten hier snel aan, denk maar eens hoe snel 1 stok op kan zijn en dan ook nog eens de normale zaden ernaast.. en zelfs die zonder suiker hebben genoeg natuurlijke suikers vanuit bijv honing die t alsnog troep maken. Bedorven zaadjes worden ook hier niet gespot, en de voedingswaarde is bagger.
Veel leuker en gezonder, zelf stokken en koekjes maken! Een goede zaadmengeling, pellet(kruim), sulfiet vrij gedroogd fruit stukjes, zelfs vers groente/fruit... En natuurlijk arabisch gom! Oven, en klaar!

Fruitcupjes.
Zo gemeen, fruit is het niet. Wel een rottige berg aan suiker. Voor een grote papegaai al veel maar nog doable, maar onze kleintjes... Nee, menig vogel die hier krop-problemen door krijgt. Zo een lading suiker in de krop, en in het lijf, vermijd ik.
ingredienten: Water, suiker, fructose, zeewier extract, Aminozuren, citroenzuur, fruit sap, natriumcitraat, natuurlijke smaak.
Liever echt fruit, ook zat fructose!;)

Eivoer
Eivoer uit de winkels, nee dank je. Vaak gemaakt met honing, en een suikerbom. Bakkersproducten is vaak ook suikers.
Zelf maken is zo gezond, vaak ook veel lekkerder! Gewoon een lekker eitje gekookt en geprakt (met wat beschuit, groente of gedroogd fruit od.) of scrambled met wat kokos/palmolie. Gezond!!

Wat ze ook niet krijgen aan "mensenvoer".

Alles wat ze wat ze gewoon beter niet kunnen krijgen, te vinden op: http://perfectpyrrhura.nl/Downloads/ 'Wat allemaal slecht is voor je pyrrhura'
Dus niks van mijn bord, tenzij zoutloos gekookte verse groenten (maar die krijgen ze al netjes in hun eigen bakjes.
Geen potjes, blikjes, gefrituurd spul.
Geen kaakjes, brood of rijstewafel (die laatste kan overigens echt direct problemen veroorzaken, die ik her en der)
Geen vis op kip tenzij speciaal voor hun gemaakt door mij.
Ook geen aardappel tenzij zoete aardappel!
En zo kunnen we nog even doorgaan ;)

En kom niet met de, we eten allemaal wel eens lekker ongezond, bij mij aan! Ik kies daar zelf voor als ik dat eet. Mn vogels zijn afhankelijk van mij, hun gezondheid hangt op wat ik ze geef. Al doen we nog zo ons best, hun dieet is eigenlijk nooit geweldig zoals in de natuur, en je ziet al meer vogel die lijd onder het huiskamer of voiliere leven dan dat ze t echt zo geweldig doen. Ik hou het maar zo natuurlijk mogelijk..
Tenslotte, 1 dingetje is vaak al best groot, en 1 hapje word vaak 3 hapjes. van 5 verschillende dingetjes.. en uiteindelijk eet je vogel zo een paar gram ongezond en dus een paar gram minder aan de gezonde nodige stoffen. Ze krijgen al genoeg ongezonds binnen met de minder gezonde maar toch gezonde snacks als fruit en zaadjes ;) En natuurlijk, ik kijk je niet raar aan als je ongezond geeft. Ik kies alleen bewust om nooit te zwichten! Weten ze ook niet wat ze missen en waar ze naar kunnen bietsen hahaha.

Voor de voogjes, van PerfectPyrrhura

INFOPOST GEDROOGD FRUIT EN SULFIET

Soms, trappen we wel eens tegen de schenen van bepaalde mensen/zaken met een denkwijze. Dat zal me daarintegen niet stoppen t wel gewoon te verkondigen haha. Iedereen moet doen en laten wat ie wil, maar ik vind dat je t wel bewust moet doen.. Maakt mij niet uit wat je na het lezen beslist, je volgt PerfectPyrr tenslotte voor informatie, voor een rode lijn waar je zelf mee kan doen wat je wilt!

Ik ben wel tegen meer dingen uit de winkel, wat speciaal voor gaaien is. Zaadmengelingen met ladingen toevoegingen, snoepstokken, en nog veel meer waar troep aan toegevoegd is. Zoals al eerder deze week was gepost.

Nu leg ik eens de nadruk op het geliefde Zoofaria. We kennen ze van de fruitkuipjes. Fruit, nee. Suikerkuipjes. Zo een bakje is niet veel meer dan fructose (fruitsuiker), fruitsapje voor de smaak. Iets wat niet mijn kleine vogeltjes in gaat.
Daarnaast kennen we ze van de gedroogde fruit blokjes. En waarom ik die dan dus niet geef? Vanwege het simpele feit, dat wij altijd stampen op het checken van sulfiet voor gedroogd fruit van de winkels, aangezien onze vogels dat niet mogen ivm gezondheid. Soms verpakt in de E nummers,  E220 tot E228. En wat zit er in Zoofaria ;) Ja juist, E223. Zelfs al word het dus verkocht voor ons gaaiengespuis. Het is altijd controleren. Want ookal zit er geen echt onderzoek aan vast die het bewijst en dus het gebruik ervan zou beperken for sure, met simpel nadenken kan je ook ver komen.. Naast overigens ook extra suikers..
Sulfiet word gebruikt als conserveermiddel en zo houd het fruit die mooie kleuren die t oorspronkelijk heeft. Ga je bijvoorbeeld naar een bio winkel, zul je gedroogd fruit vinden zonder sulfiet. Vaak een veel minder aantrekkelijke kleur haha.
Voor ons mensen is het niet schadelijk te noemen, al zijn er ook zeker redenen om het uit je eigen dieet te schrappen. Voor babies daarintegen word het ook afgeraden. En ook voor papegaaien!
Want wij mensen zijn vaker dan je denkt al gevoelig voor sulfiet met huid of ademhalings reacties, zelfs een simpele hoofdpijn, of erger. Het beperkt ook vitamine opname en kan het de lever zelfs moeilijk maken, en voor zoiets kleins als een papegaai..
Er zijn zelfs verhalen dat sulfiet en verschillende gedragsproblemen als schreeuwen, plukken en agressie met elkaar om verband kon worden gebracht. Bij een overgevoelige gaai lijkt het me niet eens raar.
Daarnaast, al simpelweg zou je moeten denken, het is weer een chemisch troepje in het dieet van mijn gaai. Weer een stap verder van het natuurlijke.
En bedenk maar eens dat als jij een hele gedroogde abrikoos wegeet, het niet veel omvat in je lijf. Maar stel je voor dat je vogel alleen al een halve wegwerkt.. Opbouw van al die onnatuurlijke schemische stoffen kán gezondheidsproblemen veroorzaken, een risisco wat ik liever bewust niet neem!

Onthoud ook, in 1 zo een mini stukje gedroogd fruit zitten alle suikers vandat grote verse stuk. Of wel, een suikerbom. Ook voor ons mensen! Je eet en kan er ook meer en sneller van eten, als het zo een klein ding is geworden zonder al dat water. Maar beperk jezelf en je papegaai dus ook als er geen sulfiet in zit