Informatie om je te helpen ziektes sneller te herkennen en snel te kunnen handelen..!


Pyrrhura’s zijn sterke vogels die, mits goed verzorgd, niet snel ziek worden. Super fijn idee maar toch kunnen ze ziek worden of zelfs al ziek zijn wanneer je hem ophaalt.. Onder ziek zijn ga ik strak in op de grote ziektes die er bestaan voor kromsnaveltjes als de onze. Ook stoffen die ze ziek kunnen maken staan hier helemaal onderaan beschreven!

Als eerste maar de 4 erg gevaarlijke “hoofdziektes” voor kromsnavels in het algemeen. Deze 4 ziektes hebben vaak een dodelijk einde en zijn niet goed te behandelen, niet te vergeten zeer besmettelijk. Gelukkig zijn die ziektes goed te vinden met tests, wat de kans op besmettingen dus flink kan verminderen. Jammer genoeg test veel kwekers/fokkers nog niet allemaal vanwege de hoge kosten...
Wanneer zo’n ziekte al heerst bij de plek waar jij je pyrrhura vandaan hebt gehaald, is er dus kans dat hij het ook heeft. De grote val van deze ziektes is dat ze niet eens meteen of ooit zichtbaar zijn, je pyrrhura hoeft dus niet per se symptomen te vertonen. Hij kan ook een drager zijn en zo andere vogels door besmetten. Of gezond genoeg zijn om het te kunnen “onderdrukken”, tot er veel stress in zijn leven komt en de ziekte de kop op steekt. Hierdoor is het testen van vogels zo belangrijk om de verspreiding te voorkomen! Nadeel van testen is dat het heel prijzig kan zijn als je het vergelijkt met de waarde van de vogel in geld. Een pyrrhura kost zo’n 75 tot 150 euro, testen 130 tot 180. Als je het dan weer bekijkt uit liefde voor je pyrrhura, is de prijs van het testen weer goedkoop vergeleken met de waarde van de vogel ;)
Hieronder even een korte uitleg over die  4 besmettelijke ziektes!

Chlamydia (ook wel papegaaienziekte). Dit is een bacterie-ziekte. Kenmerken zijn lusteloosheid, weinig of niet eten, soms ontsteking aan een oogje, vieze neusgaten, niezen en rochelen, benauwdheid en afwijkende ontlasting (slijmerig groen, met geel urinevocht)
Zeer besmettelijk via direct contact, oog/neus vocht maar ook via stofdeeltjes in de lucht!
Let op, deze ziekte is ook besmettelijk voor mensen!
Deze ziekte is te genezen.


PBFD (ook wel bek- en veder rot). Een virusziekte. Kenmerken zijn slecht/aangetast verenpak, glimmende/verkleurende of zelfs zwerende snavel, evenwicht problemen, bloedpennen, verloren veren met bloed en dunne veerschachten, slechte teennageltjes..
Zeer besmettelijk door middel van veren, ontlasting, direct en indirect contact..
Niet te genezen..


PDD/KDS (Kliermaagziekte). Virusziekte. Kenmerken zijn hele zaadjes in de poep, weinig kracht in de pootjes, braken, vermageren, minder eetlust, dikke buik..
Ziekte is besmettelijk, via ontlasting, seksueel contact en met elkaar voeren.
Een vogel kan lang leven met deze ziekte, en is enigszins te behandelen. De ziekte kan zelfs uit het lichaam verdwijnen. Niet direct dodelijk als de
ziekte niet sterk aanwezig is.

POLYOMA
(ook wel kruipersziekte). Dit is ook een virus-ziekte. Kenmerken zijn weinig dons, plotseling verlies van staart en vleugel veren, bloedpennen, misvormde pootjes, bloeduitstortingen en gezwollen buik. Uitvallen van veel veren. Veel van deze symptomen zijn vooral bij jonge vogels te zien.
Ziekte is zeer besmettelijk
via veerstof, huidschilfers, ontlasting, bloed en dus via de lucht. N
iet te genezen.

HERKEN DAT JE VOGEL ZICH NIET GOED VOELT ZO SNEL MOGELIJK!
(Zie ook INFOPOSTS, Gezondheid, Zieke vogel herkennen)

Niet onbelangrijk, omdat vogels prooidieren zijn mogen ze in het wild geen zwakte tonen willen ze overleven. Vogels zullen dus ook echt pas goed laten zien dat ze ziek zijn als het al heel erg is!
De grootste herkenningspunten dat je vogel ziek is, zijn voor elke soort ziekte of infectie wel hetzelfde, al herhaal ik graag nog een keer dat ze t soms ook gewoon helemaal niet laten zien. De kleinste verandering is dus al een waarschuwing.
Vogels die zich niet goed voelen zullen vaak moe voelen, slaperig zijn. Als je vogel dus s morgens altijd erg actief is maar opeens stil op de stok blijft zitten, dan is dit al iets om zeker op te letten..
Vogels die ziek zijn, zijn dus rustiger, zullen bol zitten en niet snel op 1 poot, zoals ze normaal graag relaxed zullen zitten. Bol zitten is zeker een slecht teken, ze zitten dan in elkaar gedoken en met de veren bol, zodat de lucht er goed tussen kan komen en ze zich makkelijker warm kunnen houden. Warm houden is iets dat vogels veel energie kost, vandaar dat je een zieke vogel ook beter kan helpen met een warmtelamp of warme kruik, dat hun energie naar beter worden kan gaan in plaats van het zichzelf warm houden. Je maakt het zo makkelijker voor je vogel om te overleven.
Dit zijn punten die vaak al laten zien dat je vogel erg ziek is en direct hulp nodig heeft!
Niet eten is een heel gevaarlijk punt als je vogel ziek is, een dagje niet eten kan al dodelijke gevolgen hebben. Blijf hier dus altijd goed op letten, vogels die zich niet goed voelen zullen snel stoppen met eten. Weten hoeveel je vogel weegt kan ook handig zijn, een vogel die plotseling veel gewicht verliest laat ook zien dat er iets mis is. Ook zal een vogelarts vaak vragen aan je wat het gewicht van je vogel is wanneer deze niet ziek is, om te helpen monitoren hoe het met de vogel gaat.
Er zijn nog vele andere dingen waaraan je kan herkennen dat er misschien iets mis is met je vogel: zware/moeilijke ademhaling met staart wippen, opeens minder spelen, opeens heel bijterig zijn en geen aandacht van je willen, eet zijn lievelingshapjes opeens niet meer, regelmatig niezen, vieze neusgaatjes, was gek op douchen en moet er niks meer van hebben, zegt geen woord meer of geeft geen piep meer… De kleinste verandering in je vogel kan al op dingen wijzen, al kan het ook de rui of hormonen zijn die je kleine engeltje kunnen veranderen in een duiveltje...

 
Naast deze vier zijn er ook nog een boel andere virussen, bacteriën, schimmels en parasieten die je pyrrhura kan krijgen! Deze zijn vaak beter te behandelen maar zeker niet allemaal..
Hieronder zal ik een aantal neerzetten, met eventueel een kort stukje erbij hoe je het kan herkennen. En je weet het he, als je zelf ook maar een klein beetje denkt dat je kleintje ziek is, hup naar de dierenarts! Dit doorlezen zal je misschien helpen sneller te herkennen dat er iets mis is wanneer er (n)ooit wat is :)
 

Pacheco herpesvirus

Reovirus

NCD Vogelpestvirus

E.Coli
Ook bekend als zweetziekte. Kenmerkend is slijmerige dunne diarree. Verzorgt uidroging en veel verlies van voedingsstoffen, VA kan medicijnen geven!

Kropziekte  

Maagschimmel (Megabacterie).
Letterlijk een hele grote bacterie of eigenlijk schimmel. Te herkennen aan  kruimelige uitwerpselen met een sterke geur, met vaak onverteerde zaden erin. De vogel kan ook benauwd worden, erg besmette vogels zullen veel eten maar sterk vermageren. Zonder behandeling dood tot gevolg. Verzuren van drinkwater is preventief, geen genezing! VA zal medicijnen voorschrijven.

Pseudomonas

Salmonella
Geen specifieke ziekteverschijnselen. Soms ernstige diarree met witte kleur. Ademhaling kan afwijken van normaal, soms klikken.
Ziekte treed vooral op wanneer de vogel verzwakt is door andere redenen zoals stress en rui. Zorgt vaak voor acute sterfte.
Besmettelijk via uitwerpselen. Besmetting zelf vaak door bacteriën in voedsel/drinkwater. Kan ook chronisch ziek ervan worden, denk aan benauwdheid, oog en gewrichtsontstekingen.

Staphylo- en treptokokken
Straphylo is te herkennen aan in- en uitwendige ontstekingen (zoals ogen, poten)
Strepto heeft specifieke kenmerken.

Psueudotubercolose (Mycobactie)
Alleen te herkennen bij sectie

Aspergillosis
Zwaar ademen, gapen, klikkende geluiden maken zijn symptomen. De schimmel voelt zich thuis in vochtige en warme omgevingen. Is ook een schimmel die bij mensen vatbaar is, zorgt voor benauwdheid.

Candidiose
Te herkennen aan ernstige diarree die stinkt. Komt vaak door eivoer droog te geven of regelmatige medicijnkuren (bijv antibiotaica).

Spelworm
Haarworm
Lintworm
Giardia
Schurftmijt
Maagworm
Luchtpijpmijt

Overige ziektes en ongemakken met korte uitleg voor herkenning:

Gistinfectie


Kalktekort


Legnood


Leveraandoening


Oogontstekeing

Natte oogjes en natte veertjes om de oogjes, korstjes en soms ook rood en gezwollen. Hier kan je zelf met lauw water het oogje schoonmaken, als het lang aanhoud met oogzalf van VA.

Verkoudheid


Nierproblemen


Pootontsteking of verlamming


Snavelmijt

Toont zich al eerste rond de neusgaten (washuid) van je vogel als een witte aanslag, die wratachtig kan worden of zelfs een aanhangsel. Heeft gerichte behandeling nodig en dus microscopisch onderzoek. Besmettelijk.

Snavelgroei


Bloedluis / Rode bloedmijt

Je vogel is onwijs onrustig en lijkt niet stil te kunnen zitten. Op stokjes is vaak grijs soort stof te vinden wat als je het plat drukt met iets hards, een bloedspoor geeft. Bloedluis kan een echt plaag zijn en moet zeker bestreden worden. Als er jonkies zijn kan het dodelijk voor ze zijn, aangezien het nestblok ook vol zal zitten! Erg besmettelijk.

Ook kunnen ze ziek worden door vergiftiging, dit zijn 3 veel voorkomende:
Lood vergiftiging
Zink vergiftiging
Teflon vergiftiging


Planten kunnen ook giftig zijn voor ze, hier een aantal veel voorkomende huiskamerplanten die dus beter niet meer in je huiskamer kunnen staan:

 

PERFECT PYRRHURA

Voor een goede verzorging van de pyrrhura