Foerageren!


                                Bottom's up

Foerageren, of wel het zoeken van voedsel. Één van de belangrijkste maar ook een onderschat onderdeel in het papegaaienleven. We zullen het hier even zo goed mogelijk aan pakken ;)
Om te beginnen met de uitleg van foerageren, wat is het. Waar foerageren voor gebruikt wordt. En foerageer voorbeelden, van goedkoop tot duur, simpel tot moeilijk.
Een basis van de mooie, handige wereld van 'voedsel zoeken'.

Wat is foerageren nou eigenlijk?
Foerageren is het mooie woord voor niets minder dan 'voedsel zoeken'. In het wild bestaat bijna de helft van de wakkere uren van een papegaai uit eten zoeken, foerageren. Ze worden wakker, roepen de boel bij elkaar, vliegen uit voor eten. Dan vliegen ze vaak veiliger, wat dutten/spelen.. Eind van de middag vliegen ze weer uit voor voedsel. Vliegen naar de slaapplek, roepen de bende bij elkaar en gaan slapen. Veel meer is het eigenlijk niet! Foerageren is dus eigenlijk een heel groot onderdeel van het leven van een papegaai, en zo ook voor onze pyrrhuraatjes. Het zijn dan ook slimme wezens die weten hoe ze aan voedsel kunnen komen, zelfs als het wat lastiger te vinden is. Tussen blaadjes, doornige struiken, in dikke schillen. Rijp, niet rijp, giftig of niet giftig..

Waarom moeten wij ze laten foerageren?
Simpelweg, omdat onze niet gedomesticeerde vedervriendjes slim zijn, snel verveeld raken, de stimulatie fijn vinden en nodig hebben.. En dit dus een groot onderdeel is van hun normale wilde leven, wat het een fijne natuurlijke stimulatie maakt. Ook zitten er voordelen van ons aan het foerageren, dit komt zo aan bod!

Hoe en met wat foerageren gaaien in de huiskamer?
Wat veel mensen doen, is het vaak bijgeleverde bakje in de kooi vullen met voer en that's it. Dit is best saai voor de vogel! Ze vinden het zelfs veel leuker om wat moeite te moeten doen voor ook hun gewone eten. Vaak zul je zien dat het normale bakje (die ik ook altijd wel vul omdat er genoeg eten moet zijn, en eenmaal op de grond gevallen eten ze het hier ook niet meer, wat nog wel eens voorkomt met foerageren haha) vaak als laatst word gebruikt om uit te eten als er ook foerageer bakjes worden aangeboden. Ze zijn slim, hebben hersentjes en gebruiken die ook graag!
Nou kunnen we het ze makkelijk maken, moeilijk. We kunnen de foerageer-middelen kant en klaar kopen of zelf maken!
We hebben nu dus door dat foerageren eten zoeken is, en dat dit belangrijk is voor ze. Op de markt verkopen ze dan ook al heel veel foerageer of in het engels, foraging, speeltjes. Gemaakt van natuurlijke producten als hout, loofah, gewoven gras.. Tot acryl speelgoed met wat meer denkwerk, van bijvoorbeeld Creative Foraging Systems en Nature's Instinct . Handig is wel om te bedenken, dat je vogel al zit het in zijn of haar natuur, niet altijd direct door heeft wat het moet doen. Makkelijk beginnen is dan wel handig, of zelfs voordoen. Zo kun je verder opbouwen. Je hebt namelijk niks aan een gefrustreerde (en hongerige) gaai die niet bij z'n eten kan komen. Dat makkelijk beginnen is vooral interessant bij de acryl speeltjes.
We kunnen ook zelf van alles maken, met papier, hout, een tupperware bak, knikkers en zelfs popcorn! 

De een is langzamer dan de ander in het begrip foerageren, en zullen het moeten leren zodra het ook echt verstopt wordt e.d.. Laat goed zien dat je wat verstopt, laat eventueel ook zien dat je het er zelf ook weer uithaalt. Doe eerst dingen waar ze een moord voor doen erin, zodat de stimulatie om het te ontdekken goed aanwezig is. Kauw het niet teveel uit, maar doe ook niet te weinig. Hou vooral het makkelijk beginnen en moeilijker maken systeem in gedachten!

               Kokosnoot foerageer speeltje en bird kabob

De 'koopbare' foerageerspeeltjes.
We bekijken nu even wat speelgoedjes die we in de winkel kunnen kopen. Als voorbeeld, het al bekende Avonturia. Kijk je op de webshop, zie je al foerageer speelgoed staan als optie. Hier zie je een paar natuurlijke speelgoedjes, van materialen uit de natuur dus. Neem even de kokosnoot met gaten. Dit is een leuke, simpele foerageer optie. Je kan wat voer of snacks (snacks is nu even een verzamelwoord voor alles wat ze lekker vinden en niet bederfelijk is, zonnebloempitjes, walnootstukjes, amandelstukjes..) er in verstoppen en ze zijn weer even bezig. Als het leeg is, vinden ze de papiertjes erin ook leuk om er uit te friemelen en te slopen. Dubbele bezigheidspunten voor dit speeltje!
Ook heb je pinata's, die gewoven gras speeltjes, die soms goed als foerageer speeltjes kunnen dienen. Bijvoorbeeld model 'ánanas'. Dit speeltje heeft allemaal openstaande puntjes waar je snacks in kan duwen. Slopen en foerageren! Wederom dubbele punten! De basis van dit soort speeltjes is toch vaak iets slopen of wegduwen en slopen, en dan snel kanen. Wat simpele kokosnootbakjes worden ook als foerageer optie gezien, meerdere bakjes door de kooi hangen is simpel maar het idee ook doeltreffend. Vooral als je het zelf wat opleukt/moeilijker maakt.. Bird kabob, dat gedroogde cactus speelgoed is naast sloopbaar, ook foeorageerbaar. Duw er maar pitjes in! Slopen en foerageren gegarandeerd. 

Op de markt zijn ook spiezen te vinden! Aan deze simpele spies kan je groente of fruit, en speelgoedonderdelen die ook foerageerbaar zijn, spiezen! Een heel simpel foerageerspeelfoedje, maar niet minder succesvol. Vaak stimuleerd deze zeer natuurlijke manier van voedsel eten de vogel om dingen die hij nog nooit gegeten heeft te eten! Puur omdat het leuk is, en ook een vorm van foerageren :)

Ook wilgenballetjes, of 'fingertraps/vingervallen' (die gewoven tunneltjes) zijn een makkelijke foerageeroptie. Je kan er papier in doen (leuke papieren sliertjes zijn ook hiervoor te koop) met wat lekkers ertussen. Foerageren, en naja, slopen! Je snapt het idee wel denk ik, kijk vooral zelf op internet eens rond. (Natuurlijk) foerageer speelgoed op Google intikken brengt je al ver!

Dan zal je overigens ook, net als op de avonturiashop, de acryl foerageer speelgoedjes tegen komen. Dit zijn speeltjes die van simpel tot moeilijk kunnen variëren, ook omdat dit vaak speeltjes zijn met een puzzel idee er achter. Wat meer uitdaging, niet altijd weggelegd voor elke gaai. Hier is ook een puntje, let op met onze ukkies. Sommige zijn simpelweg echt te groot. Dat kan dan te zwaar zijn voor ze om mee te werken, of gevaarlijk omdat ze erin vast kunnen komen met kop of zelfs poot. Als voorbeeld neem ik even de bekendste, leukste en toch ook meest veilige acryl foerageer speelgoed lijnen. Hier boven al genoemd, Nature's Instinct en Creative Foraging Systems! Schrik niet van de prijzen.. Ze zijn prijzig (tussen de 10 en 40 euro). Deze speelgoedjes zijn gemaakt om je vogel te laten nadenken, en uitpuzzelen hoe hij aan dat lekker komt dat verstopt zit in dat speelje. Sommige zijn simpele handelingen, de beginners speeltjes, ook wel level easy genoemd. Andere hebben zelfs meerdere handelingen nodig, voor gevorderde dus, levels medium/hard. Als je op de volgende link klikt, PerfectPyrrhura Youtube kom je bij de youtube pagina van PerfectPyrrhura. Hier laat Murphy een aantal van zijn foraging toys zien, levels medium en hard. Het geeft je een beeld wat onze ukkies dus wel allemaal kunnen!
Het is belangrijk je vogel hier een beetje voor te trainen. Als een vogel gefrustreerd raakt, leert hij niks en werk je het proces tegen. De kans dat ze niks meer met het speeltje willen doen is ook best aanwezig. En daarbij, ga je volledig langs het leuke proces. Je kan wel voor doen aan je vogel hoe iets moet, maar het idee met deze is dat ze heerlijk zelf gaan ontdekken! Murphy deed soms een uur, soms een paar dagen over het uitvogelen van een nieuw speelgoedje.
Acryl speelgoed is soms een goede vervanging voor het etensbakje en veel in te stoppen (Foraging Tray, Foraging wheel, Four drawers, Push n Pull, Foraging Box). De speeltjes zijn overigens altijd op google te vinden onder foerageer speelte .... en dan de naam die ik hier boven benoem. Of in tikken op Avonturiashop, die heeft het gros ook! Andere kan je alleen een snackje in stoppen. Maar ze hebben allemaal een puzzel idee! En is echt een leerzame en vaak ook leuke handeling voor je vogel.
Wat leuke beginner speeltjes, level easy, zijn: Foraging box feeder, Creative foraging box (vertical), Foraging ball (met cagemount of hangend). Deze speeltjess kan je ophangen zonder karton om ze het idee te leren dat ze ergens voer uit kunnen halen. Vooral uit iets vrij onbekends, acryl. Vervolgens kan je het lastiger maken met karton erom heen. Geen zorgen, ook als ze de moeilijkste kennen, blijven deze speeltjes heel leuk!
Speeltjes level medium: Foraging tray, Mastermind heart, Foraging wheel, Push n Pull, Space circles/crazy 8's, barrle of fun. Hier moeten ze handelingen gaan verrichten voor hun lekkers! Vaak 1 handeling. Sommige zijn vooralsnog lastiger dan de anderen.
Level hard: Paddle wheel, Tilt-a-wheel, PArrots treasure. De vogel moet meerdere of langer handelingen verrichten voor zijn lekkers! Stukkie lastiger, en zeker handig om op te bouwen hier naar toe.
Verder heb je nog meer speelgoed van plastic/acryl. Bottoms up is als voorbeeld een groot succes onder pyrrhura. De bakjes kun je vullen met lekkers om te beginnen, en dan lekkers en een berg papier.. Moeilijker maken!

        Box feeder, paddle wheel, 4 drawers en forage box vertical

'Zelf maak' foerageer speeltjes.
Natuurlijk is al dat koopbare spul leuk, een kooi is alleen toch snel vol. En een boom, daar hang je niet altijd gemakkelijk een Paddle Wheel aan vast ;) Om je vogel toch lekker bezig te houden zowel in als uit de kooi, kan je ook aan zelf maak denken. Eigenlijk bij koop speelgoed al wat verklapt, koop een wilgenbal, of die vingervallen, stop ze vol en je hebt ook al een klein 'zelf gemaakt' foerageer speelgoedje. Die zijn ook handig in het hele proces 'leren foerageren'. Maar, neem een cupcake papiertje, een pitje/ nootje in het midden, vouw dicht (maak ook wat lege) en stop een aantal in een bakje/doosje en tada! Zelf maak, laat ze lekker slopen en zoeken naar eten.
Of, neem een tupperware of ander stevig plastic/houten bakje, strooi wat zaadjes/snacks erin. Een berg knikkers, papiersnippers, zelf gepopte popcorn erover heen, wat afleidende voetspeelgoedjes erdoor... tada! Een foerageer doos!in de kooi te zetten/hangen. Weer speelplezier! Je snapt het idee wel he? Of nog een voorbeeldje? Vul een klein doosje (Wibra heeft wel eens kleine kado-doosjes) met lekkers, papiersnippers, of zelfs leertjes, maak dicht.. Sloop die zooi maar open voor je lekkers, birdy! Leveltje hoger, voor de mens dan he. Een kooi speeltje maken. webshop.kromsnavel-vrienden.nl heeft bijvoorbeeld een berg DIY (doe it yourself, doe het lekker zelluf) spul te koop. Houten bakjes, loofah stukjes, hout, je ziet het wel. Voorbeeld van een foerageer bakje: Men neemt een stuk leer. Knoop onderop, houten bakje/klein doosje erop rijgen. Daar boven een paar ijs stokjes met een gaatj ein het midden erop rijgen. Of een plastic schijfje (ook te koop) Nog wat kraaltjes frutseltjes maak het mooi. Hang het in de kooi.. En je hebt een bakje wat je kan vullen met lekkers en papiersnippers, terwijl de stokjes/schijf in de weg zit in de opening voor je vogel, om het lastiger te maken. En sloopbaar.
Hopelijk zijn we lichtelijk geinspireerd nu!

 



Wat is het nut van foerageren voor ons mensen...
Nu het aller mooiste van al het werk dat je hebt gehad aan het leren foerageren, leren ze te begrijpen dat in dat rotpapiertje een pitje zit. Dat t bakje niet eng is maar leuk want er zit eten in verstopt. Keer op keer laten zien dat je een pitje in die gras-ananas hebt gestopt... Het aller mooiste is niet eens het feit dat ze je eindelijk begrijpen, hoewel dat al prachtig is. Ik kan nog vol trots naar Murph kijken die zijn Paddle wheel leeghaalt. Het aller mooiste is wat ik er aan heb.. Ik heb niet alleen een vogel die geestelijk gestimuleerd word en wie weet daardoor ook aanzienlijk slimmer, op zn minst vrolijker is. Net als menig baasje wil je ze soms achter behang plakken, gillen, aandacht vragen.. Daar komt foerageren nou echt mooi om het hoekje kijken ook. Een vogel leren foerageren, kan je helpen met gedragsproblemen of gewoon kleine gedrags-storinkjes te voorkomen/verhelpen ;)
Met foerageren kan je geschreeuw in de kooi verminderen/weg werken. Zet ze in de kooi met al die snacks om te zoeken, en ze kunnen zo afgeleid zijn door dat kwartier werk dat ze niet meer de behoefte hebben te schreeuwen dat ze niet in de kooi willen zitten. Sowieso, de kooi in gaan is opeens al 30x zo leuk..
Misschien is je opvoeding wat betreft zelf spelen en niet de hele tijd aan jou hangen niet zo lekker gegaan: hallo foerageren! Foerageren kan helpen je vogel lekker bezig te zijn op zijn speelplekje, niet bezig te zijn met jou.. maar lekker met zijn natuurlijke kant. Lekker bezig, leker kanen, lekker slopen, slaapje doen.. Oh en tussendoor komt baasje me even verblijden met een kroeltje en een goed zo, lekker bezig! Hoe leuk is het leven! 
Door sommige foerageer speeltjes kunnen ze het slopen ook ontdekken, nog meer voordeel! Slopen is bezig zijn, is niet bezig zijn met ongewenst gedrag, is gezond voor het hoofdje.. Foerageren kan dus en prachtig hulpmiddel (geen oplossing, want vaak zit er wel meer aan vast dan foerageren kan oplossen haha) zijn in een leuk leven voor zowel jou als je vogel te creëren.

Met deze mooie natuurlijke verrijking help je de basis leggen voor een hele blije, gezonde pyrrhura!

Hopelijk heb ik jullie zo genoeg in de basis der foerageren ingeleid! Mochten er vragen zijn, mocht je hulp nodig hebben met het aanleren, wil je weten of een foerageer speeltje wel geschkt is voor jouw vogel.. Mailen naar perfectpyrrhura@gmail.com mag altijd, en tevens ben ik via de fb pagina goed te bereiken!


 

PERFECT PYRRHURA

Voor een goede verzorging van de pyrrhura