Alle infoposts gerelateerd aan het gezond houden van je vogel!
- Meeroken
- Verenpak problemen
- Bakjes vol Bacteriën
- Herken een zieke vogel!
- Een VOGELarts, geen DIERENarts
'Waarom heeft mijn vogel zwarte veren, zwarte randen of kapotte veerhaartjes?'
Nou, het is aan meerdere dingen te verwijten.
Minst voorkomende zijn mijtjes, die de veertjes aan vreten.
Soms is het vet van je handen, of smeerseltjes die je overgeeft aan de vogel. Dan worden ze zwartig (niet kapot perse, soms gewoon helemaal zwart)
Vaker is het bijv dat de vogel in rui is of dat het hoog nodig tijd is voor de rui en de ouds veren dus kapot beginnen te gaan.
Dit gaat vaak gepaard met een verkeerd dieet of tekortkoming in het dieet vd vogel. Door missen van voedingsstoffen gaat de kwaliteit vd veren achteruit en breken bijv sneller. Niet perse altijd hoor! Sommige vogels krijgen prima te eten maar als de rui eraan komt is t wel te zien aan de veren ook.
Soms komt er dan ook bij dat de vogel bijv vaak warm word gedouched, dat verpest het natuurlijke vet en dan gaat de veer kwaliteit ook achteruit!
Soms is er ook een schimmel od, of een ziekte, waardoor de vogel ook aan zijn eigen veren kan gaan knabbelen. Veel aangeknabbelde veren aan de buik kan bijv wijzen naar buikpijn!
Natuurlijk is een tripje vogelarts bij verdenking van mijt of als er duidelijk aan de veren word geknabbeld of als je echt niet snapt waarom de veren alleen maar verder achteruit gaan een noodzaak!
INFOPOST BAKJES VOL BACTERIËN
Ik kwam er weer eentje tegen, en dacht daar typ ik een stukje over.. Een plastic vierkant voeder/water bakje..
Weet je waarom er standaard ronde rvs bakjes worden geleverd bij goede kwaliteit kooien? Omdat rvs geen goed materiaal is voor bacterien om lekker in te groeien, en rond heeft niet die hoekjes waar bacterien lekker in kunnen wegkruipen en moeilijk weggehaald worden! Plastic is een goede broedbron voor bacterien, en let maar eens op hoe snel die hoekjes groen worden... Een vogel kan best tegen bacterien en moeten zeker niet steriel gehouden worden, maar voedsel en water met grotere bacteriegroei dan nodig is... Das teveel van t goede. Vogels zijn tegenwoordig best gevoelig voor darmbacterien en aangezien ze niet snel laten zien dat ze ziek zijn, overlijden er redelijk veel vogels alleen al aan een bacteriele infectie..
De rvs bakjes zijn overal goedkoop te krijgen en makkelijk op te hangen in elke kooi!
Bakjes elke dag goed schoonmaken is zeker een must. Ook in rvs bakjes zie je bijv in het waterbakje na een korte dag al een slijmerige laag aan de wanden. Dat is het begin van de bacteriën. Gebruik vooral diervriendelijke middelen!! Detol etc zijn giftig voor onze vriendjes.
Een nieuwe hit zijn de drinkflesjes, gemiddelde pyrrhura is inderdaad gek op het dopen van pellets en ander eten in water. Dit water word vies en bacteries groeien als een malle. Met de flesjes hebben ze altijd schoon water. Wees toch voorzichtig en was het flesje elke dag uit, check elke dag of het tuutje nog werkt. Er zijn al vogels de dupe geworden met uitdrogingsverschijnselen omdat het tuutje vervormd gebeten was en er geen water meer uitkwam! En geen flesje met balletje maar beter een met zo een indruk schuifje of die speciale voor gaaien. De balletjes worden wel eens eruit gepeuterd en vergiftiging bij het inslikken is niet leuk...
Zorg ook echt dat ze genoeg kunnen drinken! Pellets zijn een droge voeding en soppen komt ook voort uit het feit dat vogels gewoon genoeg water erbij nodig hebben om het weg te werken
🐥🐥🐥💚
INFOPOST EEN ZIEKE VOGEL HERKENNEN
Vogels zijn zoals veel van jullie wel weten, prooidieren in het wild. Omdat onze voogjes niet bepaald gedomesticeerd zijn, staan ze dus nog erg in contact met hun "wilde ik". Wilde gaaien vertrouwen op de bescherming van hun groep, hun 'flock'. De groep denkt alleen ook aan zichzelf. Een zieke vogel is een makkelijk hapje voor een roofdier en die zoeken daar dus ook naar. Een gaai zal dus niet snel uitten dat hij ziek is, om zichzelf te beschermen en zo lang mogelijk in de groep te kunnen blijven zonder gemeden te worden en dat roofdieren hem dus niet spotten.
Hierdoor hebben wij de mega lastige taak onze vogels gezond te houden en zo snel mogelijk met mini aanwijzingen te zien dat hij ziek is. Want wanneer een vogel echt overduidelijk ziek is, is deze goed ziek ook. Vele vogels verliezen we daardoor aan de meest simpel behandelbare dingen. Ze zijn relatief klein en niet altijd even sterk, vooral onze kleintjes, dus het kan met een dag al te laat zijn..
Gelukkig zijn er een aantal punten waar je op kan letten, waardoor je er toch goed op tijd bij kan zijn, snel een afspraak kan maken bij een vogelarts en je kleine vriendje nog jaren mee kan!!!
Hier even alle dingen waar je op kan letten op een rijtje:
- Gewichtsverlies
Een van de eerste dingen die je kan opmerken is gewichtsverlies. Meer dan 10% minder gaan wegen dan normaal in dagen of zelfs weken betekend dat er iets niet goed zit! En word gevaarlijk.
- Poepjes
Ontlasting is altijd ongeveer hetzelfde, soms na fruit wat waterig of rode pellets maakt het roder. Maar opeens hele dunne poep, hele andere kleur zonder reden, hele droge poep.. Iets zit niet lekker!
- Uiterlijk
Bol zitten, niet op 1 pootje maar 2 dan vaak ook. Vleugels laten hangen. De vogels voelt zich duidelijk niet lekker. Restjes uitwerpselen die vastplakken aan de veren om de cloaca. Andere kleuren veren of zelfs verlies van veren, zwaar beschadigde veren. Tekenen dat er iets niet goed zit vanbinnen.
- Ademhaling
Als je opeens het borstje heftig ziet bewegen, of de staart duidelijk ziet wippen met de ademhaling mee, kan het zijn dat je vogel benauwd is. Bijvoorbeeld door schimmel..
Niezen, hijgen. No good.
- Eetlust
Opeens minder eten, favo snack niet willen, of gewoon met minder enthousiasme. Vogels eten graag en veel, vanwege de snelle stofwisseling, Niet of zelfs minder eten kan snel problemen geven.
- Drinken
Opeens veel meer drinken dan normaal kan ook duiden op ziekte.
- Gedrag in de kooi
Of ze willen opeens niet meer uit de kooi, futloos zitten, of ze bevinden zich futloos op de grond van de kooi. Vooral dat laatste geeft echt aan dat het erg is. (Tenzij broeds, maar dat herken je wel)
- Algemeen gedrag
Stiller (niet meer praten, fluiten, brabbelen) rustiger, slomer, heel veel slapen.. Aggresiever. Of juist veeeel tammer en knuffeliger! Lijkt soms leuk, maar ineens zulk ander gedrag kan dus betekenen dat ze zich niet goed voelen en de kracht niet hebben wat te doen.
Slapen met de kop onder de vleugel op 2 ipv 1 poot, op zelfs onbeschermde plekken is ook een typisch ding voor zieke vogels
- Afscheiding
Denk aan snot bij de neusgaten of vochtige ogen, oren, cloaca..
- Ogen
Zelf hier is wel eens wat aan te zien! Die heldere lieve oogjes staan opeens dof. Vogels moeten alles altijd in de gaten houden, dus doffe oogjes die veel dicht/half dicht zitten is niet goed!
- Snavel
Groeit de snavel bizar snel? Soms is leverprobleem of verkeerde voeding hierbij een ding. Of is de binnekant van de snavel niet mooi zacht roze? Kan duiden op problemen!
- Gepest
Word je vogel opeens veel gepikt, gepest, weggejaagd door je andere vogel(s)? Dan kan het zijn dat zij al aanvoelen dat er iets mis is..
Natuurlijk zijn dingen als een pootje veel intrekken, gezwollen pootje(s), moeilijk vliegen, slecht reagerend op prikkels, overgeven van voedsel (zonder partnergedrag) of van slijm, gezwollen krop, wonden of andere duidelijk zichtbare problemen ook redenen voor een VA bezoekje!
Afentoe je vogel even goed 'bevoelen' op bultjes of wondjes is ook geen slecht idee!
INFOPOST, EEN VOGELARTS, GEEN DIERENARTS!
Vaak zie je mensen zeggen, ik ben naar een dierenarts geweest. Of ik neem contact op met m’n dierenarts morgen. Mijn dierenarts zei dit, mijn dierenarts gaf dit… Veelal denken mensen hiermee goed te doen, maar krijgen snel commentaar wanneer ze dit tegen andere vogelliefhebbers zeggen. Want helaas komen dierenartsen vaak tekort met know how van onze vogels. De dierenartsopleiding geeft alleen de basis van vogels, vogelarts worden is een hele opleiding op zich!
Veel dierenartsen weten niet goed hoe ze onze gaaien moeten aanpakken. Sommige kunnen namelijk best wat stress ondervinden tijdens onderzoekjes, en helemaal met een zieke wil je niet ook nog veel stress geven omdat er te grof word gehandeld of verkeerde onderzoeken worden gedaan. Dit kan simpelweg dodelijk zijn!
Vaak stellen dierenartsen, hoe goed bedoeld ook, verkeerde diagnoses of schrijven verkeerde (dosis) medicatie voor. Ze zijn vaak ook veel beperkter met uitrusting dan een kliniek met echte vogelspecialisatie, wat vaak meehelpt in een slechte diagnose stellen.
Zelfs de beste dierenarts kan zelfs simpele dingen als wieken en nagels knippen (veel al te kort of verkeerde wijze) verkeerd doen. Er zijn ook regelmatig bewijzen van te vinden op facebook-groepen, helaas. Ook iets simpels als een ontlasting controle komen soms niet eens op bij een dierenarts, en sturen zieke vogels na consult met AB behandelingen weg gebaseerd op de buitenkant van de vogel.. Terwijl uit een simpel poepje al veel gehaald kan worden in sommige gevallen.
Bloedverlies kan bij een papegaai snel dodelijk zijn, waardoor een arts met goede vogel-kunde een must is. Tevens is een zieke vogel vaak al ver heen, en telt elke minuut.. Een goede vogelarts met kundig team en goede apparatuur is dan al helemaal geen overbodigheid.
Ik zou dus al helemaal niet een zieke vogel of zelfs maar een health check laten gebeuren bij dierenarts, wetende dat vogels een specialisatie op zich zijn. Wij gaan dan ook altijd stug naar vogelartsen.
Er zijn dierenartsen die aangeven wel kennis te hebben van vogels, en ook hun vallen helaas vaak onder de ‘beter niet heen gaan’ artsen. Tenzij bij nood en de vogelarts echt niet te bereiken is e.d. (sommige hebben wel spoed 24/7) kan zo een dierenarts wel helpen de vogel in leven te houden tot de vogelarts beschikbaar is, bijvoorbeeld ‘s avonds of in het weekend.
Ook kunnen sommige van deze arten wel de kleine dingetjes bijhouden, als nagels of wieken. Navraag doen of een DA okay is voor kleine probleempjes is altijd raadzaam! Let altijd wel op waar je het vraagt en van wie je dit advies ook aanneemt..
Goede vogelartsen zijn namelijk best beperkt in Nederland, en helaas is het voor sommige mensen niet raar dat ze 1 of 2 uur moeten rijden voor hun VA (vogelarts). Ook wij moeten 30mins voor Peter Bastiaansen bij de Baronie rijden, of een dik uur voor Rob van Zon of Carreen Loriaux bij Ijburglaan. Het is ’t wel ten alle tijden meer dan waard!
Een van de eerste dingen waar ik altijd op wijs bij veel vragen/problemen, ga naar een vogelarts.
Als je denkt dat ze zich anders gedragen i.v.m. ziekte, als ze echt ziek zijn, wanneer je een nieuwe vogel hebt gekocht. Wanneer je je zorgen maakt over het verenpak, over een wondje/ontsteking.. Sommige dingen zijn door een goede vogelarts snel opgepikt, en met een snelle, correcte behandeling is je vogel vaak binnen no time weer helemaal tiptop. Zelfs met gedragsproblemen, van plukken tot schreeuwen, is een vogelarts bezoekje zeer aan te raden. Soms zijn het onderliggende problemen in de gezondheid die gedrag laten veranderen.
Een (half)jaarlijkse check up is ook zeker geen slechte keus. Meestal doen mensen dit met hond of kat ook. Aangezien vogels pas echt laten zien dat ze ziek zijn wanneer het al heel ernstig is, kan soms zo een check al helpen met goed van te voren iets te spotten of aangeven op iets te letten. (Zie trouwens ook infopost ‘Zieke vogel herkennen’ op www.perfectpyrrhura.nl) Of zien ze bacteriën/gisten in de ontlasting waar ze op kunnen wijzen/behandelen. Een vogelarts kan ook altijd betet inschatten of een vogel op goed gewicht zit, controleren of het hartje en luchtwegen goed klinken. Alles word dan even bekeken en beluisterd, eventueel kunnen nagels/snavels/wieken meteen gedaan worden!
Wij maken een uitje van onze halfjaarlijke health check (waarvan altijd 1tje voor we op vakantie gaan). De vogels hebben er ook geen tot amper stress van, het autoritje is leuk en onze vaste artsen een plezier om weer te zien🐥 Want de bezoekjes geven zowel jouw vogels als jezelf een leuke relatie met een kliniek en arts! Voor (sommige) vogels stress-gewijs ook handig aan alles gewend te zijn.
Denk overigens maar niet dat een vogelarts ook altijd even goed is. Vogelartsen zijn zeer beperkt in Nederland, en sommige vogelartsen zijn eigenlijk niet eens echte vogelartsen.. Een oproepje doen op een goede gaaien fb groep kan je veel duidelijkheid geven over een vogelarts. Natuurlijk, iedereen maakt wel eens fouten, ook een top arts. Slechte ervaringen komen bij de beste nog wel eens voor, maar met eigen inschatting van wie en waar je advies aanneemt kom je ook ver. In vogelwereld heb je wel meerdere artsen die echt tot de top behoren. Ik zal een paar even benoemen. Als jouw VA er niet op staat, betekend dat dus niet dat deze slecht is hoor! Ik benoem even de grote namen die ik wekelijks wel zie en ervaring mee heb, direct of indirect. Op de website staan ook een paar vogelartsen genoemd in Nederland, helaas nog niet alle. Met onderstaande heb ik alleen direct, persoonlijk ervaring met de eerste 4! De overige artsen zijn dus artsen waar veel mensen met hun vogels heen gaan en gerespecteerde artsen zijn onder een groot deel van de vogelliefhebbers gemeenschap waar ik mij in bevind.
Dierenkliniek Ijburglaan, Amsterdam. Rob van Zon / Carreen Loriaux
Dierenkliniek de Baronie, Breda. Peter Bastiaansen
Dierenpraktijk Naarden, Naarden. Gert Theel
Vogelpraktijk Den Horst, Brabant. Hedwig van der Horst
Adviespraktijd voor vogels, Meppel. Jan Hooimeijer
Dierenartsenpraktijk Zelhem, Zelhem. Tony Oranje