PERFECT PYRRHURA
/

Voor een goede verzorging van de pyrrhura

Pyrrhura, de (a)sociale kant.

Pyrrhura's zijn zuid Amerikaanse vogels, en daardoor felle beestjes. Toch helpt hun herkomst wel mee in het leven in een grote groep ofwel flock in de huiskamer. Ondanks hun felheid.
We raden altijd af pyrrhura met een ander soort vogel in 1 kooi te zetten, soorten mixen is altijd een afrader. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar bedenk altijd dat het zelfs na jaren fout kan gaan. Ook met pyrrhura's onderling. Maar een grotere of kleinere snavel bij de pyrr in 1 kooi is natuurlijk een groot risico voor de gene met de kleinste snavel..
Wel geloven we in een multi flock huishouden vooral met onze zuid Amerikaantjes! Vriendschappen of op zn minst wederzijds respect buiten de kooi moet te bereiken zijn met goede introductie en socialisatie, en goede opvoeding vanuit jou!

Een stuk basis info over pyrrhura's onder elkaar, pyrrhura's samen met andere soorten, of je vogel behoefte heeft aan een vriendje en info over introduceren en socialiseren! Natuurlijk is niet elke vogel en elke situatie hetzelfde. Dit zijn slechts basis punten die je natuurlijk niet moet doen, maar wel erkend zijn in vogelwereld als goed voor vogel en mens!


Pyrrhura's onder elkaar.
Pyrrhura's kunnen nog verbazingwekkend ‘goed’ alleen gehouden worden. In tegenstelling tot best veel andere vogels krijgen ze geen extreme problemen mits je heel veel tijd voor ze hebt. Alsnog is het echt altijd aan te raden een vriendje voor je pyrrhura erbij te nemen, helemaal als je ook werkt of een grote familie hebt met veel bezigheden. Pyrrhura's zijn en blijven papegaaien die van nature in een flock leven. Groepsdrang en gezelschap zijn een must, en met hun hoge intelligentie is dit ook echt niet te onderschatten.
Onder een vriendje hoef je niet eens perse een andere pyrrhura te verstaan. Dit is overigens wel het allerleukste voor de vogel zelf. Iemand die hem of haar 100% begrijpt, zelfde taal spreekt en dezelfde manier van spelen en knuffelen heeft. En waar je zonder ‘problemen’ even boos op kan zijn of mee kan eh, 18plus acties uitvoeren. Maar het is al super als je een vogel hebt waar ze mee kunnen communiceren, in een tweede kooi dan wel. En met wat geluk ook een beetje vriendschap mee kan sluiten buiten de kooi.
Pyrrhura's onder elkaar is een genot om te zien. Ze rollen rond, bijten in elkaar poten, duwen elkaar om en zitten elkaar achterna in de lucht. Ze helpen elkaar drogen na badderen, ze helpen elkaars veertjes verzorgen. Ze helpen elkaar ook wanneer ze ziek zijn, want een vogel met een vriendje word meer gestimuleerd om bijvoorbeeld te blijven eten en vol te houden.
Ook, zijn pyrrhura's nogal fel. Zo nu en dan dus ook naar elke vogel, en zo ook hun pyrr vriendje. Tijdens hormonen of gewoon er buiten. Niet teveel van schrikken! Het kan zo simpel zijn als even mot, of hevige gevechten. Hou er gewoon ten alle tijden rekening mee en scheid ze niet te vlug, maar zorg ook dat er geen erge gewonden vallen..

Pyrrhura samen met andere soorten.
Vergis je niet in de felheid van Pyrrhura, maar wees je ook bewust van hun herkomst. Een flock vormen met verschillende soorten is absoluut geen slecht idee als je oplet waar je vogel vandaan komt en wat zij gewend zijn, karakters van de vogels. Dit is niet alleen boeiend voor de relaties in de complete flock maar ook voor de gezondheid van de vogels.
We beginnen even met de felheid. Pyrrhura's zijn nou eenmaal happige felle vogeltjes, niet alleen naar ons maar ook naar soortgenootjes. Ze zijn fel in het verdedigen van hun nest, hun kooi. Hun voer. Dit veroorzaakt soms al problemen met pyrrhura onderling wanneer ze volwassen zijn vooral en broeds raken. Maar bedenk ook dat dit dus een probleem kan vormen naar de andere vogels in het huishouden. Vooral als je meerdere pyrrs hebt (denk aan koppeltje of een heel flockje). Ze zijn echt niet bang om ara’s, kaketoes of wat voor grote (of kleine) vogel aan te vallen. Rekening houden met aparte uit de kooi momentjes, veel verschillende speelplekken of mega super goed opletten ten alle tijden dus…
Maar, vrees niet volledig. Pyrrs behoren in het wild ook wel tot een meer soortige flock. Ze kunnen samen leven als flock in een mega-flock met meerdere soorten. Bedenk dan wel, dat afrikanen vaak 1 soortige flocks (alleen eigen soort) vormen en zich hier wel eens minder goed naar aan kunnen passen. In het wild zitten pyrr dus wel eens met hun flock te voeren met meerdere soorten en dergelijke. Zolang iedereen elkaar respecteert gaat dit vrij goed. Broedtijd nog altijd oppassen geblazen, kom niet bij hun nest ;)
Hun karakter is dus eigenlijk niet mega zachtaardig, vooral als ze een vogel echt niet moeten. Ze happen ook makkelijk elkaar fel wel en kunnen flink vechten als een andere pyrrhura iets doet wat ze niet willen. Als je dan een zachtaardige Australiër als de gras- of Bourke parkiet, of de zachtaardige valkparkiet ernaast zet kan deze daar flink onder leiden. Vogels kunnen elkaar echt flink pesten!
Bedenk ook het verschil van communicatie, al tussen soorten op zich maar helemaal uit andere werelddelen waar ze ook heel andere levens leiden. Hoewel de communicatie tussen vogels uit de zelfde familie goed verloopt, kan eentje uit een andere familie onbewust van alles doen om een pyrrhura nog verder te irriteren. Zelfs al bedoelt deze het nog zo goed. Geluiden, manieren van oogcontact maar met name lichaamstaal kan anders zijn en verwarring brengen. Ook typische gedragingen. Pyrrhura's zijn redelijk rustig en tegelijkertijd vrij druk. Ze houden van spelen en ruw doen maar zitten ook zeker graag lekker op een stokje even te relaxen, of in een leuk verstop plekje. Pyrrhura's kunnen ook uren aan elkaar geplakt zitten Sommige vogels zijn veel energieker of rustiger. Grasjes zijn heel erg bewegelijk, en kunnen een pyrrhura irriteren als deze even alleen wil zijn. Een waarschuwing ‘wegwezen jij’ beet kan al zeer gevaarlijk zijn voor een grasje. Ook pyrrhura kunnen met hun knuffeligheid naar andere vogels een vogel irriteren en daaruit een risicovolle ruzie krijgen.

Waarom denken aan gezondheid? Omdat mensen zich vaak van iets niet bewust zijn, maar wat wel veel vaker begint voor te komen. Dat de gezondheid van bijvoorbeeld een zuid Amerikaan kan worden geschaad door bijvoorbeeld een kaketoe. Denk hierbij aan de beroemde combo pyrrhura en valkparkiet. In 1 huis dat goed word schoon gehouden, luchtreiniger en vooral niet samen in 1 kooi of kooien zeer dicht naast elkaar, kan dit nog prima. Maar uit onderzoekjes blijkt dat de extreme stoffigheid van dus kaketoes en sommige andere soorten (afrikanen als grijsjes) schade kunnen toebrengen aan het gecompliceerde ademhalingssysteem van de niet stoffige vogels als onze zuid Amerikaanse pyrrhura. Die geen heftige en grote hoeveelheden stof gewend zijn maar dit wel inademen. Je ziet deze dingen vaker voorbij komen bij Ara’s (die worden sneller naar artsen gebracht ook dan onze ukkies helaas). Ontstekingen, infecties of verstoppingen zijn niet onbekend bij deze situaties. Zeker iets om bij voorbaat goed bij stil te staan, en altijd goed op te letten wanneer je veel verschillende soorten mixt.
Ook gezondheid is bedenken dat er ongelukken kunnen gebeuren of je er nou super goed op let of niet. Nou ja vooral als je er niet op let natuurlijk haha. Wanneer jij besluit dat je vogels van verschillende soorten mixt, ga je een risico aan. Persoonlijk vind ik dat er vaak heel makkelijk over word gedaan terwijl er ook een paar zijn die serieus een flock samenstellen met gedachtegang.
Wanneer je verschillende grootte in huis haalt, denk aan een pyrrhura en een blauw gele ara of zelfs al een pyrrhura en een forpus, ga je een risico aan dat 1 beet al duidelijk kan zijn. En zelfs de meest zachtaardige en rustige vogel kan een klein ‘vervelend’ vogeltje zat zijn. Een normale ‘ga weg’ hap voor een pyrrhura kan een andere pyrr goed hebben. Maar een parkietje of forpusje kan er flink pijn van lijden. Vergeet namelijk niet de communicatie problemen die verschillende soorten ook hebben, qua lichaamsgedrag, qua geluid en allemaal kleine gedragingen (bijv de energieke parkiet die een toch nog wat kalme pyrr kan irriteren). Waardoor het risico van gewonden gewoon een blijvend risico is.

Laatst genoemd maar zeker niet onbelangrijk, maar zo vaak niet aan gedacht: Dieet. 1 mooie reden om geen verschillende soorten samen in een kooi te houden. Vooral uit verschillende werelddelen. Tegenwoordig is het al makkelijker met al die mensen die veel pellets voeren, maar sommige vogels mogen bijvoorbeeld maar heel weinig pellets in het dieet. OF zelfs geen. Sommige hebben meer fruit en andere juist heel weinig. Sommige moeten veel noten en andere niet. Sommige soorten hebben een veel vetter of calciumrijker dieet nodig dan andere soorten. Meerdere vogels van dezelfde soort kan soms al lastig zijn in 1 kooi, met het in de gaten houden van een goed dieet!

Natuurlijk is alles aan het baasje wat er word gedaan
. We raden het voor bovenstaande redenen gewoon liever af, maar ook dat als je toch soorten gemixt hebt je altijd goed op blijft letten!! We zijn blij als je de risico's weet, begrijpt en accepteert. We geven je de info en tips. Zodat je signalen op tijd kan begrijpen als het verkeerd gaat en tijdig de vogels eventueel (tijdelijk) kan scheiden om gewonden of zelfs dode te voorkomen. Een overwogen besluit of je het wel of niet doet is het resultaat, en dat is alles wat we graag zien! Want natuurlijk zijn  er ook veel gemixte koppeltjes die het super leuk samen doen

Heeft m’n vogel behoefte aan een vriendje?
Ik persoonlijk wil altijd direct JA zeggen. Maar, ik vind dat iemand anders niet over een ander z’n situatie kan oordelen. Zo ook kan ik niet uitgebreid gaan typen wanneer een vogel gedrag toont dat eenzaamheid uitbeeld. Wel kan ik blijven herhalen dat ze in ’t wild in grote groepen, flocks, leven. En ze ook altijd samen zijn, nooit alleen. Zowel met hun partner als de overige in groep, houden elkaar veilig en stimuleren elkaar met gezelschap. Vanuit dat oogpunt zou je dus je vogel altijd een plezier doen met een maatje. Wij zijn dan wel hun flock, maar vaak niet 24/7 aanwezig. Gezelschap in andere kooi is vaak al een hele verrijking voor wanneer je weg bent. Ook kan je het een beetje terug zien in gedrag. Je kan Een hele aanhankelijke vogel lijkt schattig, maar eigenlijk missen ze dus wel iets..
Een maatje moet wel altijd komen ook omdat de mens het wil. De kans dat er een 2 e kooi moet staan zelfs met 2 dezelfde soorten is bijv altijd aanwezig, zelfs op latere leeftijd kunnen dingen veranderen. Ze kunnen elkaar eerst lang niet leuk vinden, of juist tijdens hormoontijd absoluut niet in 1 kooi kunnen, of gewoon opeens na 6 jaar besluiten dat ze ‘hun personal space’ nodig hebben. De 2e vogel kan ook heel anders zijn, minder lief, liever, bijteriger of knuffeliger. Je moet er zelf dus ook mee akkoord gaan. Er worden al teveel vogels weggedaan in de eerste 2 levensjaren. We hoeven niet nog meer jonkies op MP te zien ‘omdat het niet direct klikt met de huidige vogel’. Dit kost soms tijd. PerfectPyrrhura is altijd bereid te helpen!

Natuurlijk zien we vaak de vraag of vogels nog tam zijn met meerdere! Grootse deel van de vogels blijft perfect tam, vaak zelfs leuker tam. Ze kunnen wat minder aanhankelijk worden naar jou met een maatje, maar als je je vogel eerst zet ben je daar alleen maar blij mee. Hij heeft iemand die heb 100% begrijpt nu! Die hem kan kroelen en waar hij heerlijk mee kan spelen. Een vogel die goed en leuk tam was als enigste vogel zal zeker ook leuk tam blijven met een vriendje. Verdeel je tijd een aandacht goed over de 2 met genoeg 1 op 1 aandacht. Ook vogels die met z'n 2 binnenkomen kunnen even tam worden als wanneer je maar 1 vogel neemt. Soms met wat meer geduld, soms wat minder aanhankelijk. Maar zeker niet minder leuk. Aanhankelijkheid blijft tenslotte ook iets wat je helemaal niet teveel naar ons mensen wilt in tamme huiskamer situatie! Mijn pyrr was 8maanden enigste vogel en nu na 3 jaar met zijn 4. En nog steeds gek op ons, zit graag bij ons en is ook gek met zijn mede pyrrhura. Die ook graag bij ons zit. Met ons vele andere! 


Manieren om pyrrhura met elkaar of andere vogels te socialiseren/introduceren.
Vogels zijn en blijven flock dieren. Dit kan je dan ook flink 'misbruiken' om vogels aan elkaar te laten wennen.
Volgende tips zijn handig om te gebruiken voor het socialiseren van je pyrr of introduceren van een (gelijke) vogel. Let wel dat alle info is gebaseerd op gedrag van pyrrhura en andere kleine parkieten/gaaien. Of de tips ook handig zijn in je eigen situatie met bijv een ara is dus aan jezelf.
- 2 kooien.
Hou er re kening mee dat soms in het begin, 2 kooien nodig zijn. Zelfs al zijn ze meteen leuk samen, sommige vogels willen alsnog geen kooi delen. Soms na een tijdje pas en soms zelfs nooit! Hou hier dus echt goed rekening mee! Natuurlijk hebben we het hier over pyrrhura met pyrrhura samen, met verschillende soorten vogels is het altijd aan te raden 2 kooien te houden en ze nooit samen te zetten. Zomaar vogels bij elkaar gooien kan echt vervelende gevolgen hebben. Niet perse direct, zo wel tijdens de broedse tijden. Maar dat hebben we hierboven al behandeld.

Vooralsnog gaat het natuurlijk met goede introductie en bijv 2 jonge vogels vaak zat wel direct in 1 kooi. Dus als het kan, kan het! Bepalend is ook wat jijzelf prettig vind en wat je daar door doet. De een kan simpelweg vogels direct samen zetten en de ander kan dat niet. De ene vogel die bijvoorbeeld al jaren alleen zit kan soms erg agressief overkomen op de kooi. Helemaal leeghalen schoonmaken en opnieuw inrichten kan al veel schelen hierin.  We hopen natuurlijk dat iedereen zijn of haar vogels direct samen kan plaatsen. Maar dankzij veel berichtjes over problemen en vervolgens vogels die weg moeten 'want geen plek voor 2e kooi' wijzen we wel op de kleine kans van 2 kooien. En blijven we stampen dat goed introduceren de kans op 2 kooien ook kleiner maakt! Zowel direct voor tijdelijk als later nog. Mijn eigen ervaring was dat beide vogels direct leuk met elkaar waren. Mijn oudste was alleen al zo lang zijn eigen ruimte gewend, veel groter en sterker dan de 10 weken uk, en liet deze niet eten. Aangezien ik gewoon 40u werk hebben wij expres 2 kooien gedaan. En na paar weken snachts samen slapen en na paar nachten prima samen in 1 kooi. Dit vonden wij prettig! En met alle regeltjes die er zijn, blijft prettig vinden wat je doet ook belangrijk. 

- Goede eerste introductie.
In principe zijn er 2 hele bekende manieren voor introductie, met dezelfde basis. Het grootste verschil is in de locatie. Deze manieren van introductie is even getypt in de vorm je hebt al 1 vogel en hebt er 1 bij. Met  meerdere vogels gaat hetzelfde idee op, alleen kan het lastiger worden. Een gebonden koppel kan moeilijker zijn met de acceptatie van een 3e vogel, een 2e koppel kan ook een probleem zijn omdat beide koppels elkaar als 'gevaarlijk' kunnen bestempelen. Vooralsnog zijn pyrrhuras niet zeer lastig met elkaar accepteren.
Introductie op onbekende plek, sommige vinden het prettig vogels te introduceren op een plek waar het onbekend is voor beide vogels. Dit is vooral handig als je vogels hebt die territoriaal wat sterk kunnen zijn.
Introductie op bekende plek, maar waar jij wel overzicht hebt en de vogels weg kunnen van elkaar. Liefst geen kooien om irritaties te voorkomen van de bewonder van de kooi. Speelbomen zijn soms te beperkt in vluchtroutes, denk vooral aan de bank, tafel.. Grond kan in sommige situaties ook maar is niet altijd aan te raden. Lage plekken kunnen onzekerheid versterken en zo de introductie slechter laten verlopen.
Maar bovenal, zorg voor een plek waar jijzelf ook zeker over bent. Ook jouw gevoel telt en vooral de huidige vogel kan feller reageren als jij heel zenuwachtig bent.
Vervolgens werkt voer geweldig. Zorh dat er 2 bakjes of genoeg lekkers is op voldoende afstand om samen lekker te eten. Eventueel kan je ook beide vogels nat maken, waar ze vaak kalm (kwetsbaarder) van worden en druk bezig gaan met her verenpak. Zie wat meer uitleg een stukje verder bij de flock-tips.

Soms word er wat gejaagd en gesnaveld. Wees niet te bang. Onderling moeten ze ook uitzoeken wat elkaars grenzen zijn. Hou voor de zekerheid een stuk karton of een plastic deksel o.d. paraat. Dan kan je ze veilig scheiden als het wel echt te erg er aan toe gaat! Je zal het zelf t beste zien. Wanneer ze hevig rollend over de grond gaan en bloed vloeit gaat het wel wat ver. Te vroeg scheiden tijdens normaal snavelvechten kan ervoor zorgen dat ze alleen maar heftiger tegen elkaar worden, dus let echt op!

Vergeet niet dat als je al een tijdje 1 vogel hebt, er een partnerrelatie tussen jou en je vogel kan zijn ontstaan. Dit kan je het beste eerst verhelpen of zo goed als mogelijk te verminderen. Een pyrr die jou als partner ziet en dit tot een probleemgedrag heeft ontwikkeld, kan zeer aanvallend zijn tegenover nieuwe vogels. Ze delen hun partner tenslotte niet graag.

De andere tips slaan op natuurlijk flock gedrag vervormd voor in de huiskamer ;)
- Samen eten.
Dit hoeft niet perse uit 1 bakje, liever niet zelfs. Het beste is 2 bakjes klaar te zetten. Dit kan naast elkaar op de bank, tafel, speelplek. Maar eventueel ook op 2 speelplekjes dicht bij elkaar of elk in eigen kooi maar wel vlak bij elkaar.
- Samen badderen/drogen.
Soms kan je de vogels samen naast elkaar zetten en de sproeier/douche zijn werk laten doen. Soms gaan ze direct samen in een bak (denk ovenschaal o.d.) met water. Badderen verbroederd! Soms, heb je 2 aparte plekjes nodig voor sproeien of 2 aparte bakjes, of moet je ze zelfs 1 voor 1  douchen/sproeien/badderen. Maar, een natte vogel is vaak veel rustiger ook vanwege kwetsbaarheid. Het drogen en alle activiteiten die daar bij komen kijken (poetsen, wrijven, beetje tukken) zijn ook flock activiteiten. Misschien dat dit niet naast elkaar kan, maar misschien wel zo dicht mogelijk bij elkaar op speelplekken/kooien.
- Samen spelen.
Natuurlijk is samen spelen ook iets wat pyrrs dichter bij elkaar brengt. Gebruik balletjes, andere kleine voetspeelgoedjes, sloopmateriaal als karton, keukenrollen, en help ze spelen door met met mens(en) en vogels echt gezamenlijk te spelen. Natuurlijk ook met de mens erbij om het goed te laten gaan. :)

Af en toe is het na 1 minuut al helemaal super tussen ze. Soms pas na dagen, weken of zelfs maanden. En ja, soms zelfs nooit... of pas na jaren. Maar een vogel heeft ook veel aan een andere vogel al kunnen ze niet samen. Niet iedereen in een flock kan het goed met elkaar vinden. Maakt het alleen lastiger voor de baasjes vaak.

Soms zijn bovenstaande punten een lastig iets met vogels die elkaar erg agressief aan vallen. Niet iedereen heeft zijn of haar vogel(s) ook gewiekt gelukkig. Maar vliegende vogels introduceren die elkaar aanvallen is natuurlijk weer extra lastig. Helemaal als de vogel(s) ook  niet tam zijn. Ik ben altijd bereid mee te denken hierover. Een mailtje of PB op facebook zal zeker beantwoord worden met tips of verwijzingen naar iemand die beter kan helpen!
Een veel gebruikte methode die ik wel eens aangeef met vogels die elkaar aanvallen, met succes gebruikt, is een stuk plexiglas tussen 2 voerbakjes. Om samen eten te stimuleren. Of tussen 2 zitplekjes om verder mee te werken door bijvoorbeeld samen te trainen, snacken of zelfs na het badderen gezamenlijk te drogen.

Hou altijd rekening met het ergste en wees voorbereid.
Eerste hulp pakket en een beetje algemene EHBO kennis hebben, en een (nood)vogelarts altijd weten te vinden is absoluut geen onnodige luxe wanneer je meerdere vogels in huis hebt. En helemaal wanneer je verschillende groottes en soorten mixt. Hierover meer op de pagina Infoposts, EHBO kit (nog in de maak).