De basis voor een
gezonde pyrrhura.

Er zijn een aantal punten die je als de basisverzorging voor je pyrrhura kan zien:
Kooi en speelgoed, speelplaats, voeding en opvoeding, beweging en nachtrust...  Hieronder een uitleg en foto's bij deze punten. Natuurlijk zijn er nog meer belangrijke dingen, die vind je op de andere pagina's!

Kooi.
Natuurlijk heeft jouw pyrrhura een mooie kooi nodig! De grootte van een kooi is altijd een discussie, wat de een groot vind, vind de ander klein. Het leukste zou natuurlijk een mooie kamer voliere zijn, minimaal een kleine papegaaienkooi of erg grote parkietenkooi is ook goed.  Ze moeten in ieder geval genoeg ruimte hebben om wat te klimmen en ook hun vleugels te kunnen spreiden zonder tegen iets aan te komen. Aangezien Pyrrhura’s, zoals de meeste kromsnavels, graag boven in de kooi zitten, word vaak aangeraden een brede kooi te nemen in plaats van een hoge. Een hoge kooi is daar in tegen niet fout! Je zult alleen zien dat vooral de bovenkant gebruikt wordt!
Let op dat papegaaien kooien vaak een te grote tralie afstand hebben voor jouw pyrrhura, houd een maximale tralieafstand van 2 cm aan!
Je kooi zal met  grote waarschijnlijkheid een looprooster erbij hebben, en een opvangbak om hem makkelijk te kunnen verschonen. Het looprooster is optioneel. Het kan een gevaar vormen voor pyrrs die bijvoorbeeld veel naar beneden vallen, de pootjes kunnen gewond raken op de tralies. Veel vogels vinden het leuk om op de grond te foerageren naar gevallen lekkers. De opvangbak kan je bedekken met kranten mits je een rooster gebruikt of zeker weet dat je vogels niet de krant gaan dopen in water (inkt). Ook zijn er meerdere bodembedekkers in de dierenwinkel te vinden, zoals houtsnippers en papierkorrels. Zand word afgeraden, dit kan problemen geven aan de luchtwegen van je pyrrhura als het opstuift!
Belangrijk aan de kooi is ook de opvulling! Pyrrhura’s zijn leergierige en actieve beestjes. Hang de kooi niet propvol, maar wel goed vol met speeltjes van allerlei soorten (zie pagina over verrijking). Wissel dit om de 3 tot 4 weken met een paar nieuwe speeltjes, hang de oude speeltjes na plus minus 3 maanden weer terug. Je pyrrhura zal ze zien als nieuwe speeltjes en raakt zo niet verveeld! Eigenlijk moet je dus 3 setjes speelgoed voor in de kooi hebben ;)
Positie van de kooi is zeker niet te verwaarlozen. Pyrrhura’s voelen zich graag één met het gezin en zullen zeker de kooi in de woonkamer willen hebben, of in ieder geval niet afgezonderd.  Zorg dat één kant van de kooi tegen een muur staat, zodat je pyrrhura zich veilig kan voelen. Het is ook zeker aan te raden de kooi niet naast speakers of een tv te zetten, dit kan problemen veroorzaken.

Wat voorbeelden:


Slaapplek in de kooi
Pyrrhura's slapen in het wild in rots spleten en sommige in holle bomen. Ze hebben dus graag een beschut plekje om te slapen. Er is van alles op de markt hiervoor, van hutjes tot blokken!
Zeker ook leuk om zelf wat te creëren voor ze. 
Met de pluizige en stoffen hutjes uitkijken, ik raad ze ook absoluut niet aan! Dit vanwege verstikkingsgevaar en zelf-ophanging.. Als ze er namelijk aan gaan knagen kunnen draadjes losraken waar ze in verstrikt kunnen raken, of de niet te verteren pluisjes en draadjes opeten en zo verhongeren omdat de krop vol zit met stof in plaats van voedsel...

Houten blokjes, zelfgemaakte kastjes, holle boomstammetjes, bedenk maar wat waar ze zich een beetje in kunnen verstoppen!

In de winkels genoemd op pagina speelgoed en verrijking, kan je ook meerdere leuke kant en klare hutjes vinden. Sloop vast zoals een Jolly Ball, of aardig langzaam te slopen zoals een houten Relaxrol. Maar ook hutjes van grasmatten zoals de Seagrass tent, van kurk zoals de Trunkhut, of een leuke grote kartonnen rol bijvoorbeeld gemaakt van een Polly Pipe (of een kartonnen pijp van een grote printerrol)! Ook zijn er verschillende soorten en maten gewoven gras hutjes te vinden!

Voorbeeldjes:



Basis van de hoofdvoeding.
Ik ben persoonlijk geen fan van een vogel voeden met alleen zaadmengsel, of puur alleen pellets.
Iedereen neemt aan dat vogels alleen zaadjes eten. In de natuur is dit natuurlijk niet het geval! Dit word dan ook vaak gegeven als puur en alleen het enige onderdeel van de hoofdvoeding, helaas. Een goede kwaliteit zaadmengeling als die van Teurlings is zeker ook niet slecht voor een pyrrhura! Een goede biologische mix van bijvoorbeel Green Parrot Shop is ook aan te raden. Let wel op met kopen in de dierenwinkel, tijdens een onderzoek is gebleken dat meeste zaadmixen in een dierenwinkel al 2 jaar of ouder zijn. Zaad verliest zijn voedingswaarde in die tijd, en er blijft weinig nuttigs over voor je vogel. Eigenlijk vind ik de gemiddelde zaadmixen dus gewoon troep. Helemaal degene met toevoegingen, wat het snel ranzig maakt en zaad zelfs snel en ongemerkt kan laten bederven. Niet te vergeten dat pellets al chemisch genoeg zijn met toevoegingen zonder dat het zaad dat ook nog heeft.
Ook staan kromsnavels er om bekend om al het lekkere uit hun eten wel te eten, waardoor het minder gewilde blijft liggen. Hierdoor krijg je toch vaak het probleem dat niet alle voedingsstoffen die nodig zijn worden gegeten. Naast zaadmengsel moet een pyrrhura ook dagelijks groente, paar keer per week fruit en afentoe ook ei(voer) aangeboden krijgen. En natuurlijk nootjes en granen.
Naast zaadmengsels is er ook zoiets als pellets. Dit zijn een soort brokken voor je vogel, waar alles in geperst is wat ze binnen moeten krijgen. Doordat het in die brokken zit, kunnen ze niet kiezen en krijgen alles binnen wat ze nodig hebben. Handige aan pellets is ook dat eivoer niet meer nodig is, vers fruit en groente moeten zeker nog in het dagelijks menu zitten. |Maar laat ze zichzelf niet volproppen met fruit en nootjes, hoe gezond dat ook lijkt.
Een vogel heeft een spiermaag, dit is speciaal voor zaadjes te vermalen. Zaadjes moeten ook zeker een onderdeel blijven van de voeding.
Meest bekende en gegeven pellets zijn Psittacus, Harrison’s (biologisch), Zupreem, Roudybush, Beaphar (biologisch) en Nutribird (word gezien als minste kwaliteit..). Er zijn nog meer pellets te vinden online! Veel (kleinere) dierenwinkels zullen het niet verkopen vanwege de nu nog lage vraag naar pellets. Sommige willen het wel voor je mee bestellen!

Naast pellets en/of zaad, moet er ook dagelijks groente en aantal keer per week fruit worden gegeven! Wekelijks wat verse ongebrande nootjes en andere soorten pitjes en zaadjes, kiemzaad... Bedenk het maar. Dit zou dus al minimaal 20% van het dagelijks dieet moeten zijn!

Wil je meer weten over voeding? Lees dan het downloadbare pdfje over zaad, pellets en versvoer, op pagina "Informatieve downloads".
Vind meer over groente en fruit voor je pyrrhura, en wat NIET te geven op de pagina "Voedings-tips" en ook een uitgebreider PDFje op "informatieve downloads"

Plek buiten de kooi.
Voor elke kromsnavel is het fijn om een speelplek buiten de kooi te hebben! Dit geeft ze een plek om zichzelf bezig te houden buiten het kooitje om, en zich extra verbonden te voelen met de familie. Zorg daarom zeker dat de plek niet op een afgezonderde plek staat, net als de kooi.
Zo zit jij niet de hele tijd met een vogel in je nek, en kan hij zich lekker vermaken!
Een plek buiten de kooi helpt dus met socialisatie, tam maken en geestelijke gezondheid van je vogel!
Enkele voorbeelden:



Opvoeding.
Jouw pyrrhura is een intelligent wezentje, die daarom wel een goede opvoeding nodig heeft.
Laat je pyrrhura daarom van jongs af aan al goed weten wat wel en niet mag in jouw huishouden, wees daarbij heel consequent! Zo ook met bijten in voorwerpen maar ook in jouw.
De een voedt zijn pyrrhura strenger op dan de ander, zo ook zijn er meerdere manieren ontwikkeld en verspreid in de afgelopen jaren. 
Belangrijk om je te helpen met de opvoeding is begrijpen dat je pyrrhura geen straf begrijpt. In ieder geval niet zo erg als een hond, die daadwerkelijk leert van een harde foei en straf. Je pyrrhura zal af en toe donders goed begrijpen dat hij iets doet wat niet mag en daar nog veel plezier in beleven ook, mits jij er op reageert! Want een pyrrhura verstaat wel degelijk positieve beloningen! Daarom zal het bij veel pyrrhura's niet werken om 'AUW, foei niet doen!' te gillen wanneer hij bijt voor aandacht. Want die aandacht krijgt hij dus wel mooi! Een pyrrhura zal daarom ook vaak gedrag vertonen dat wat leuks oplevert, want dat is altijd waar ze op uit zijn. Denk hierbij een iets lekker of juist een kroeltje en zelfs dus een geluids-reactie. Als ze alleen met het gedrag dat jij wenst dus hun aandacht krijgen, zullen ze voornamelijk dat gedrag ook vertonen. Aan het andere gedrag zit geen waarde meer.
Toch heb je zeker ook pyrrhura die wel begrijpen dat een 'niet doen' of ferme 'nee' betekend dat het niet gewenst is en er mee stoppen. Een veel gebruikte manier om ongewenst gedrag te beëindigen is ook weg zetten op de grond en weglopen, geen oogcontact, of in de gang zetten met de deur dicht. Vooral met ongewiekte of moeilijkere pyrrhura's word ook wel de gang of aparte kamer gebruikt.
Let wel op, dat het actie reactie moment snel moet zijn, om nog begrijpbaar te zijn voor de vogel. Je kan niet eerst naar boven lopen of de hele kamer door voor een directe `time out` in de gang.
Gebruik geen kooi als strafplek! Deze moet leuk blijven, en zijn eigen plekje. Anders krijg je kans op weer problemen met de kooi, van schreeuwen in de kooi, tot bijten om naar de kooi gebracht te worden aan toe. Iedere keer dat er ongewenst gedrag is, word de lol doorbroken, menselijke aandacht is weg, er zit geen plezier meer aan vast als ze dat gedrag doen. Dus zullen ze er mee stoppen. (Uitgebreidere uitleg kan gegeven worden op deze methode! Het is vaak heel vogel specifiek wat je het beste kan gebruiken. Vragen via mail, of via onze fb pagina/groep mag altijd! Links hiernaar zijn aan de rechterkant van elke pagina te vinden.)
Pyrrhura's hebben zulke sterke karakters, dat eigenaars zelf het beste kunnen bekijken wat werkt en niet werkt. Werken manieren niet, pas dat dan aan! Maar geef niet te snel op, ze kunnen erg koppig en hardleers zijn met dit soort dingen..
Wanneer jouw pyrrhura niet op de bank mag, niet op de tafel, niet zelf van zijn speelplek af mag en niet aan snoeren mag knauwen, maak dit dan goed duidelijk. Leer hem dat die plekken en acties niks uithalen en alleen maar betekenen dat hij geen aandacht krijg. Blijft hij op je tafel op bank klimmen of vliegen, blijf hem dan terug zetten waar jij hem hebben wil. Beloon vooral wanneer hij wel goed op zijn plek zit of op zijn eigen houtjes knaagt! Nogmaals, ze zijn zeer slim, koppig en hardleers. Het kan je 100 keer terugzetten kosten voor je vogel door heeft dat die plek hem aandacht en lekkers opleveren, en de bank absoluut niet ;) Wil je dat je pyrrhura wel op de bank kan spelen maar niet uit zich zelf gaat? Leer hem dan vooral aan dat hij nergens heen mag op op mag zonder dat jij hem daar zet! Ze zullen dit zeker kunnen begrijpen. 
Wees consequent met alles!

Beweging & nachtrust.
Purrhura's zijn kleine beestjes maar hebben zeker voldoende beweging nodig om al hun energie kwijt te kunnen! Aangezien helaas veel pyrrhura's gewiekt zijn of niet de mogelijkheid hebben tot echte vliegoefeningen, is het een aanrader om veel klim en klauter mogelijkheden te hebben in zijn kooi en er buiten! Zie ook "verrijking".
Een goede nachtrust van 10 tot 12 uur per nacht is een absolute must om te zorgen dat je pyrrhura leuk en gezond blijft. Zie ook "Gaaien ABC - Slapen.

 

PERFECT PYRRHURA

Voor een goede verzorging van de pyrrhura